Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Βουλιάζει» ο «Πορθητής;» - Ξένες εταιρείες εγκαταλείπουν τους Τούρκους

«Βουλιάζει» ο «Πορθητής;» – Ξένες εταιρείες εγκαταλείπουν τους Τούρκους

Μπορεί μέσω του υπουργού της η Αγκυρα να δηλώνει πως η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ βαίνει καλώς, ωστόσο την ίδια ώρα αυξάνονται οι αποχωρήσεις των σημαντικότερων διεθνών εξειδικευμένων εταιρειών, αφήνοντας ουσιαστικά την Τουρκία «στα κρύα του λουτρού»

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να προχωρά σε μπαράζ παραβιάσεων και προκλητικότητας τόσο σε λεκτικό επίπεδο όσο και επίπεδο ενεργειών.

Μόλις χθες, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει να ασκήσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, ενημέρωσε πως ο «Πορθητής» έχει κάνει ήδη μία γεώτρηση και προχωρά στη δεύτερη.

Κι όλα αυτά αγνοώντας την ΕΕ η οποία για πρώτη φόρα μίλησε πιο ξεκάθαρα για την πιθανότητα λήψης μέτρων εναντίον της γείτονος χώρας, κάτι ωστόσο που απέχει βέβαια από την πραγματικότητα, αφού η αποφασιστικότητα και η άμεση δράση δεν χαρακτηρίζουν τους «28». Σε όλους τους κρίσιμους τομείς υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ πρότασης για μέτρα και δράσης, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία ενεργοποιεί ό,τι μέσο διαθέτει προσπαθώντας να κερδίσει συμμάχους εντός της ΕΕ, που θα μπλοκάρουν πιθανές αποφάσεις αυτές.

Αποχωρήσεις

Κι ενώ τούρκοι αξιωματούχοι επιπίδονται σε παρασκηνιακό πόλεμο προκειμένου να εξασφαλίσουν αυτά τα δεδομένα, τα προβλήματα φαίνεται πως εμφανίζονται αλλού για την Αγκυρα. Μπορεί ναι μεν μέσω του υπουργού της να δηλώνει πως η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ βαίνει καλώς, ωστόσο την ίδια ώρα αυξάνονται οι αποχωρήσεις των σημαντικότερων διεθνών εξειδικευμένων εταιρειών, αφήνοντας ουσιαστικά την Τουρκία «στα κρύα του λουτρού» και με τον κίνδυνο να μην μπορεί να προχωρήσει πρακτικά η γεώτρηση.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο της Κύπρου», τις τελευταίες μέρες αποχώρησε, με επίκληση παράνομης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται στη σύμβασή της με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), και η Baker Hughes, μία από τις τρεις εναπομείνασες διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Αττάλεια και στα πρώτα στάδια της παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η εν λόγω εταιρεία παρείχε εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη σε σχέση με την καθαυτό γεώτρηση, όσον αφορά στις κεφαλές του γεωτρύπανου και τις μηχανολογικές διαδικασίες. Είχε προηγηθεί αποχώρηση και άλλης ξένης εταιρείας που παρείχε υπεργολαβικά υπηρεσίες στο γεωτρύπανο.

Στον αντίποδα, παραμένουν σε συνεργασία με την TPAO και τον «Πορθητή» και στην πραγματοποίηση της γεώτρησης δυτικά της Πάφου δύο ξένες εταιρείες. Πρόκειται για τη Weatherford International, που βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης. Επίσης, από τον Νοέμβριο 2013, της έχει τεθεί σειρά περιορισμών και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), για συμβόλαια με Ιράκ, Σουδάν, Συρία κ.τ.λ., για τα οποία η SEC αναφέρει σε δημόσια της ανακοίνωση ότι εξετάζει υποθέσεις διαφθοράς, παραποίησης λογιστικών βιβλίων με σκοπό την απόκρυψη των παράνομων συναλλαγών, για παράνομες πληρωμές κ.τ.λ.

Πρόστιμα

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, το 2013 είχε επιβάλει πρόστιμο 65 εκατ. δολάρια στην εν λόγω εταιρεία και αναφέρεται επίσης σε λογαριασμούς στην Αλβανία, για εξαγορά κυβερνητικών αξιωματούχων της Αγκόλα και του Κογκό. Η εταιρεία έχει προηγουμένως υποστεί και ποινές με αποφάσεις δικαστηρίων του Τέξας – το 2002 και το 2011.

Η δεύτερη εταιρεία που παραμένει σε συνεργασία με την ΤΡΑΟ, όπως αναφέρει «ο Φιλελεύθερος», είναι εταιρεία που, μέσω θυγατρικής της στην Τουρκία, παρέχει πολύ περιορισμένο μέρος των υπηρεσιών που απαιτούνται για τη γεώτρηση και κυρίως υποβρύχιες τεχνικές εργασίες. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν την ηγεσία της εν λόγω εταιρείας έχει στείλει τις τελευταίες μέρες σειρά μηνυμάτων ότι εξετάζει την αποχώρησή της.

Εντάλματα

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση πριν από λίγα 24ωρα ανακοίνωσε την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης όσων συμμετέχουν σε παράνομες γεωτρήσεις. «Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει σε κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες. Αυτή η διαδικασία τρέχει. Μάλιστα και φαίνεται ότι αποτελεί κάποιου είδους αποτρεπτικό μέτρο γιατί αν μη τι άλλο έσπευσε η Τουρκία να ανακοινώσει ότι θα κάνει το αντίστοιχο πράγμα που δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση ή επίθεση από κυπριακής πλευράς, τονίζουν κύπριοι αξιωματούχοι.

Βεβαίως ο Ερντογάν σε υψηλούς τόνους προκάλεσε τους Κύπριους λέγοντας ότι δεν θα τολμήσουν να συλλάβουν το προσωπικό του σκάφους.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024