«Το Ιράν είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση, όπως δείχνουν οι αποδείξεις» ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, μετά τη δημοσιοποίηση νέων φωτογραφιών που κατ' αυτό ενοχοποιούν το Ιράν για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπολοια την περασμένη εβδομάδα, στη θάλασσα του Ομάν

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα νέες φωτογραφίες που διατείνεται ότι ενοχοποιούν το Ιράν για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενοπλοίων που διαπράχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη θάλασσα του Ομάν.

Μαγνήτης για την τοποθέτηση της νάρκης (EPA)

Το κυκλικό μεταλλικό αντικείμενο

Οι ένδεκα φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ εικονίζουν ιδίως ένα κυκλικό μεταλλικό αντικείμενο, διαμέτρου τριών εκατοστών, πάνω στο κύτος του ιαπωνικού πετρελαιοφόρου Kokuka Courageous, το οποίο παρουσιάζεται ως ένας από τους μαγνήτες που επέτρεψαν την τοποθέτηση της νάρκης που δεν εξερράγη και για την οποία η Ουάσιγκτον κατηγορεί τους Ιρανούς ότι απομάκρυναν μετά το συμβάν, τη 13η Ιουνίου.

Τρύπα που άνοιξε από την έκρηξη της νάρκης (EPA)

Αλλη φωτογραφία εικονίζει την κοιλότητα που άνοιξε άλλη νάρκη στο κύτος του ίδιου δεξαμενοπλοίου, η οποία κατά το Πεντάγωνο είχε διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου.

Το σημείο όπου εξερράγη η νάρκη (EPA)

«Το Ιράν είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση, όπως δείχνουν οι αποδείξεις που καταγράφηκαν σε βίντεο και οι πόροι και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ταχεία απομάκρυνση της μαγνητικής νάρκης που δεν εξερράγη», υποστήριξε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας στην ανακοίνωσή του.

Δαχτυλικό αποτύπωμα στο σημείο απ’ όπου αφαιρέθηκε η νάρκη (EPA)

Φωτογραφίες από ελικόπτερο

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τις φωτογραφίες τράβηξε ελικόπτερο Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Κοντινό πλάνο της ζημιάς από την έκρηξη στο πλευρό του κύτους (EPA)

Ειδικοί του αμερικανικού ΠΝ στα εκρηκτικά θεωρούν ότι το σημείο που επελέγη να τοποθετηθούν οι νάρκες, πάνω από την ίσαλο γραμμή, δείχνει ότι ο στόχος δεν ήταν να βυθιστούν τα δεξαμενόπλοια.

Ατομα σε σκάφος απομακρύνουν τη νάρκη που δεν εξερράγη (EPA)

Ωστόσο η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να απομακρυνθεί η νάρκη που δεν είχε εκραγεί — δέκα άνδρες πάνω σε ταχύπλοο, που φόραγαν σωσίβια αλλά δεν ήταν εφοδιασμένοι με μέσα προστασίας από εκρηκτικούς μηχανισμούς — ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα με έναν από τους ειδικούς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το σκάφος με τα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν που, κατά τις ΗΠΑ, απομάκρυναν τη νάρκη (EPA)

Αυτή η πηγή έκανε λόγο περί επιχείρησης με «σενάριο πολύ υψηλού κινδύνου».

Δορυφορική εικόνα του δεξαμενοπλοίου Front Altair (EPA)

Ερευνα των ΗΠΑ με άλλες χώρες

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει πως διενεργεί έρευνα σε συνεργασία με πολλές άλλες χώρες, τις οποίες δεν έχει κατονομάσει.

Ο μαγνήτης όπου τοποθετείται η νάρκη στο κύτος του σκάφους (EPA)

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ φάνηκαν χθες πολύ επιφυλακτικές ως προς την απόδοση ευθυνών για τις επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενοπλοίων την περασμένη εβδομάδα στη θάλασσα του Ομάν και απέφυγαν να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσιγκτον, που, όπως και το Λονδίνο, κατηγορεί το Ιράν.

Τα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν απομακρύνουν, κατά τις ΗΠΑ, τη νάρκη που δεν εξερράγη (EPA)

Οι επιθέσεις της Πέμπτης έγιναν νοτιοανατολικά του Στενού του Ορμούζ, καίριας θαλάσσιας οδού που συνδέει τις πλούσιες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής με την παγκόσμια αγορά.

Δορυφορική εικόνα του ιαπωνικού πετρελαιοφόρου Kokuka Courageous (EPA)

Το Ιράν, το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ενέχεται στις επιθέσεις, έχει απειλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι θα κλείσει το Στενό.

Δορυφορική εικόνα του δεξαμενοπλοίου Front Altair (EPA)

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr