Γιατί τα σκυλιά κλέβουν την καρδιά των ανθρώπων με το βλέμμα τους;
Μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πως το μυστικό βρίσκεται στο ότι, με το πέρασμα του χρόνου και προκειμένου να επικοινωνούν καλύτερα με τους ανθρώπους, η εξέλιξη χάρισε στα σκυλιά ένα μοναδικό μυ στα μάτια τους, που τους επιτρέπει να θυμίζουν μωρό και να «χειραγωγούν» τα ανθρώπινα συναισθήματα
Δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στα μάτια των σκυλιών, ιδίως των κουταβιών. Μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πως το μυστικό βρίσκεται στο ότι, με το πέρασμα του χρόνου και προκειμένου να επικοινωνούν καλύτερα με τους ανθρώπους, η εξέλιξη χάρισε στα σκυλιά ένα μοναδικό μυ στα μάτια τους, που τους επιτρέπει να θυμίζουν μωρό και να «χειραγωγούν» τα ανθρώπινα συναισθήματα.
Η μελέτη, η πρώτη του είδους της, συνέκρινε την ανατομία και τη συμπεριφορά των σκύλων και των στενότερων συγγενών τους, των λύκων, αποκαλύπτοντας ότι, ενώ οι μύες του προσώπου των δύο ειδών είναι παρόμοιοι, υπάρχει μόνο στα μάτια των σκύλων ένας μικρός μυς στα φρύδια τους, που τους επιτρέπει να παίρνουν ένα… ακαταμάχητο βλέμμα, με τρόπο που οι λύκοι δεν μπορούν (βέβαια, δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν να κοιτάξουν για ώρα ένα λύκο στα μάτια).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχολόγο δρα Τζούλιαν Καμίνσκι του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος μυς που σηκώνει τα φρύδια κάνει τα σκυλίσια μάτια να φαίνονται μεγαλύτερα και να θυμίζουν πότε μωρό και πότε λυπημένο άνθρωπο. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτό γεννά στους ανθρώπους μια αντανακλαστική αντίδραση τρυφερότητας απέναντι στα σκυλιά, ιδίως τα κουτάβια.
«Υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι τα σκυλιά ανέπτυξαν το συγκεκριμένο μυ στα μάτια τους μετά την εξημέρωση των λύκων από τους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να συνέβη ως συνέπεια των ασυνείδητων προτιμήσεων των ανθρώπων, που επηρέασαν την εξέλιξη των σκύλων μέσω της εξημέρωσης. Όταν οι σκύλοι κάνουν αυτήν την κίνηση με τα μάτια τους, πυροδοτούν στους ανθρώπους μια ισχυρή επιθυμία να κοιτάνε τους σκύλους. Έτσι, αυτή η κίνηση με τα φρύδια θα έδωσε στους σκύλους ένα πλεονέκτημα και, μέσα από διαδοχικές γενιές, τα μάτια του μωρού αποτέλεσαν ένα βασικό χαρακτηριστικό τους» δήλωσε η Καμίνσκι.
Η μόνη ράτσα σκύλων που δεν έχει αυτόν το μυ (τουλάχιστον από αυτές που μελετήθηκαν) είναι το σιβηρικό χάσκι, ένα από τα αρχαιότερα είδη σκύλων στον κόσμο.
Δεν είναι σαφές πότε άρχισε η εξημέρωση των λύκων και η αργή εξέλιξη των τελευταίων σε σκύλους, αλλά πιθανώς η διαδικασία ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 33.000 χρόνια.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας με τον Σέιμπεν Λι – Οδεύει προς Εφές
- Περαιτέρω αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
- ΣΥΡΙΖΑ: Υπεύθυνη η κυβέρνηση για την ταλαιπωρία στην εθνική οδό
- Ο Ολυμπιακός, η «χρυσή» Εθνική και τα φοβερά επιτεύγματα – Ποια είναι η κορυφαία πολίστρια στον κόσμο, Φωτεινή Τριχά (vids)
- Κλόντια Σίφερ: Αποχαιρετά τη Μπαρντό με φωτογραφίες που μοιάζουν σαν 2 σταγόνες νερό
- Ραγδαία αύξηση γρίπης και ιώσεων στα παιδιατρικά νοσοκομεία
- Το Trophy Tour έρχεται στον Πειραιά ενόψει του Betsson Super Cup
- Η μέρα που άλλαξαν τα πάντα: Σαν σήμερα ο Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίστηκε σοβαρά στις Άλπεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442