Οι υποστηρικτές του Brexit κάνουν "εντελώς λάθος" αν πιστεύουν ότι η προσφυγή σε έναν ασαφή κανονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα εμποδίσει την επιβολή δασμών εν μία νυκτί, εφόσον η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, διαμήνυσε η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Οι υποστηρικτές του Brexit κάνουν «εντελώς λάθος» αν πιστεύουν ότι η προσφυγή σε έναν ασαφή κανονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα εμποδίσει την επιβολή δασμών εν μία νυκτί, εφόσον η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, διαμήνυσε σήμερα η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί αφήνουν να εννοηθεί ότι στην περίπτωση μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, μπορούν να επικαλεστούν το άρθρο 24 της Γενικής Συμφωνίας περί Δασμών και Εμπορίου (GATT) του ΠΟΕ για να συνεχιστούν, χωρίς δασμούς, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

«Είναι παντελώς λάθος», είπε η Μάλμστρεμ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Θα πρέπει να εμπορεύονται μαζί μας και με άλλες χώρες μέχρι να υπάρξουν εμπορικές συμφωνίες –και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια εμπορική συμφωνία– στη βάση της ρήτρας του ‘μάλλον ευνοούμενου κράτους’. Και αυτό σημαίνει νέους δασμούς», τόνισε.

Ο όρος «μάλλον ευνοούμενο κράτος» είναι ευφημισμός αφού επί της ουσίας σημαίνει ότι δεν υπάρχει ειδική μεταχείριση για τους συμβαλλόμενους.

Οι ειδικοί σε θέματα εμπορίου έχουν κατ’ επανάληψη απορρίψει την ιδέα ότι το άρθρο 24 θα μπορούσε να αμβλύνει το οικονομικό πλήγμα ενός Brexit χωρίς συμφωνία, όμως ο ισχυρισμός αυτός επανέρχεται διαρκώς.

Μετά τον Νάιτζελ Φάρατζ, που το είχε επικαλεστεί τον περασμένο Φεβρουάριο, την Δευτέρα ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ του Συντηρητικού κόμματος εξήγησε στην εφημερίδα Daily Telegraph ότι στηρίζει τον Μπόρις Τζόνσον για πρωθυπουργό επειδή ο τελευταίος πιστεύει ότι το Λονδίνο μπορεί να προτείνει μια εμπορική συμφωνία στην ΕΕ και, στο διάστημα της διαπραγμάτευσής της, οι δύο πλευρές μπορούν να επικαλεστούν από κοινού το άρθρο 24 «που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε το εμπόριο χωρίς δασμούς, μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας».

Νομικοί, ειδικευμένοι σε θέματα εμπορίου, έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψη την απογοήτευσή τους επειδή το άρθρο αυτό επανέρχεται συνεχώς στη συζήτηση, και κάνουν λόγο για «παρερμηνεία» και «απόλυτη ανοησία».

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει επίσης δηλώσει ότι «μάλλον δεν είναι τόσο απλό όσο το αντιλαμβάνονται ορισμένοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr