Ανεστάλησαν για ώρες χθες Παρασκευή οι πτήσεις στο μοναδικό αεροδρόμιο της Τρίπολης που παραμένει σε λειτουργία, εξαιτίας της εκτόξευσης ρουκετών που έπεσαν στην περίμετρό του, γνωστοποίησαν αεροπορικές εταιρείες και η διεύθυνση του αερολιμένα.

«Εγινε στόχος»

«Το διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα έγινε στόχος [ρουκετών], εκτρέψαμε μια από τις πτήσεις μας από την Κωνσταντινούπολη στο αεροδρόμιο της Μισράτα», 200 χιλιόμετρα ανατολικότερα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Libyan Airlines.

Εξαιτίας του συμβάντος, «η κίνηση των αεροσκαφών ανεστάλη για δύο ώρες στο Μιτίγκα, κατόπιν αποκαταστάθηκε και προσγειώθηκε πτήση της Afriqiyah Airways που είχε αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη», γνωστοποίησε η διεύθυνση του αερολιμένα μέσω Facebook χθες βράδυ.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Μιτίγκα, τα αεροσκάφη που εξετράπησαν στη Μισράτα μπόρεσαν αργότερα να φθάσουν στην Τρίπολη.

Το ποιος εκτόξευσε τις ρουκέτες παραμένει άγνωστο προς το παρόν.

Μόνο λιβυκές εταιρείες

Το αεροδρόμιο Μιτίγκα έχει κλείσει επανειλημμένα εξαιτίας των εχθροπραξιών ανάμεσα σε παραστρατιωτικούς πιστούς στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και εδρεύει στην Τρίπολη, και δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της Κυρηναϊκής, που εξαπέλυσε την 4η Απριλίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση με σκοπό να κυριεύσει την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Το αεροδρόμιο αυτό αποτελούσε στο παρελθόν στρατιωτική βάση. Αρχισε να χρησιμοποιείται για πολιτικές πτήσεις όταν χρειάστηκε να αντικατασταθεί το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές σε μάχες το 2014.

Μόνο λιβυκές εταιρείες αερομεταφορών επιχειρούν στη χώρα, εκτελώντας κυρίως πτήσεις εσωτερικού και κάποιες προς λίγες χώρες του εξωτερικού, ιδίως την Τυνησία και την Τουρκία.

Το αεροδρόμιο Μιτίγκα, στο ανατολικό τμήμα της Τρίπολης, έγινε την 8η Απριλίου στόχος αεροπορικής επιδρομής των δυνάμεων του Χάφταρ, η οποία είχε προκαλέσει και τότε την αναστολή των πτήσεων και κατόπιν την εκτέλεση μόνο νυχτερινών δρομολογίων ως την 22α Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας