Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τεκμήρια: Οι «παγίδες» για τους συνταξιούχους – Τι να προσέξουν

Τεκμήρια: Οι «παγίδες» για τους συνταξιούχους – Τι να προσέξουν

Σημαντική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων μπορούν να προκαλέσουν στους συνταξιούχους τρεις «παγίδες» των φορολογικών.

Σημαντική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων μπορούν να προκαλέσουν στους συνταξιούχους τρεις «παγίδες» των φορολογικών.

Τα τεκμήρια διαβίωσης, τα αναδρομικά προηγούμενων ετών που πρέπει να δηλωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις και τα εισοδήματα από παράλληλη απασχόληση τα οποία προστίθενται στις συντάξεις και φορολογούνται με ενιαία κλίμακα μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα κληθούν να καταβάλουν τους προσεχείς μήνες χιλιάδες συνταξιούχοι.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και στα αναδρομικά προηγούμενων ετών, καθώς μπορεί να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Αναλυτικά, οι τρεις κίνδυνοι υπερφορολόγησης για τους συνταξιούχους:

  • Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι το 2018 ήταν άνω των 65 ετών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31-12-1953, δικαιούνται μειώσεων κατά 30% στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες στις οποίες διαμένουν, τα ΙΧ αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν, τις βάρκες ή τα σκάφη αναψυχής που τυχόν κατέχουν κ.λπ. Προκειμένου τα τεκμήρια διαβίωσης να μειωθούν κατά 30%, κάθε συνταξιούχος ηλικίας άνω των 65 ετών πρέπει κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του εντύπου Ε1 της φορολογικής του δήλωσης, να εντοπίσει στον πίνακα 2 , που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του εντύπου, τους κωδικούς 013-014.
  • Τυχόν αναδρομικά, τα οποία έλαβαν οι συνταξιούχοι για έτη μέχρι και το 2014, θα πρέπει να δηλωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι οποίες πρέπει να συμπληρωθούν χειρόγραφα σε έντυπα Ε1 των αντίστοιχων ετών, και να κατατεθούν με αυτοπρόσωπη προσέλευση και παρουσία στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
  • Στις περιπτώσεις συνταξιούχων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2018 απέκτησαν και εισοδήματα από μισθούς ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, το ύψος των τελικών φορολογικών επιβαρύνσεων θα είναι σημαντικά αυξημένο, καθώς τα εισοδήματα από όλες τις πηγές θα αθροιστούν και θα φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα φόρου εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 29 Ιουλίου μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024