Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά το σόου Τσίπρα στο ΚΥΣΕΑ, σκέψεις για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Μετά το σόου Τσίπρα στο ΚΥΣΕΑ, σκέψεις για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τη «δραματοποίηση» της κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την εμφανή επιχείρηση του Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί τα εθνικά θέματα για προεκλογικούς λόγους, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης προσπάθησε χθες, να υπεραμυνθεί την απόφασης σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ

Μετά το σόου του Αλέξη Τσίπρα με τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ με φόντο την τουρκική προκλητικότητα και τις πληροφορίες για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αν αναμονή της επίσημης αντίδρασης της ΕΕ,  η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να ενημερώσει όποιον πολιτικό αρχηγό το ζητήσει.

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τη «δραματοποίηση» της κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την εμφανή επιχείρηση του Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί τα εθνικά θέματα για προεκλογικούς λόγους, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης προσπάθησε χθες, να υπεραμυνθεί την απόφασης σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ.

Με συνέντευξή του (ΑΝΤ1), ο κ. Αποστολάκης προσπάθησε να πείσει για την αναγκαιότητα σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί ένα «θεσμικό όργανο το οποίο συγκαλείται προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις».

Μάλιστα για να δικαιολογήσει τη σπουδή του Αλέξη Τσίπρα για τη σύγκληση του ΚΥΣΕΩΝ, υπογράμμισε ότι έπρεπε να δοθεί απάντηση σε fake news που είχαν διαρρεύσει στον ηλεκτρονικό Τύπο σχετικά με πολεμικά σενάρια και να σταλεί το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο κ. Αποστολάκης ωστόσο, δεν εξήγησε πως ακριβώς η κυβέρνηση καθησύχασε τον ελληνικό λαό όταν συγκαλείται ΚΥΣΕΑ το απόγευμα της Κυριακής.

Αχτσιόγλου: Καταδίκη από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ

Κατά τα λοιπά, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε χθες, το βράδυ (ANT1),  ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ ενώ μ πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να ενημερώσει όποιον πολιτικό αρχηγό το ζητήσει.

«Η Ελλάδα, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι έτοιμη να ζητήσει, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων, εκ μέρους της ΕΕ, στην Τουρκία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Ασφάλειας, για να ενημερωθούν τα κόμματα. Όπως υπογράμμισε, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως, πέρα από την ενημέρωση που θα κάνει ο κ. Κατρούγκαλος, είναι και ο ίδιος στη διάθεση οποιουδήποτε άλλου πολιτικού αρχηγού του ζητήσει και είναι ανοιχτός στο ζήτημα των ενημερώσεων».

Η κ. Αχτσιόγλου παρά τις έντονες επικρίσεις για «δραματοποίηση» της κατάστασης, δικαιολόγησε τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ εξαιτίας της όξυνσης – όπως είπε – της τουρκικής προκλητικότητας.

«Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να ενημερωθεί απολύτως για τις εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα. Γιατί η λειτουργία ενός θεσμικού οργάνου, όπως το ΚΥΣΕΑ, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο δραματοποίησης; Το αντίθετο. Λειτουργεί ακριβώς για να υπάρχει ενημέρωση και δράση του σε τέτοιες περιπτώσεις», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Υπάρχει όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Έχουμε κινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει ανάλογη αντίδραση, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη υπήρξε αντίδραση από τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, όργανο που έχει συγκροτηθεί, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, η οποία τοποθετήθηκε με σαφήνεια. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε, μέσα από τη λειτουργία συγκεκριμένων οργάνων, ανακοινώσεις. Υπάρχει κινητοποίηση σε όλα αυτά τα όργανα, προκειμένου να υπάρξει σαφής καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας».

Η κυρία Αχτσιόγλου συνέδεσε την συντονισμένη αντίδραση της Ευρώπης με την ελληνική την εξωτερική πολιτική των τελευταίων χρόνων. «Το γεγονός ότι μπορούμε να έχουμε τέτοια συντονισμένη ενέργεια, σε επίπεδο Ευρώπης, απέναντι σε αυτή την τουρκική προκλητικότητα, είναι ακριβώς αποτέλεσμα των ερεισμάτων που μπόρεσε να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση στο διεθνές στερέωμα τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που είχε», έκρινε και πρόσθεσε: «Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που βλέπουμε τόσο γρήγορη αντίδραση από την πλευρά των οργάνων της ΕΕ. Εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις ή συμπεράσματα από τα ευρωπαϊκά όργανα».

«Από την πλευρά μας, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ στην Τουρκία», πρόσθεσε η κυρία Αχτσιόγλου και συμπλήρωσε ότι εξαρχής, στόχος της κυβέρνησης ήταν η άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής όπως επίσης και επέκταση των διπλωματικών δεσμών.

Η αντίδραση της ΕΕ στις τουρκικές προκλήσεις

Εντός της ημέρας αναμένεται το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ με τις πληροφορίες να θέλουν την ΕΕ να προειδοποιεί ακόμη και με «πάγωμα» διαπραγματεύσεων σχετικά με την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία.

Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Διπλωμάτες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Μητσοτάκης: Ανεύθυνη η δραματοποίηση της κατάστασης

Εξάλλου, χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα». Όμως, σε καμία περίπτωση, πρόσθεσε, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της.

Ολόκληρη η δήλωση 

«Εδώ και μήνες η Τουρκία, δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο. Παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Όμως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της.

Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024