Οι επίδοξοι διάδοχοι της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξαπέλυσαν τα πυρά τους αργά το βράδυ της Κυριακής εναντίον του φαβορί για τη θέση, Μπόρις Τζόνσον, αμφισβητώντας τη δέσμευσή του περί αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση έως τα τέλη Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει.

Κατέληγαν πάντα στον «Μπόρις»

Με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και υπουργό Εξωτερικών Τζόνσον να επιλέγει να κρατάει χαμηλό προφίλ, οι άλλοι υποψήφιοι παρουσίασαν από τον τηλεοπτικό αέρα τις θέσεις τους για την ηγεσία των Συντηρητικών και το Brexit. Ομως, η συζήτηση κατέληγε πάντα στον «Μπόρις».

Στην τηλεμαχία που φιλοξένησε το Channel 4 πήραν μέρος οι πέντε από τους έξι υποψήφιους για τη θέση της Τερέζα Μέι: Ο Μάικλ Γκόουβ, ο Τζέρεμι Χαντ, ο Σαγίντ Τζαβίντ, ο Ρόρι Στιούαρτ και ο Ντομινίκ Ράαμπ. Την απουσία του Μπόρις Τζόνσον σηματοδότησε το άδειο αναλόγιο.

Οι πέντε πολιτικοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το ποιος είναι ο καλύτερος να υλοποιήσει το Brexit, με τον υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ να περιγράφει τους διαλόγους, που διεξήχθησαν σε υψηλούς τόνους, ως αναμέτρηση «ανδρισμού».

Αμφισβητούσαν την ικανότητά του…

Ομως, το όνομα του Τζόνσον αναφερόταν συχνά και γνωρίζοντας όλοι τους ότι εκείνον πρέπει να νικήσουν, ένας μετά τον άλλον οι υποψήφιοι αμφισβητούσαν την ικανότητά του να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η δέσμευσή του η χώρα του να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου είναι σχεδόν αδύνατη και θα έβαζε τη Βρετανία στον δρόμο του Brexit χωρίς συμφωνία.

«Η διαφορά μεταξύ εμού και του Μπόρις είναι ότι εγώ θα προσπαθούσα για μια συμφωνία» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, που είναι ο τρίτος επικρατέστερος στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

«Δεν θα δημιουργήσω μια σειρά καταστάσεων που θα καταστήσουν αδύνατο το ενδεχόμενο συμφωνίας, διότι πιστεύω ότι θα πρέπει να προσφέρουμε στη χώρα καλύτερες επιλογές» είπε νωρίτερα στο BBC.

«Που είναι ο Μπόρις;»

Αργότερα, χλεύασε τον Τζόνσον και από το τηλεοπτικό βήμα διερωτήθηκε: «Πού είναι ο Μπόρις;».

«Εάν η ομάδα του δεν του επιτρέπει να κάνει διάλογο με πέντε αρκετά φιλικούς συναδέλφους του, πώς θα τα πάει με 27 ευρωπαϊκές χώρες; Θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ρόρι Στιούαρτ, που θέλει να αποκλείσει το Brexit χωρίς συμφωνία, διαφώνησε με τα επιχειρήματα του Τζόνσον και άλλων υποψηφίων ότι ο μοναδικός τρόπος να πάρει το Λονδίνο βελτιωμένη συμφωνία από την ΕΕ είναι να προετοιμαστεί να εγκαταλείψει την Ενωση χωρίς συμφωνία.

«Δεν το φοβούνται αυτό, διότι δεν είναι αξιόπιστη απειλή. Η Ευρωπαϊκή Ενωση γνωρίζει ότι το Brexit χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να περάσει από το κοινοβούλιο» σημείωσε ο Στιούαρτ, που εμφανίζεται ως δεύτερος επικρατέστερος.

«Πώς ο Μπόρις θα υλοποιήσει το Brexit, πώς;… Δεν γνωρίζω καν τι πιστεύει. Δεν θα μιλήσει σε εμένα, δεν θα μιλήσει σε εσένα, δεν θα μιλήσει στους πολίτες. Θέλουμε να μάθουμε τι πιστεύει» είχε πει νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