Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταγγελίες ΜΚΟ για ελλιπές σύστημα υποδοχής αιτούντων άσυλο

Καταγγελίες ΜΚΟ για ελλιπές σύστημα υποδοχής αιτούντων άσυλο

Η RSA και η «Pro Asyl» καλούν τις ελληνικές αρχές να προβούν σε ολιστική αναθεώρηση του συστήματος, ώστε να καταστεί πιο ανθεκτικό σε ξαφνικές πιέσεις και πιο αποτελεσματικό στην προστασία του ευάλωτου πληθυσμού

Ελλιπή σχεδιασμό των προγραμμάτων και δομών στο σύστημα υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και «ένα συνονθύλευμα προσωρινών παρεμβάσεων» με το οποίο δημιουργείται ένα σύστημα υποδοχής που δεν είναι σε θέση να παράσχει μακροπρόθεσμες λύσεις και να ανταποκρίνεται συνεχώς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εντόπισαν σε έρευνά τους οι οργανώσεις «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) και «Pro Asyl».

Οι δύο οργανώσεις εξέτασαν και ανέλυσαν τρία βασικά ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος υποδοχής της χώρας, τα οποία παρουσιάζουν σε μελέτη με τίτλο «Δομική αποτυχία: γιατί το σύστημα υποδοχής της Ελλάδας δεν κατάφερε να παράγει βιώσιμες λύσεις».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των έργων για την υποδοχή κάνουν λόγο για αποτυχία της Διαχειριστικής Αρχής, που είναι υπεύθυνη για τα ταμεία AMIF και ISF, να σχεδιάσει μακροπρόθεσμες λύσεις, κάτι που αντικατοπτρίζεται, όπως τονίζουν, ιδίως στην υποαπόδοση των κονδυλίων για την υποστήριξη των οργανώσεων που λειτουργούν χώρους φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Επίσης, σχετικά με το πρόγραμμα PHILOS για την παροχή ιατρικής υποστήριξης στα κέντρα φιλοξενίας, το οποίο δεν ξεκίνησε ποτέ πλήρως, αναφέρουν ότι «ο ΕΟΔΥ (διάδοχος του ΚΕΕΛΠΝΟ) εξακολουθεί να αγωνίζεται με την πρόσληψη προσωπικού για το πρόγραμμα PHILOS 2» και συμπληρώνουν ότι «οι προοπτικές επίλυσης του μεγάλου προβλήματος της μη ύπαρξης αρκετών γιατρών στα hotspot στα νησιά και στον Έβρο καθώς και στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα δεν είναι θετικές».

Τέλος, μελετούν την υλοποίηση του έργου FILOXENIA για τη δημιουργία προσωρινής πρόσθετης δυναμικότητας στο σύστημα υποδοχής και τονίζουν ότι «το έργο άρχισε να λειτουργεί χωρίς μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξόδου για το πώς και πού θα κατευθυνθεί μετά τον χειμώνα ο πληθυσμός που διαμένει στα ξενοδοχεία».

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι «οι προσπάθειες μεταφοράς περίπου 30.000 θέσεων διαμονής υπό τη διοίκηση των εθνικών αρχών -ενώ η χώρα θα διεξάγει εθνικές εκλογές τον Ιούλιο- σίγουρα πρόκειται να δοκιμάσουν τα όρια του ήδη αναποτελεσματικού συστήματος υποδοχής».

Η RSA και η «Pro Asyl» καλούν τις ελληνικές αρχές να προβούν σε ολιστική αναθεώρηση του συστήματος, ώστε να καταστεί πιο ανθεκτικό σε ξαφνικές πιέσεις και πιο αποτελεσματικό στην προστασία του ευάλωτου πληθυσμού.

Αυτή η αναθεώρηση, προσθέτουν, θα πρέπει να διατηρήσει τα θετικά στοιχεία που εισήχθησαν από το 2015, όπως η φιλοξενία των αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα που παρέχονται από το εθνικό πρόγραμμα στέγασης ESTIA (Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση). Επίσης, οι δύο οργανώσεις καλούν τα ευρωπαϊκά κράτη να μην επιδεινώσουν την κρίση υποδοχής στην Ελλάδα με τις επιστροφές βάση κανονισμού Δουβλίνου και την απέλαση αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, ενώ ζητούν και ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024