Αρνήθηκε κάθε συμμετοχή του στη δολοφονία Φύσσα ο κατηγορούμενος Ιωάννης Καζαντζόγλου υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε άλλη περιοχή, με την Μάγδα Φύσσα να ξεσπά εναντίον του.

Το ξέσπασμα της Μάγδας Φύσσα, της μητέρας του δολοφονημένου από τον Γιώργο Ρουπακιά, Παύλου Φύσσα, προκάλεσε η κατάθεση του Ιωάννη Καζαντζόγλου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου βρέθηκε για να απολογηθεί ως άμεσος συνεργός του Γιώργου Ρουπακιά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και για τη δράση του ως μέλος της Χρυσής Αυγής.

«Δεν έχω σχέση με το γεγονός, δεν ήμουν καν στην Αμφιάλη. Μοίραζα τρικάκια της Χρυσής Αυγής κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια εκείνη την ώρα» δήλωσε ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, υποστηρίζοντας παράλληλα πως δεν γνώριζε το θύμα.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Μάγδας Φύσσα, η οποία μετά την κατάθεσή του, όταν διέκοψε το δικαστήριο, απευθύνθηκε προς το μέρος του και του είπε ότι υπάρχουν πολλά άτομα που μπορούν να καταθέσουν ότι τον γνώριζε και πως ο Παύλος Φύσσας είχε στοχοποιηθεί από τον πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος φέρεται ότι ήταν εκείνος που ειδοποίησε τον Πατέλη για την κινητοποίηση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, ενώ στη συνέχεια υπήρξε συνοδηγός στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά, υποστήριξε πως δεν αληθεύουν όσα έχει πει ο τελευταίος αλλά και ο Άγγος, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν γνώρισε ποτέ τον 34χρονο μουσικό. Όπως υποστήριξε κατά την απολογία του, ουδέποτε συμμετείχε ή άκουσε για συμπλοκή μέχρι το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου, καθώς και το μοιραίο βράδυ είχε πάει μόνος του να πετάξει «τρικάκια» της Χρυσής Αυγής, τα οποία του είχε δώσει ο Ρουπακιάς λίγα λεπτά νωρίτερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε ξεχάσει το κινητό του πάνω στο καπό του αυτοκινήτου του Ρουπακιά επιχειρώντας να δικαιολογήσει πώς βρέθηκε στο ντουλαπάκι του οχήματος.

Όσον αφορά στη γενικότερη συμμετοχή του στη ναζιστική οργάνωση, ο Καζαντζόγλου υποστήριξε ότι συμμετείχε μόνο σε εκδρομές, διανομές τροφίμων, αθλοπαιδίες, ιδεολογικές συζητήσεις, αρχαιοελληνικές τελετές με δάδες και ανάγνωση του όρκου των Σαλαμινομάχων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, ο Ιωάννης Καζαντζόγλου είπε πως μπήκε στην Χρυσή Αυγή από το 2011 και ότι από τον Ιούλιο του 2013 είχε την ευθύνη για την πολιτική δράση στην Τοπική της Νίκαιας, με υπεύθυνο τον συγκατηγορούμενό του Γιώργο Πατέλη, τον οποίο ήξερε από μικρή ηλικία.

Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε για όλα όσα περιλαμβάνονται στο υλικό της δικογραφίας, όπως για τα επεισόδια στον Μελιγαλά το 2012, τα οποία χαρακτήρισε ως φραστικό επεισόδιο, ενώ δεν μπόρεσε να θυμηθεί τίποτα για τις αιματηρές επιθέσεις στο ΠΑΜΕ και στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο».

Συνοδηγός

Το μέλος της Χρυσής Αυγής, που φέρεται ως συνοδηγός στο όχημα του Γ. Ρουπακιά τη νύχτα της δολοφονίας του Π. Φύσσα, ανέφερε πως μετά τη θέση που του έδωσαν στην Τοπική της Νίκαιας, τον έβαλαν να εργαστεί στην υποδοχή στα κεντρικά της Χρυσής Αυγής, θέση για την οποία είχε μισθό και ασφάλιση.

