Επικοινωνία Κατρούγκαλου – Μπόλτον για τις τουρκικές παραβιάσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον κ. Μπόλτον το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους.
Θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον.
Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον κ. Μπόλτον το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει απ’ το να επιδιώκουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Νωρίτερα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. είχε καλέσει τη γειτονική χώρα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου και να σταματήσει άμεσα τις γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έδωσε, μάλιστα, οδηγία στην Κομισιόν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα, να υποβάλλουν άμεσα προτάσεις για τη λήψη των «κατάλληλων μέτρων».
Η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά, έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
- Καθηγητής του Χάρβαρντ για Τραμπ: «Ας το παραδεχτεί, τα έκανε θάλασσα με το Ιράν»
- Πανελλαδικές 2026: Tα θέματα στα μαθήματα ειδικότητας που έπεσαν στα ΕΠΑΛ
- Σίλβερ: «Σε εξέλιξη οι συζητήσεις με Euroleague – Αυτά είναι τα δεδομένα για το NBA Europe»
- Καρχαρίες: Ποια είδη υπάρχουν στην Ελλάδα – Χάρτης με τα σημεία όπου έχουν εμφανιστεί
- Σύγκρουση Σλοβακίας – ΕΕ για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών
- Ελ Νίνιο: Ένα πολύ ισχυρό φαινόμενο πλησιάζει – Τι μπορούμε να περιμένουμε;




