Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κουμουτσάκος: Η αυτοδυναμία είναι ζητούμενο για τη χώρα

Κουμουτσάκος: Η αυτοδυναμία είναι ζητούμενο για τη χώρα

Συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου στην Ελένη Ευαγγελοδήμου

Συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου

Yπέρ του διαλόγου με την Aγκυρα, όχι όμως σε κλίμα έντασης και προκλήσεων, είναι ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος προαναγγέλλει μια «στιβαρή εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων». Ο ίδιος χαρακτηρίζει την αυτοδυναμία «ζητούμενο για τη χώρα», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια (χρόνου) για αναζήτηση μετεκλογικών ισορροπιών και πολιτικών συμμαχιών.

Σε ποια «θέση» θέλετε να φέρετε την Ελλάδα και πώς θα το καταφέρετε;

Σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι να βγει η χώρα από το τέλμα της κακής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της κρίσης και της μοιρολατρίας που έχει δυστυχώς εγκατασταθεί ως αντίληψη σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Είμαστε απέναντι στη νοσηρή λογική του «δεν γίνεται τίποτα, τίποτα δεν αλλάζει» και του «όλοι ίδιοι είναι». Αυτή η χώρα και μπορεί να αλλάξει και δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο, με τους Ελληνες περήφανους ξανά, να κοιτάζουν το αύριο με σιγουριά και πραγματική ελπίδα. Για να συμβούν αυτά, δεν αρκεί απλώς να περνά ο χρόνος περιμένοντας να συμβεί κάτι μαγικό. Ο πρόεδρος του κόμματος έχει δεσμευτεί ότι θα δράσουμε αμέσως. Βασικά νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα. Χρειάζεται όραμα, πρόγραμμα και βούληση. Τα έχουμε όλα. Βασικός μοχλός μας είναι η ανάπτυξη. Οχι όμως η ανάπτυξη ως μονοδιάστατος αυτοσκοπός, αλλά ως μέσο ευημερίας των πολιτών. Για να περάσουμε από την αναδιανομή μιζέριας, στην παραγωγή και την αναδιανομή πλούτου. Για να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της ανεργίας και της υποαμοιβόμενης εργασίας. Με νέες πολιτικές εξωστρέφειας και προσέλκυσης σημαντικών ξένων επενδύσεων, που θα επιστρέφουν ένα σημαντικό μέρισμα στην κοινωνία. Για να επουλώσουμε τις πληγές που άφησε η κρίση, παρέχοντας στήριξη στους πιο αδύναμους, στηρίζοντας τη δημόσια Παιδεία, τη δημόσια Υγεία, εμπεδώνοντας αίσθημα ασφάλειας. Αξιοποιώντας το σημαντικό γεωπολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε μια περιοχή όπου εντείνονται η αβεβαιότητα και η αστάθεια. Για να προχωρήσουμε μπροστά με μια νέα κανονικότητα.

Τι χειρισμούς να περιμένουμε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, εφόσον η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση;

Μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων, αποφασιστική και στιβαρή που θα στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα προς την Τουρκία, θα αξιοποιεί αποτελεσματικά τις συμμαχίες και τη διεθνή θέση τη χώρας, θα παίρνει καλά προετοιμασμένες πρωτοβουλίες. Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Αγκυρα, όχι όμως με τις συνθήκες που έγινε το προηγούμενο διάστημα, με τα γνωστά απογοητευτικά αποτελέσματα. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να κάνουμε διάλογο σε κλίμα έντασης και καθημερινών προκλήσεων. Η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας είναι αυτονόητες – μη διαπραγματεύσιμες προϋποθέσεις. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι η περίοδος της μετάβασης από τη μια κυβέρνηση στην επόμενη δεν θα πρέπει να παρερμηνευθεί από την άλλη πλευρά ως περίοδος αδυναμίας. Η χώρα έχει την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ. Οι Ελληνες είμαστε ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε εξωτερική πρόκληση. Θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Πώς «μεταφράζετε» την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της Ευρωβουλής και της Αυτοδιοίκησης;

Το μήνυμα των πολιτών ήταν τόσο εμφατικό και ξεκάθαρο, που θα σας έλεγα ότι δεν χρειάζεται «μετάφραση». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις εκλογές. Και το έκανε με τόλμη. Η στάση του επιδοκιμάστηκε από τους πολίτες που αναζητούν συνέπεια, αξιοπιστία και ρεαλισμό. Χαρακτηριστικά τα οποία έχει απολέσει οριστικά ο κ. Τσίπρας. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν η επισφράγιση του ότι η κοινωνία έχει πλέον στρέψει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τι κι αν λέει, ό,τι κι αν κάνει, ό,τι κι αν υπόσχεται, δεν πείθει πλέον κανέναν. Οι αυταπάτες και η εξαπάτηση είχαν ημερομηνία λήξης. Η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, η σφαγιαστική υπερφορολόγηση υπερέβησαν τα όρια αντοχής της κοινωνίας. Προσθέτω εμφατικά το ήθος και το ύφος της διακυβέρνησης που κινήθηκε μεταξύ της βουλιμίας της εξουσίας και του Πολακισμού. Ηρθε η ώρα για μια νέα κατεύθυνση στη χώρα. Να βγούμε από τη στασιμότητα. Να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια στην πολιτική με μια ειλικρινή σχέση της με τους πολίτες.

Είναι πρώτο ζητούμενο για τη ΝΔ η αυτοδυναμία;

Η αυτοδυναμία δεν είναι ζητούμενο για τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ζητούμενο για τη χώρα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διακυβέρνηση αποφασιστική, ευέλικτη, με ενιαία γραμμή και στόχευση. Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για χάσιμο, για την αναζήτηση νέων μετεκλογικών ισορροπιών και πολιτικών συμμαχιών. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να συζητούμε για το τι θέλουμε να κάνουμε. Η 8η Ιουλίου δεν πρέπει να είναι μια ημέρα αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας, αλλά η πρώτη ημέρα μιας συντονισμένης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Ειδικά στην εύθραυστη κατάσταση όπου βρίσκεται η οικονομία, αλλά και στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον.

Στη διάρκεια της κρίσης οι πολίτες έκαναν διάφορους πειραματισμούς που «δεν βγήκαν». Δοκίμασαν κόμματα – φωτοβολίδες, που εκτοξεύτηκαν πολιτικά, γεννήθηκαν για να εκφράσουν την αντίδραση και έσβησαν πέφτοντας χωρίς να έχουν προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Αντίθετα θα σας έλεγα, όλη αυτή η πολιτική πανσπερμία της απελθούσης κυβερνητικής πλειοψηφίας με μόνη συγκολλητική ουσία την ισχύ της εξουσίας, απέδειξε ότι τα κόμματα χωρίς ιδεολογικό βάθος, χωρίς ξεκάθαρες αρχές και αξίες υπηρετούν συνήθως προσωπικές επιδιώξεις. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους, με το πρόγραμμά μας, με κοστολογημένες πολιτικές, με ξεκάθαρες – ρεαλιστικές δεσμεύσεις και κυρίως ενωτικά. Υπερβαίνουμε όσα μας χώρισαν. Διότι ενωμένοι μπορούμε περισσότερα και καλύτερα.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024