Αυτήν τη στιγμή από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λείπουν 5.000 συνοριοφύλακες, που θα ήταν απαραίτητοι για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, τονίζει ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί, μιλώντας στην Welt am Sonntag.

Επικαλούμενος έρευνα της Frontex, ο Λεγκερί αναφέρει ότι «αν και τα κράτη της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν συνολικά 115.000 συνοριακούς αξιωματούχους στα χαρτιά, αυτό δεν είναι αλήθεια. Περίπου 5.000 συνοριοφύλακες της Ευρώπης λείπουν. Αυτό με εξέπληξε πολύ» προσθέτει ο Λεγκερί, χωρίς να αποκαλύψει σε ποιες χώρες είναι λιγότεροι οι συνοριοφύλακες.

«Η κρίση των προσφύγων το 2015 απέδειξε πόσο άσχημα προετοιμασμένη ήταν η ΕΕ για μια απότομη αύξηση της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη» γράφει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας πάντως ότι σήμερα αριθμός των καταγεγραμμένων παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχει μειωθεί σημαντικά.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους η Frontex υπολογίζει ότι εισήλθαν 24.000 παράτυποι μετανάστες. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 27% μικρότερο απ’ ό,τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, οι Σύροι αποτελούν μόνο το 10% των προσφύγων που φθάνουν. Οι περισσότεροι, το 15%, προέρχονται από το Αφγανιστάν.

Η δύναμη της Frontex αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά και να φθάσει έως και 10.000 συνοριοφύλακες το 2027, από 1.500 που είναι σήμερα. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πολύ λίγοι συνοριοφύλακες στα κράτη της ΕΕ» δήλωσε ο Λεγκερί.

Στο μέλλον η Frontex θα είναι επίσης υπεύθυνη για την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού συστήματος, του Esta, το οποίο θα παρακολουθεί την είσοδο και την έξοδο πολιτών εκτός ΕΕ.

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να βοηθιούνται από τη Frontex στην απέλαση όσων προσφύγων έχει απορριφθεί το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο