Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
 Athens Pride 2019: Κάποιοι, τελικά, δεν χώρεσαν

 Athens Pride 2019: Κάποιοι, τελικά, δεν χώρεσαν

Η σκηνή του Athens Pride φιλοξενούσε διερμηνέα, ώστε να μην αποκλείονται οι κωφοί ή οι βαρύκοοι από την παρακολούθηση του προγράμματος. Και κανένας και καμία από τους καλλιτέχνες δεν έφεραν αντίρρηση σε αυτό.

Το 15ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, που έγινε το περασμένο Σάββατο, δεν ήταν απλά ενθαρρυντικό. Ήταν μεγαλειώδες. Η προσέλευση του κόσμου υπήρξε τέτοια που η πλατεία Συντάγματος «πνίγηκε» από ΛΟΑΤΚΙ άτομα, γονείς με μικρά παιδιά, αλληλέγγυους και αλληλέγγυες, πολιτικά πρόσωπα, φορείς, συλλογικότητες. Εκτιμάται πως ο κόσμος ξεπέρασε τις 100.000.Το φετινό Pride ήταν αναμφισβήτητα το πιο πετυχημένο και το πιο πολιτικό στην ιστορία του θεσμού, με τη μνήμη κολλημένη -και πώς θα γινόταν να μην είναι;- στην δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Και χώρεσαν όλες και όλοι. Ακόμα και η γραφική περίπτωση μιας χούφτας φονταμενταλιστών με σταυρούς, που είχαν βγει για… κυνήγι. Ακόμα κι αυτοί χώρεσαν, με τον κόσμο του Pride να γελάει σε σημείο που -σχεδόν- το διασκέδαζε. Η διοργάνωση, μάλιστα, είχε φροντίσει για την προσβασιμότητα των αναπήρων. Αλλά κάτι, στο τέλος, δεν πήγε καλά.

Η Ελένη Φουρέιρα στη σκηνή

Η σκηνή του Athens Pride φιλοξενούσε διερμηνέα, ώστε να μην αποκλείονται οι κωφοί ή οι βαρύκοοι από την παρακολούθηση του προγράμματος. Και κανένας και καμία από τους καλλιτέχνες δεν έφεραν αντίρρηση σε αυτό. Πλην όμως, η Ελένη Φουρέιρα, αρνήθηκε την ταυτόχρονη διερμηνεία, λέγοντας πως εμποδίζονται οι χορευτές της.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καλλιτέχνες, εκτός των άλλων, απευθύνονταν στο κοινό πριν και κατά τη διάρκεια του σόου.

Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών χαρακτηρίζει το περιστατικό «αδιανόητο» και «ρατσιστικό». Μάλιστα, τονίζουν ότι επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμη ενέργεια απέναντι στους υπαίτιους του μισαναπηρικού περιστατικού.

«Με αφορμή το ρατσιστικό περιστατικό, επιδιώκουμε συνυπευθυνότητα από το Athens Pride, ώστε να ανοίξει ο διάλογος για την ισότιμη απορρόφηση υπηρεσιών (ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για Κ(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες κλπ) και δικαιωμάτων για την ουσιαστική άρση των διακρίσεων και των παγιωμένων συμπεριφορών απέναντι στην πολυπληθή κοινωνική ομάδα των κωφών και αναπήρων.

Τέλος, για λόγους αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης, καλούμε όλους τους φορείς της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να πάρουν σαφή και δημόσια θέση αναγνωρίζοντας το ρατσιστικό περιστατικό και την παρεμπόδιση θεμελιώδους δικαιώματος», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Αναπηρία και ευαισθησία πριν και μετά τις εκλογές

Είναι σα να έχει αρχίσει να κλείνει ξανά ο κύκλος της ευαισθησίας αναφορικά με την αναπηρία. Μπορεί και να φταίει που δεν έχουν ανακοινωθεί –ακόμα- ανάπηροι υποψήφιοι για τις εθνικές εκλογές. Ή, πάλι, μπορεί να εξαργυρώθηκε μια και καλή η φιλαναπηρική επιταγή και μάλιστα χωρίς ίχνη ευαισθητοποίησης.

Ισχυρής, έστω. Πάντως, είναι κάπως γενικώς ο κανόνας. Κανένας δεν επιθυμεί να μπαίνει στην θέση του αναπήρου και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή των κωφών, είναι πιθανό να μην σκέφτηκε κανένας ότι επρόκειτο για διάκριση εις βάρος τους. Τι δουλειά έχει, εξάλλου, ένας διερμηνέας πάνω σε μουσική σκηνή;

Σε κάθε περίπτωση αυτό το σαφέστατα ρατσιστικό περιστατικό, άφησε μία πικρή γεύση από το πιο επιτυχημένο Pride στα ιστορικά της χώρας. Ή, τουλάχιστον, υπενθύμισε κάτι που ξέραμε ήδη: Οι διακρίσεις εις βάρος των αναπήρων είναι παρούσες σε κάθε έκφανση της δημόσια ζωής. Ακόμα και σε ένα φεστιβάλ κατά των διακρίσεων.

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024