Άγκυρα: Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια λύση για τα F-35
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας απάντησε με χαμηλούς τόνους σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ να το απομακρύνει από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια λύση
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας απάντησε με χαμηλούς τόνους σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ να το απομακρύνει από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια λύση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν έστειλε επιστολή στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την Πέμπτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή, όπου περιγράφει τα βήματα που θα λάβει η Ουάσινγκτον τις επτά επόμενες εβδομάδες για την απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα, με σκοπό να τερματίσει τη συμμετοχή της έως τις 31 Ιουλίου.
Το υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα παραδέχθηκε απλώς ότι έλαβε την επιστολή για την οποία είπε ότι «καλύπτει θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών», χωρίς να κάνει άμεση αναφορά στο πρόγραμμα των F-35.
Αναφέρει σε μια δήλωση πως «η επιστολή εκφράζει την προσδοκία ότι θα εξευρεθεί λύση στα υπάρχοντα προβλήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και ότι θα συνεχιστεί η συνολική συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, και τονίζει τη σημασία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».
Η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της να προχωρήσει κανονικά με τα σχέδια για την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ακόμη και την περασμένη Τρίτη πως «αποκλείεται» η Άγκυρα να υποχωρήσει από τη συμφωνία που προκάλεσε εντάσεις με την Ουάσινγκτον, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.
«Έχετε ακόμη την επιλογή να αλλάξετε πορεία για τους S-400», γράφει ο Σάναχαν στην επιστολή του.
Το πρώτο βήμα των ΗΠΑ θα είναι να μην προσκληθεί η Τουρκία σε ένα στρογγυλό τραπέζι για τα F-35 την ερχόμενη εβδομάδα στο Βέλγιο. Οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται στα F-35 θα πρέπει να φύγουν από τις ΗΠΑ έως τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με το DPA.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
- Νότια Αφρική: Δολοφονείται μάρτυρας για εγκλήματα του δικαστικού συστήματος
- Κατεχόμενα: Αιφνιδιαστική επίσκεψη από τον γιο του Ερντογάν στον Ερχιουρμαν
- Βενεζουέλα: Νέα άφιξη αεροσκάφους με απελαθέντες από τις ΗΠΑ μετανάστες
- Ρωσία: Πολύ σοβαρές οι συνέπειες για την ΕΕ από τυχόν χρήση ρωσικών πόρων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
- Κακοκαιρία: Λόγω πτώσης βράχων στη Λεωφόρο Αθηνών έκλεισαν δύο λωρίδες κυκλοφορίας
- Ο Καναδάς αφαιρεί τη Συρία από τη μαύρη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία


