Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαθιά παρηγοριά η μνήμη των προγόνων

Βαθιά παρηγοριά η μνήμη των προγόνων

Ο Ελτον Τζον δεν µασάει τα λόγια του. Στη διάρκεια συναυλίας στη Βερόνα της Ιταλίας µίλησε για το Brexit: «Ντρέποµαι για τη χώρα µου για το τι έχει κάνει. Εχει συντρίψει τους ανθρώπους. Εχω µπουχτίσει µέχρι θανάτου µε τους βρετανούς πολιτικούς και το Brexit

Στην Ελλάδα έχουµε 331 δήµους. Εξ αυτών σε 208 υπήρχαν µόνο άνδρες επικεφαλής συνδυασµών. Από τους υπόλοιπους, γυναίκες δήµαρχοι εξελέγησαν µόνο σε 16 πόλεις. Δεν µπορεί, κάτι δεν κάνουµε καλά. Γιατί σίγουρα γυναίκες ικανές και δυναµικές υπάρχουν παντού. Οπως η Δέσποινα Θωµαΐδου που εξελέγη στη Νέα Ιωνία, η Μερόπη Υδραίου στην Κέρκυρα, η Ελενα Βάκα στη Χαλκίδα, η Μαρία Ναδάλη στη Σίφνο και οι υπόλοιπες. Ο µικρός αριθµός τους µας κάνει να φανταστούµε πόσο πάλεψαν για να φτάσουν εδώ. Την επόµενη φορά καλύτερα, συµπολίτες.

Τα ξηµερώµατα. Κάθε µέρα. Εκτός Σαββατοκύριακου. Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Οµπραδόρ, γνωστός ως ΑΜΛΟ, συναντά τους δηµοσιογράφους. Συνοµιλεί µαζί τους, θυµάται περιστατικά από τη µεξικανική Ιστορία και σχολιάζει την επικαιρότητα. Ορκίστηκε τον Δεκέµβριο, η δηµοτικότητά του φθάνει το 80% και καταγγέλλει τον νεοφιλελευθερισµό. Μα, ενηµέρωση κάθε χάραµα; Αγωνιστικούς χαιρετισµούς στους µεξικανούς συναδέλφους…

Ο Ελτον Τζον δεν µασάει τα λόγια του. Στη διάρκεια συναυλίας στη Βερόνα της Ιταλίας µίλησε για το Brexit: «Ντρέποµαι για τη χώρα µου για το τι έχει κάνει. Εχει συντρίψει τους ανθρώπους. Εχω µπουχτίσει µέχρι θανάτου µε τους βρετανούς πολιτικούς και το Brexit. Είµαι Ευρωπαίος. Δεν είµαι ένας ηλίθιος, αποικιοκράτης, ιµπεριαλιστής, άγγλος ανόητος». Δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέει. «Δεν νοµίζω ότι οι πολίτες άκουσαν την αλήθεια» είχε πει πέρυσι. «Τους υποσχέθηκαν κάτι που ήταν απολύτως γελοίο και δεν ήταν οικονοµικά βιώσιµο». Goodbye, yellow brick road.

Η πρώτη του επαφή µε µπάλα στα Τρίκαλα Ηµαθίας ήταν µε αυτήν του ποδοσφαίρου. Μια διαµάχη µε τον προπονητή τον έφερε στο µπάσκετ. Εφυγε για σπουδές στην ακαδηµία µπάσκετ του Ζάγκρεµπ. Εζησε τον γιουγκοσλαβικό εµφύλιο από κοντά. Μόλις στα 21 ο Δηµήτρης Ιτούδης έκατσε βοηθός στον πάγκο της ΚΚ Ζάγκρεµπ. Μετά ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, ΠΑΟ, Ταουγκρές και τα τελευταία 5 χρόνια ΤΣΣΚ Μόσχας. Δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης, µόλις υπέγραψε το δεύτερο µεγαλύτερο συµβόλαιο στην Ευρωλίγκα. Επόµενος στόχος ΝΒΑ. Κάτι µας λέει πως θα τα καταφέρει.

O τίτλος είναι «Μεγάλο πέταλο στη θάλασσα», εµπνευσµένο από στίχο του Πάµπλο Νερούδα. Ο χιλιανός ποιητής είχε ναυλώσει, µε εντολή της κυβέρνησής του, το 1939 το πλοίο Winnipeg, για να µεταφέρει στη Χιλή µαχητές του Δηµοκρατικού Στρατού που έφευγαν ηττηµένοι από τον ισπανικό Εµφύλιο. «Ξέρω αυτή την ιστορία 40 χρόνια αλλά τώρα αισθάνθηκα ότι πρέπει να τη γράψω» λέει η 76χρονη Ιζαµπέλ Αλιέντε, Χιλιανή κι εκείνη, η πιο πολυδιαβασµένη συγγραφέας στα ισπανικά. «Ηταν οξυγόνο».

Από χθες το κέντρο της πόλης γέµισε µε µεγάλες τυπωµένες φωτογραφίες. Το Athens Photo World 2019, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας, θα διαρκέσει 10 µέρες. Ψυχή του ο Θανάσης Σταυράκης, διευθυντής του φωτογραφικού τµήµατος του πρακτορείου Associated Press στη χώρα µας. Επέλεξε το θέµα: Καθηµερινή ζωή. Το φεστιβάλ, που θα έχει και πολλές άλλες εκδηλώσεις είναι «µια ευκαιρία να ταξιδέψεις κατά κάποιον τρόπο ενώ πηγαίνεις στη δουλειά σου ή απλά ενώ κάνεις µια βόλτα στο κέντρο της πόλης».

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024