«Πυρά» εναντίον της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονομία και τη δημόσια διοίκηση.

«Πυρά» εναντίον της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και για το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημόσια διοίκηση.

Χαρακτηρίζοντας «εντελώς αποσπασματικό και περιορισμένο» το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της ΝΔ, που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το υπουργείο Οικονομίας τονίζει ότι αποδεικνύεται ότι η ΝΔ «όχι μόνο δεν κατανοεί τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις δυνατότητες της οικονομίας, αλλά έλκεται από λογικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία».

«Την ώρα που το ‘αναπτυξιακό πρόγραμμα’ της ΝΔ συνοψίζεται σε 2 σελίδες, η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες αδράνειας, έχει διαμορφώσει την ολιστική Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, η οποία ήδη υλοποιείται στη βάση 100 προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και 40 ποσοτικοποιημένων στόχων με σαφή χρονοδιαγράμματα (KPIs)» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

Αχτσιόγλου: Πρόγραμμα με ηχηρές διαβεβαιώσεις λιτότητας

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πάγια απόστασή του από τις πραγματικές ανάγκες και τις ανησυχίες των ελλήνων πολιτών» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ηχηρές διαβεβαιώσεις λιτότητας και κραυγαλέα κενά.

Σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου, ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε μια πολιτική φοροελαφρύνσεων για τους ισχυρούς και επιβάρυνσης της κοινωνίας και φορολογικά μέτρα που υποβοηθούν το 8% των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων της ελληνικής κοινωνίας, στερώντας σημαντικούς πόρους από τον δημόσιο προϋπολογισμό για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

«Σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επιστροφής στο παρελθόν της μνημονιακής πειθαρχίας και κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους: Ένα πρόγραμμα βασισμένο στον κανόνα 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις που σταματά τις προσλήψεις γιατρών και εκπαιδευτικών» πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη, που αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν κατανοεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά έλκεται από λογικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι ανακοίνωσε, όμως, και ένα σχέδιο με κραυγαλέες αποκρύψεις που προκαλεί γενικευμένη ανασφάλεια.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρόγραμμά του απουσιάζει κάθε αναφορά στο ασφαλιστικό. Πράγμα ιδιαιτέρως ανησυχητικό, με δεδομένα αφενός τα πεπραγμένα της ΝΔ (ελλείμματα και περικοπές συντάξεων), αφετέρου τα όσα εδώ και καιρό ο ίδιος λέει για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι δυνατόν τη στιγμή που δεσμεύεται για κατάργηση του υφιστάμενου ασφαλιστικού, να μην περιγράφει με ποιο μοντέλο θέλει να το αντικαταστήσει και να αφήνει στην αβεβαιότητα εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους;» υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας πως «στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία – πρόγραμμα αυτοπεποίθησης και ασφάλειας για την κοινωνία: με νέες δουλειές με αυξημένους μισθούς και δικαιώματα, καλύτερη υγεία, παιδεία και κοινωνικό κράτος, δικαιότερη φορολογία».

Υπ. Εργασίας: Η ΝΔ υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα

«Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι «ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν ανέλαβε καμία ουσιαστική δέσμευση για την προστασία και τη διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, για την εφαρμογή και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας».

«Οι αοριστολογίες περί «νέου κοινωνικού συμβολαίου εργαζομένων, κράτους και επιχειρήσεων» και οι εκκλήσεις προς τις επιχειρήσεις να κάνουν τους εργαζόμενους «συμμέτοχους στα κέρδη» καθιστούν τους μισθούς και τα δικαιώματα προαιρετικά, χωρίς διασφάλιση και κατοχύρωση μέσα από σαφείς και υποχρεωτικούς κανόνες προστασίας της εργασίας. Έγινε, επίσης, σαφές ότι η ΝΔ, που μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, θέλει σήμερα να βάλει φρένο στην αύξησή του, όπως αυτή ξεκίνησε ήδη και έχει σχεδιαστεί για τα επόμενα χρόνια από την κυβέρνηση. Αλλά ακόμη και οι γενικόλογες υποσχέσεις για «νέες και καλά πληρωμένες δουλειές» από το κόμμα που έφτασε την ανεργία στο 28%, την ανεργία των νέων στο 60%, που ισοπέδωσε τους μισθούς και κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν μπορούν να έχουν καμία αξιοπιστία» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προσθέτει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρόγραμμά του απουσιάζει κάθε αναφορά στο ασφαλιστικό. Πράγμα ιδιαιτέρως ανησυχητικό, με δεδομένα αφενός μεν τα πεπραγμένα της ΝΔ -ελλείμματα και περικοπές συντάξεων- αφετέρου δε τα όσα εδώ και καιρό ο ίδιος λέει για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι δυνατόν τη στιγμή που δεσμεύεται για κατάργηση του υφιστάμενου ασφαλιστικού, να μην περιγράφει με ποιο μοντέλο θέλει να το αντικαταστήσει και να αφήνει στην αβεβαιότητα εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους;

Στον τομέα της πρόνοιας, το πρόγραμμα της ΝΔ οδηγεί σε συγχώνευση και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, με δραστική μείωση του προϋπολογισμού, που σήμερα έχει αυξηθεί στα 3,2 δισ. ευρώ.

Η ΝΔ επιβεβαίωσε την προσήλωσή της στην πολιτική στήριξης των ισχυρών και υπονόμευσης των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας» καταλήγει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ξενογιαννακοπούλου: Ανοίγει διάπλατα το δρόμο σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας πως «η επανίδρυση του κράτους που επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης συνίσταται σε αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος και σε έργα εκσυγχρονισμού που ήδη υλοποιούνται από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ στοχεύει στην ενίσχυση εργολαβικών συμφερόντων και ανοίγει διάπλατα το δρόμο σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα».

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών. Στην πραγματικότητα αντιγράφει πλήρως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου. Να του υπενθυμίσουμε ότι ήδη υλοποιούνται σημαντικά έργα στον τομέα της απλοποίησης διαδικασιών και έχει ήδη δρομολογηθεί το Ψηφιακό ΚΕΠ, με το οποίο οι πολίτες από το 2020 θα εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά από το σπίτι, το γραφείο και τις φορητές συσκευές τους» πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «αναφέρεται σε συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα και τονίζει απερίφραστα την εκχώρηση λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης σε ιδιώτες».

«Είναι φανερό ότι στοχεύει στην ενίσχυση εργολαβικών συμφερόντων και ανοίγει διάπλατα το δρόμο σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα» υπογράμμισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr