Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα κάλπ(η)κα παιχνίδια με τα εθνικά θέματα, μια περίεργη παραίτηση και τα troll του ΣΥΡΙΖΑ που έπιασαν δουλειά

Τα κάλπ(η)κα παιχνίδια με τα εθνικά θέματα, μια περίεργη παραίτηση και τα troll του ΣΥΡΙΖΑ που έπιασαν δουλειά

Με απίστευτη προχειρότητα πορεύτηκαν τόσα χρόνια στα εθνικά θέματα. Και τώρα, 20 ημέρες πριν από τις εκλογές με απίστευτο κυνισμό παίζουν παιχνίδια με το βλέμμα στην κάλπη

Απίστευτη προχειρότητα, πολιτικά παίγνια, κάλπικα διλήμματα και μια διάθεση εργαλειοποίησης των κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσίασε η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, σε μια καταφανή προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την ελληνοτουρκική κρίση.

Μια κρίση που δεν φαίνεται να κλιμακώνεται όπως κάποιοι θέλουν να διακινούν ως σενάριο. Ασφαλώς υπάρχει ένταση, ασφαλώς οι Τούρκοι προκαλούν συνεχώς, ωστόσο, ακόμη και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει αν γίνεται όντως γεώτρηση στο κυπριακό οικόπεδο.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού να διακόψει την περιοδεία του και να συγκαλέσει εκτάκτως ΚΥΣΕΑ την Κυριακή το απόγευμα, εν μέσω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό ανησυχία.

Η θεατράλε συμπεριφορά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης έδειξε από την αρχή ότι στο Μαξίμου αποφάσισαν να παίξουν το χαρτί των ελληνοτουρκικών προκειμένου να συσπειρώσουν έναν κόσμο που φοβάται και δικαίως.

Κάποιοι είπαν στον πρωθυπουργό (και ισχύει αυτό) ότι η εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται σε συναγερμό, που δείχνει να απειλείται από τους Τούρκους, που εμφανίζεται να… αμύνεται περί πάτρης, συσπειρώνει τους πολίτες, τους φέρνει πιο κοντά στον αρχηγό.

Και ο αρχηγός είναι αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας ο οποίος είναι φανερό ότι εκμεταλλεύτηκε μια δύσκολη συγκυρία (όχι δυσκολότερη από άλλες, όπως π.χ. την πολεμική ενέργεια του τουρκικού πλοίου να βυθίσει ελληνικό πριν από μερικούς μήνες σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Ή η σύλληψη και κράτηση επί μήνες των δύο στρατιωτικών).

Κανένα πρόβλημα για τους κυνικούς

Η εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων δεν θα έπρεπε να συμβαίνει από καμιά κυβέρνηση, όμως, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που διέλυσε τη Δικαιοσύνη για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, δεν θα είχε πρόβλημα να «παίξει» και με πιο σοβαρά θέματα.

Μια κυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία το 2015, έκανε το πιο ντροπιαστικό δημοψήφισμα στη σύγχρονη ιστορία, έκλεισε τις τράπεζες, προκάλεσε ζημιά δισεκατομμυρίων κι όλα αυτά για να κάνει την «κωλοτούμπα» των 17 ωρών και να υπογράψει μνημόνιο, δεν θα είχε κανένα δισταγμό να βάλει μπροστά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μην ξεχνάμε ότι ο Τσίπρας ήταν αυτός που επέμενε στο ταξίδι Ερντογάν στην Ελλάδα το οποίο μετατράπηκε σε διπλωματικό «Τιτανικό». Από τότε άνοιξε η όρεξη της Αγκυρας να αλλάξουν τα σύνορα, να αλλάξει η συνθήκη της Λωζάνης, να γκριζάρουν περιοχές στο Αιγαίο.

Μην ξεχνάμε ότι υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσιρώνης, έχει πει ότι το Καστελλόριζο δεν είναι Αιγαίο. Και μην ξεχνάμε ότι σ’ αυτήν την κυβέρνηση έχει ανοίξει θέμα συνεκμετάλλευσης με τους Τούρκους.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για προχειρότητα στα ελληνοτουρκικά θέματα, για άστοχες ενέργειες και συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμη και το γεγονός ότι από τη μια η κυβέρνηση «πουλάει» ένα πολεμικό σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και ταυτόχρονα συνεχίζει τις επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δείχνει ότι δεν υπάρχει σαφής γραμμή αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας.

Η περίεργη παραίτηση

Αξίζει να τονιστεί ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες υπέβαλε την παραίτησή του ο αντιστράτηγος Νίμος Ζαχαριάδης, αρμόδιος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέβαλε παραίτηση επειδή διαφώνησε με τον υπουργό Ευάγγελο Αποστολάκη όσον αφορά τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε πως η ελληνική αποστολή στην γειτονική χώρα για τον επόμενο γύρο συζητήσεων θα έπρεπε να αναβληθεί έως τις βουλευτικές εκλογές.

Εκτίμησε ότι θα ήταν λάθος να συνεχιστούν προεκλογικά οι επαφές με την Άγκυρα, την στιγμή που η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί τις όποιες αποφάσεις.

Ο κ. Αποστολάκης ωστόσο είχε αντίθετη άποψη με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων, και επέμεινε στην συνέχιση των διαβουλεύσεων με την Τουρκία για τα ΜΟΕ.

Ο κ. Ζαχαριάδης είναι επιφανής αξιωματικός με ιδιαίτερα καλή φήμη στον στρατό ξηράς και μεγάλη παρουσία σε όργανα ή αποστολές του NATO. Είχε αποστρατευθεί όμως στην συνέχεια ανακλήθηκε στην υπηρεσία λόγω της εμπειρίας του σε συμμαχικά θέματα.

