Πριν από έξι χρόνια ακριβώς έπεφτε το μαύρο στην ΕΡΤ. Και άνοιγε η αυλαία μιας «παράστασης» που άλλοτε γινόταν δραματική, άλλοτε έμοιαζε με κωμειδύλλιο, το συχνότερο όμως παρέπεμπε σε φαρσοκωμωδία και κάποιες φορές σε τσίρκο. Η αντίδραση για την προάσπιση της ελευθερίας και της ενημέρωσης ήταν άμεση και γενική. Κυλιόμενες συγκεντρώσεις έξω από το ραδιομέγαρο, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, συναυλίες. Ωστόσο και ακρότητες όπως οι γυμναστικές επιδείξεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Ραχήλ Μακρή στα κάγκελα της εισόδου αλλά και κρεσέντο από τον Σταμάτη Κραουνάκη που τραγουδούσε στο προαύλιο για «το βρακί της Ευγενίας» (Μανωλίδου) και από κάτω τον αποθέωναν κυρίες που σήμερα αναζητούν καταγγελτικά τον σεξισμό στις μελιτζάνες και τα ραπανάκια. Επί της ουσίας, εκείνο το μαύρο ανέβασε τις ταχύτητες στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε εξουσία και η ΕΡΤ ξανάνοιξε. Αλλά η παραφορά που προκάλεσε τις ακρότητες των πρώτων αντιδράσεων συνεχίστηκε. Και αυτή ακριβώς η παραφορά είναι που μπετονάρει με λαϊκισμό, ένα λαϊκό αίτημα. Οι «νεκροί της ΕΡΤ» κατάντησαν ανέκδοτο όπως και το «Εσύ πού ήσουν όταν έπεφτε μαύρο στην ΕΡΤ», το μνημείο που στήθηκε στην είσοδο έγινε περίγελως και ο σκυλοκαυγάς του Διονύση Τσακνή με τη Ραχήλ Μακρή στα εγκαίνιά του, «μνημείο» πολιτικού ξεπεσμού.

Αυτά όμως είναι γραφικά και, οπωσδήποτε, λιγότερα σημαντικά από το ότι στην ΕΡΤ, στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, συνωστίσθηκαν οι περισσότερες από τις σύγχρονες ελληνικές παθογένειες. Ο αρτηριοσκληρωτικός και απολυταρχικός συνδικαλισμός, η «ημετροκρατία», οι αλόγιστες δαπάνες χωρίς ανταποδοτικά οφέλη, η φοβία του εκσυγχρονισμού, η προχειρότητα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η δημόσια τηλεόραση ξέπεσε σε κομματικό τσιφλίκι. Χωρίς να τηρούνται καν τα προσχήματα, οι δημοσιογραφικές εκπομπές της έγιναν μετερίζια κυβερνητικής προπαγάνδας. Πρωθυπουργός και υπουργοί δίνουν συνεντεύξεις όπου δεν υπάρχουν ερωτήσεις αλλά μόνο απαντήσεις. Η σημερινή κατάσταση στην ΕΡΤ είναι, για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και ενημέρωση, τόσο ζοφερή όσο και το μαύρο πριν από έξι χρόνια. Ισως και περισσότερο.