Αναφερόμενος στο θέμα των στολών που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής ο Καζαντζόγλου είπε πως η ενδυμασία δεν ήταν συγκεκριμένη: «Είχε ξεκινήσει για να υπάρχει μια ομοιομορφία γιατί άρεσε και πούλαγε. Είπαμε να το σταματήσουμε αλλά μας πρόλαβαν κάποια γεγονότα… ».

Για την κατασκήνωση στον ποταμό Νέδα ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως ήταν μία εκδρομή που οργάνωσε ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γ. Πατέλης, και περιελάμβανε αναρρίχηση, κάποια ιδεολογική επικαιρότητα και όπλα paintball, αεροβόλα στην ουσία, τα οποία «δεν τα χρησιμοποιήσαμε γιατί είχαν μπαταρίες».

Σύμφωνα με τον Καζαντζόγλου, έγιναν και διαδικασίες τελετουργικού, όπου ο Γ. Τσακανίκας (κατηγορούμενος) διάβασε τον όρκο των Σαλαμινομάχων. «Ανάψαμε δύο δάδες και μερικά κεριά σαν τους αρχαίους Έλληνες. Μία αντιγραφή αρχαίας τελετουργίας ήταν» είπε. Αναφορικά με τις φωτογραφίες στη Νέδα, όπου ο κατηγορούμενος με άλλα άτομα στέκονται μπροστά από μία σημαία των SS και την ελληνική, κρατώντας όπλα, ο ίδιος σημείωσε ότι ήταν για «χλευασμό».

Πρόεδρος: Πού βρήκατε τη σημαία;

Κατηγορούμενος: Έφτασε ένα δέμα στα γραφεία της Νίκαιας και μέσα είχε ένα σημείωμα με περιφρονητικό περιεχόμενο. «Να το δείξετε στον πυρηνάρχη σας να σας πει ποιοι είστε» έγραφε… Εμείς τη σηκώσαμε χλευαστικά στην κατασκήνωση και φωτογραφηθήκαμε. Ήταν σε ένα συρτάρι τόσο καιρό.

Πρόεδρος: Γιατί το πήρατε μαζί σας στην εκδρομή και μάλιστα να βγάλετε φωτογραφίες;

Κατηγορούμενος: Ήταν για χλευασμό προς αυτόν που το έκανε. Είπαμε να βρούμε ποιος είναι για να του στείλουμε τη φωτογραφία, αλλά ποτέ δεν τον βρήκαμε.

Για την επίθεση κατά του χώρου «Συνεργείο», κατά την οποία άλλος κατηγορούμενος εμφανίζεται να έχει καλέσει τον Ιω. Καζαντζόγλου ώστε να μεσολαβήσει ο βουλευτής Λαγός για συλληφθέντα, είπε: «Κάποιος με είχε πάρει τηλέφωνο, δεν θυμάμαι ποιος, ότι τον είχαν συλλάβει να ειδοποιήσω κάποιον…

Πρόεδρος: Ποιον;

Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι… νομίζω τον Λαγό… Δεν έκατσα να ασχοληθώ. Δεν έκανα τίποτα… το άφησα πίσω.

Πρόεδρος: Σας θεωρούσαν από τα πλέον υπεύθυνα άτομα στον χώρο. Δεν ήσασταν τυχαίος. Σας καλούσαν, σας ενημέρωναν ακόμα και για το αν θα έρθουν σε συγκεντρώσεις. Σας θεωρούσαν από τα πιο βασικά άτομα στον χώρο.

Κατηγορούμενος: Θα μπορούσαν να καλέσουν τον οποιονδήποτε. Το κινητό μου ήταν αναρτημένο στα γραφεία.

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επρόκειτο να βρεθεί σήμερα για την απολογία του ο Γιώργος Δήμου, ωστόσο, σύμφωνα με το γραμματέα του δικαστηρίου, στάθηκε αδύνατον να επικοινωνήσουν τόσο με τον ίδιο όσο και με τον συνήγορό του.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr