Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καζακστάν : Φεύγει ο Ναζαρμπάγεφ, αναλαμβάνει η... σκιά του

Καζακστάν : Φεύγει ο Ναζαρμπάγεφ, αναλαμβάνει η… σκιά του

Οι πολίτες φέρονται να εξέλεξαν για πρόεδρο με ποσοστό 70% τον Κασίμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, τον άνθρωπο του, επί τριάντα χρόνια προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Περίπου 500 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια των – σπάνιων – διαδηλώσεων που έγιναν στη μεγαλύτερη πόλη και την πρωτεύουσα του Καζακστάν χθες Κυριακή, ενώ οι ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες για να αναδείξουν τον πρώτο νέο πρόεδρο της χώρας μετά από τρεις δεκαετίες.

Ο ίδιος πρόεδρος επί τριάντα χρόνια

Η αυταρχική κυβέρνηση της κεντρασιατικής χώρας ελάχιστη ανοχή δείχνει στη διαφωνία αφότου το Καζακστάν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση. Ως φέτος, η χώρα γνώρισε μετά την ανεξαρτησία της έναν και μόνο ηγέτη: τον 78χρονο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Οι πολίτες που συμμετείχαν στη διαδήλωση εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για αυτή που θεωρούν δυναστική διακυβέρνηση, καθώς ο επιλεγμένος από τον Ναζαρμπάγεφ διάδοχός του στον προεδρικό θώκο, ο Κασίμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, θεωρείτο δεδομένο ότι θα αναδεικνυόταν νικητής της διαδικασίας.

Σε όλη του την καριέρα στη διπλωματία και την πολιτική στη χώρα του, ο ελάχιστα χαρισματικός Τοκάγεφ, 66 ετών, έδινε προτεραιότητα στην πίστη στον Ναζαρμπάγεφ, όχι στις προσωπικές φιλοδοξίες. Θα αναλάβει την εξουσία δεσμευόμενος να συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε ο προκάτοχος και μέντοράς του.

Με το 70% των ψήφων…

Εξιτ πολ που μεταδόθηκε από κρατικά ΜΜΕ μετά το τέλος της ψηφοφορίας φέρει τον Τοκάγεφ, πρώην υπουργό Εξωτερικών για μια πενταετία, τη δεκαετία του 1990, να κερδίζει με συντριπτικό ποσοστό, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον το 70% των ψήφων.

«Εγιναν προσπάθειες να οργανωθούν παράνομες διαδηλώσεις και να υπάρξει διατάραξη της κοινής ειρήνης στις πόλεις Αλμα Ατα και Νουρσουλτάν», τόνισε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Kazinform.

«Περίπου 500 πρόσωπα προσήχθησαν σε τμήματα ασφαλείας για συμμετοχή σε παράνομες ενέργειες», πρόσθεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μαράτ Κοζάγεφ.

Ο Μουχτάρ Αμπλιάζοφ, εξόριστος πρώην υπουργός Ενέργειας που έχει καταδικαστεί για κατάχρηση στο Καζακστάν, ηγέτης του εκτός νόμου κινήματος της αντιπολίτευσης που αυτοαποκαλείται Δημοκρατική Επιλογή του Καζακστάν, κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους.

«Είναι λίγοι, είμαστε πολλοί»

Υποστήριξε ότι «χιλιάδες» συγκεντρώθηκαν σε πλατεία της Αλμα Ατα, προειδοποίησε ότι υπήρχαν αστυνομικοί στην περιοχή και πρόσθεσε «είναι λίγοι, είμαστε πολλοί».

Σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Instagram, εικονίζονται διαδηλωτές να απελευθερώνουν από περιπολικό της αστυνομίας συνοδοιπόρους τους που είχαν τεθεί υπό κράτηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι πίσω από τις διαδηλώσεις βρισκόταν η συγκεκριμένη εκτός νόμου παράταξη.

«Δύσκολα μπορεί να μιλήσει κανένας περί εκλογών» στο Καζακστάν, επισήμανε ο Ντιγιάρ Αουτάλ, συνεργάτης του Κέντρου Ρωσικών και Ευρασιατικών Μελετών Ντέιβις του Χάρβαρντ, στο Γερμανικό Πρακτορείο, προβλέποντας ότι υπό τον Τοκάγεφ η κυβέρνηση της χώρας «πιθανόν θα παραμείνει εξίσου αυταρχική όσο ήταν και υπό τον Ναζαρμπάγεφ».

Παραμένει… ο Ναζαρμπάγεφ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα δημοσιοποιήσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου εκτίμηση για τη διαδικασία.

Ο Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος όρισε υπηρεσιακό πρόεδρο τον Τοκάγεφ και αποχώρησε κατ’ όνομα από την εξουσία τον Μάρτιο, συνεχίζει να διαθέτει τεράστια πολιτική ισχύ.

Διατηρεί τον τίτλο του Ηγέτη του Εθνους και αναμένεται ότι θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί σε κάθε μελλοντική εξέλιξη. Η πρωτεύουσα άλλαξε όνομα από Αστάνα σε Νουρ-Σουλτάν προς τιμήν του, με νομοσχέδιο που προώθησε ο Τοκάγεφ.

Η 56χρονη κόρη του Ναζαρμπάγεφ, η Νταρίγκα Ναζαρμπάγεβα, ανέλαβε το αξίωμα που κατείχε ως τον Μάρτιο ο Τοκάγεφ, την προεδρία της άνω Βουλής.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο Τοκάγεφ, γόνος οικογένειας της σοβιετικής ιντελιγκέντσιας που πήρε πτυχίο το 1975 από κορυφαία σοβιετική διπλωματική σχολή, αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική της αναζήτησης ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Δύσης.

Η προσέγγιση αυτή επέτρεψε στη χώρα να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις και να ανοίξει τις αγορές πετρελαίου και μεταλλευμάτων.

Μιλάει τέσσερις γλώσσες

Ο Τοκάγεφ, που μιλάει κινεζικά, αγγλικά, ρωσικά και καζακικά, χρημάτισε από το 2011 ως το 2013 διευθυντής του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Ηταν ο πρώτος διπλωμάτης από το Καζακστάν που ανέλαβε τόσο υψηλή θέση στον ΟΗΕ.

Τα τελευταία χρόνια, αποπειράθηκε να διορθώσει την εικόνα του ανθρώπου του παρασκηνίου, που παρέμενε ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό: πρόσφατη ανάρτησή του στον λογαριασμό που άνοιξε πρόσφατα στο Twitter περιλάμβανε τη φωτογραφία του καθώς έσφιγγε το χέρι δημοφιλούς τραγουδιστή.

Αφότου ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος, ο Τοκάγεφ προσπάθησε εξάλλου να οικοδομήσει εικόνα ηγέτη με διεθνή ρόλο, υποδεχόμενος τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν ή συναντώντας στη Μόσχα τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα ταξίδια του στο εξωτερικό γενικά έχουν ευρεία κάλυψη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024