Το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε νέα πλήγματα από αέρος και με πυροβολικό εναντίον τομέων υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, την ημέρα της μουσουλμανικής εορτής Ειντ αλ Φιτρ, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Βομβαρδίζει σχεδόν καθημερινά

Από τα τέλη του Απριλίου, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, του στενότερου συμμάχου του, βομβαρδίζει σχεδόν καθημερινά τομείς υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης Συρίας, και στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια.

Η επαρχία Ιντλίμπ, ύστατο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών στη Συρία, βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στα χέρια της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη χώρα), που συνεχίζει να κατέχει περιοχές στις άλλες τρεις επαρχίες.

Εξι άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στην κοινότητα Καφρ Αουέιντ, στην επαρχία Ιντλίμπ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σκοτώθηκαν γυναίκα με τα δύο παιδιά της

Γυναίκα και τα δύο παιδιά της σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Μααρέτ αλ Νούμαν, επίσης στην Ιντλίμπ, ενώ ακόμη ένας άμαχος σκοτώθηκε όταν βολές του πυροβολικού έπληξαν χωριό στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Χάμα, κατά την ίδια πηγή.

Αν και η Δαμασκός δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την έναρξη επιχείρησης εναντίον της ΧΤΣ, συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις ανακτώντας εδάφη.

Πάνω από 300 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 24 νοσοκομεία και κλινικές, καθώς και 35 σχολεία, έχουν χτυπηθεί από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πάνω από 270.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Η σοβαρότερη κλιμάκωση

Η κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, που γειτονεύει με την Τουρκία, χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη αφότου Μόσχα και Αγκυρα – προστάτιδα ορισμένων οργανώσεων ανταρτών – ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο του 2018 την επίτευξη συμφωνίας που προέβλεπε τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», η οποία υποτίθεται θα διαχώριζε εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες από εκείνα υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο εν μέρει, λόγω της άρνησης των τζιχαντιστών να αποσυρθούν από την ουδέτερη ζώνη.

Ο πόλεμος στη Συρία από το 2011, ο οποίος σταδιακά μετατράπηκε σε εξαιρετικά περίπλοκη σύρραξη με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και τζιχαντιστικών οργανώσεων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το καθεστώς Ασαντ έχει καταφέρει να ανακτήσει σχεδόν το 60% της συριακής επικράτειας.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας