Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο «Μικρός Σερίφης»

Πέθανε ο «Μικρός Σερίφης»

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Παναγιώτης (Πότης) Στρατίκης, Έλληνας αντιστασιακός, εκδότης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, δημιουργός του αγαπημένου περιοδικό «Μικρός Σερίφης» που υπέγραφε ως Κώστας Φωτεινός.

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Παναγιώτης (Πότης) Στρατίκης, Έλληνας αντιστασιακός, εκδότης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, δημιουργός του αγαπημένου περιοδικό «Μικρός Σερίφης» που υπέγραφε ως Κώστας Φωτεινός.

Ο Πότης Στρατίκης γεννήθηκε το 1926 και μεγάλωσε στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Παρόλο που η οικογένειά του ήταν φτωχή, ο ίδιος ήταν άριστος μαθητής. Ενώ φοιτούσε στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο νέος, χωρίς να διστάσει προσχώρησε στην ΕΠΟΝ, λαμβάνοντας έτσι ενεργό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Όταν ο πόλεμος τελείωσε και άρχισαν οι εμφύλιες διαμάχες, ο Πότης Στρατίκης έφυγε, από την γενέτειρα του και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπως χιλιάδες άλλοι αριστεροί αναζητώντας ασφάλεια στο ανώνυμο πλήθος της πρωτεύουσας.

Το 1946, πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις της Παντείου Σχολής, αλλά διέκοψε τα μαθήματα λίγους μήνες μετά επειδή δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών.

Ασχολήθηκε με τις μεταφράσεις που έκανε για τα περιοδικά Χτυποκάρδι και Τραστ του γέλιου, ενώ δούλεψε και στην παραγωγή του Μικρού Ήρωα. Ακολούθησε η Μάσκα, του Απόστολου Μαγγανάρη στην οποία εργάστηκε αρχικά σαν διορθωτής κειμένων, όμως αργότερα μετέφραζε αστυνομικά και γουέστερν διηγήματα. Στη συνέχεια άρχισε να γράφει και ο ίδιος κείμενα με πρωταγωνιστές τους γνωστούς ήρωες του περιοδικού, όπως ο Ζορρό και το Τσακάλι. Ακολούθησαν οι συνεργασίες του με διάφορα μεγάλα περιοδικά της εποχής όπως τα Ρομάντσο, Πρώτο, Θεατής, Γυναίκα, Φαντασία, Ελληνίδα, Πάνθεον, Βεντέττα, πότε σαν συντάκτης, πότε σαν μεταφραστής και πότε σαν μόνιμος συνεργάτης στα κείμενα. Παράλληλα ασχολήθηκε πολύ και με τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων.

Το 1962 προχώρησε ο ίδιος στην έκδοση ενός παιδικού περιοδικού. Έτσι την Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 1962 σε όλα τα περίπτερα της Αθήνας εμφανίστηκε το νέο περιοδικό: ο Μικρός Σερίφης. Η επιτυχία του περιοδικού αυτού ήταν μεγάλη, του οποίου τα κείμενα υπέγραφε σαν «Κώστας Φωτεινός».

Απόκτησε επίσης, τα δικαιώματα για την ελληνική έκδοση ενός επιτυχημένου ξένου κόμικ: του Λούκυ Λουκ. Λίγα χρόνια αργότερα θα ιδρύσει τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφοί Στρατίκη, σε συνεργασία με τα αδέλφια του Πέτρο και Χρήστο. Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία με θέμα την Αρχαία ελληνική ιστορία, ενώ προσκαλούταν συχνά σε συζητήσεις φιλολογικού περιεχομένου.

Η «γέννηση» του Μικρού Σερίφη

Η ιδέα για την έκδοση του περιοδικού ανήκε Πότη Στρατίκη, για την υλοποίηση της οποίας συνεργάστηκε με τον εικονογράφο Θέμο Ανδρεόπουλο. Ο Στρατίκης έγραφε τις ιστορίες, ενώ ο Ανδρεόπουλος ανέλαβε την εικονογράφηση του περιοδικού. Συνυπέγραφαν από κοινού τις ιστορίες χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 1962. Η συνεχής αύξηση των πωλήσεων οδήγησε τον αμέσως επόμενο στην έκδοση ενός ακόμη περιοδικού με τους ίδιους ήρωες, του Μικρού Καουμπόυ, ενώ το 1973 κυκλοφόρησε και τρίτο περιοδικό, ο Μικρός Αρχηγός.

Η θεματολογία των περιοδικών ήταν γουέστερν. Περιελάμβαναν στην πλειοψηφία τους αυτοτελείς ιστορίες. Ωστόσο δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς και ιστορίες σε συνέχειες, οι οποίες διαρκούσαν από δύο έως και δέκα τεύχη.

Η διαφωνία των δύο συνεταίρων το 1971 οδήγησε στη λήξη της συνεργασίας τους. Ο Στρατίκης συνέχισε με την έκδοση του Μικρού Σερίφη, ενώ ο Ανδρεόπουλος ανέλαβε την έκδοση του Μικρού Καουμπόυ συνεργαζόμενος με άλλους συγγραφείς.

Η έκδοση του Μικρού Σερίφη ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 1991 με το τεύχος 1468, ενώ είχε προηγηθεί δυόμισι χρόνια νωρίτερα η κυκλοφορία του τελευταίου τεύχους του Μικρού Καουμπόυ.

Το 2012 κυκλοφόρησε ένα ακόμη τεύχος του Μικρού Σερίφη με τίτλο το «Κόκκινο Βουνό» και αριθμό τεύχους 1469. Περιείχε μία ακυκλοφόρητη ιστορία γραμμένη από τον Πότη Στρατίκη

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024