Ο τελευταίος γύρος συζητήσεων για τα ΜΟΕ ανάμεσα σε κλιμάκια της Ελλάδας και της Τουρκίας είχε γίνει στην Αθήνα μεταξύ 21 και 24 Μαΐου.

Πρόκειται για ένα γεγονός που θα πρέπει να συνδεθεί με τις τρέχουσες εξελίξεις όπου ενώ υπάρχει σκηνικό έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών ταυτόχρονα γίνονται συζητήσεις για τα ΜΟΕ.

Ενδεικτικό επίσης της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται η όλη κατάσταση είναι και η ανακοίνωση την Κυριακή της απόφασης να μην είναι υποψήφιος ο Ευάγγελος Αποστολάκης στις επερχόμενες εκλογές επειδή πρέπει, όπως υποστήριξε το Μαξίμου, να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά του στο ΥΕΘΑ. Γιατί, όμως, να βγει μια τέτοια ανακοίνωση όταν όλοι γνώριζαν ότι ο υπουργός θα ήταν στο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση, επομένως, δεν θα έκανε προεκλογική εκστρατεία και αυτό δεν θα εμπόδιζε τη δουλειά του;

Συνέβη κάτι και πάρθηκε αυτή η απόφαση ή μήπως η «παραίτηση» από τη σίγουρη θέση του βουλευτή Επικρατείας είχε αφενός στόχο να δραματοποιήσει ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις και αφετέρου να «διευκολύνει» τις αποφάσεις του Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο;

Αναβολή και troll

Η ακόμη μεγαλύτερη προχειρότητα, στα όρια της εγκληματικής ανοησίας, έχει να κάνει με τις απόψεις που υποστηρίζουν κάποιοι ότι πρέπει ακόμη και να αναβληθούν οι εκλογές με φόντο τα ελληνοτουρκικά.

Εδώ και μήνες σερνόταν μια φήμη ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα βάζοντας μπροστά εθνικούς κινδύνους. Από τον περασμένο χειμώνα, πριν ληφθούν αποφάσεις για εκλογές το καλοκαίρι, κάποιοι και μέσα στην κυβέρνηση υποστήριζαν ότι μπορεί μια ελληνοτουρκική σύρραξη να οδηγήσει σε αναβολή των εκλογών, εφόσον αυτές γίνονταν Μάιο, όπως έλεγαν τότε.

Μετά την ανακοίνωση του… ξαφνικού και δραματικού ΚΥΣΕΑ, που τελικά αποδείχθηκε επικοινωνιακή «φούσκα» τα troll του ΣΥΡΙΖΑ έπιασαν δουλειά. Και επίσημα troll μάλιστα που στηρίζουν την κυβέρνηση φανερά τα τελευταία χρόνια.

Μίλησαν ξεκάθαρα για αναβολή των εκλογών της 7ης Ιουλίου με έναν τρόπο που έδειχνε ότι «πήραν γραμμή» από το Μαξίμου για να ρίξουν δίχτυα και να μαζέψουν αντιδράσεις.

Αλλωστε, και μετά την προειδοποίηση Σημίτη, ότι μπορεί οι Τούρκοι να εκμεταλλευτούν την ευάλωτη λόγω εκλογών περίοδο και να κάνουν θερμό επεισόδιο, αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να βλέπουν σαν σανίδα σωτηρίας μια αναβολή των εκλογών.

Η προκλητική συμπεριφορά των troll του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν ακόμη πολλοί που σκέφτονται ότι «μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι» με μια καλή εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων. Είπαμε, άλλωστε: Τα τέσσερα αυτά χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολύ χειρότερα προκειμένου να κρατηθούν Τσίπρας και Καμμένος στην εξουσία.

Γιατί όχι και να μην εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο παίζοντας…. Κάλπηκα παιχνίδια στις πλάτες της χώρας.

Βεβαίως, την σκηνοθετημένη δραματοποίηση της υπόθεσης των ελληνοτουρκικών ήρθε να γελοιοποιήσει η… ψαριά και τα τσίπουρα του Ευάγγελου Αποστολάκη στον Σχοινιά.

Το να τρώει ένας υπουργός όπου θέλει και ό,τι θέλει είναι αυτονόητο.

Αλλά το να τρώει λίγες ώρες πριν από το… κρίσιμο ΚΥΣΕΑ, την ώρα που όλη η Ελλάδα αναρωτιέται αν «πάμε σε πόλεμο», επειδή ο Τσίπρας ακύρωσε την περιοδεία του και κλείστηκε στο Μαξίμου, αν μη τι άλλο καθιστά την κατάσταση κωμική.

Κι επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι στην κυβέρνηση δεν ορρωδούν προ ουδενός. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μετατρέψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε «στρατιωτάκια» για να παίζει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του με μοναδικό σκοπό να κερδίσει πολιτικούς πόντους. To αποδεικνύουν με το να λένε ότι θα ενημερώσουν στο τέλος της εβδομάδας τα κόμματα ή αν θέλουν οι πολιτικοί αρχηγοί να πάρουν τον Τσίπρα τηλέφωνο, είναι στη διάθεσή τους…

Ευτυχώς που γλιτώσαμε τον Πάνο Καμμένο. Για σκεφτείτε αυτή την περίοδο να ήταν υπουργός Αμυνας. Με παλάσκες θα έτρεχε από στρατόπεδο σε στρατόπεδο…

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024