Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στοιχεία-σοκ και για τη λειτουργία των επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα

Στοιχεία-σοκ και για τη λειτουργία των επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα

Περίπου το 96% των επιχειρήσεων της Βενεζουέλας αναγκάστηκε να αναστείλει ή να μειώσει την παραγωγή του το πρώτο τρίμηνο του 2019 εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Περίπου το 96% των επιχειρήσεων της Βενεζουέλας αναγκάστηκε να αναστείλει ή να μειώσει την παραγωγή του το πρώτο τρίμηνο του 2019 λόγω διακοπών ηλεκτροδότησης, ελλείψεων καυσίμων και περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, σύμφωνα με έρευνα της εθνικής συνομοσπονδίας βιομηχάνων.

Στοιχεία σοκ

«Το 96% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχε καθόλου παραγωγή ή είχε μειωμένη παραγωγή» κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, εξήγησε ο Χουάν Πάμπλο Ολαλκουιάγκα, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων Βενεζουέλας (Conindustria), παρουσιάζοντας την Τρίτη τα αποτελέσματα της έρευνας στα μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ αυτών, «το 14% σταμάτησε εντελώς τη δραστηριότητά του», πρόσθεσε.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη, καθώς τα 4/5 των επιχειρήσεων της χώρας έχουν κλείσει από τότε που ο τέως πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανήλθε στην εξουσία, πρόσθεσε ο Ολαλγκουιάγκα.

Οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να παράγουν, λειτουργούν με μόλις 18% των ικανοτήτων τους σε σύγκριση με τη γειτονική Κολομβία (81%) ή τη Βραζιλία (78%), και το 84% από αυτές αναγκάστηκαν να απολύσουν εργαζόμενους.

Τα αίτια της παραγωγικής κρίσης

Σύμφωνα με τον Ολαλκουιάγκα, οι εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης που έπληξαν τη χώρα τον Μάρτιο και οι ελλείψεις καυσίμων που πλήττουν εδώ και χρόνια παραμεθόριες περιοχές έχουν εξαπλωθεί πρόσφατα σε αρκετές Πολιτείες της λατινοαμερικανικής χώρας.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω με την έναρξη ισχύος, στα τέλη Απριλίου, του εμπάργκο πετρελαίου που επέβαλε η Ουάσιγκτον στο Καράκας.

Μεταξύ άλλων κυρώσεων, οι περιορισμοί στις ναυτιλιακές και αεροπορικές μεταφορές που βρίσκονται επίσης σε ισχύ, θα επιτείνουν την πτώση των εξαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων, σημείωσε ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας, τονίζοντας ότι «τα φορτηγά πλοία δεν έρχονται» στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, οι εξαγωγές αυτές αυξήθηκαν από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 σε 699 εκατομμύρια δολάρια το 2018.

Πληθωρισμός εκτός ελέγχου

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές εκτός καυσίμων μειώθηκαν από 44 εκατομμύρια το 2013 σε 5.800.000 το 2018. Σε συνδυασμό με την πτώση της εγχώριας παραγωγής, η πτώση προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις βασικών αγαθών στη χώρα.

Η πιστωτική κρίση επηρεάζει επίσης τη βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με τον Ολαλκουιάγκα, καθώς η κυβέρνηση αύξησε τα κεφάλαια που πρέπει να διαθέσουν οι τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα για να στηρίξουν τις καταθέσεις τους.

Για την Conindustria, η κατανάλωση μειώνεται επίσης έντονα σε μια οικονομία με πληθωρισμό που τρέχει εκτός ελέγχου, ο οποίος μπορεί να φθάσει το 10,000,000% εντός του 2019, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Υπάρχει «χαμηλό επίπεδο πωλήσεων» στο πλαίσιο «πορείας εξαθλίωσης» της κοινωνίας, δήλωσε ο Ολαλκουιάγκα. Σε αυτή τη συγκυρία, το 68% των εταιρειών που επιβιώνουν σήμερα ενδέχεται να κλείσουν μέσα σε ένα χρόνο, προειδοποιεί η έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024