Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά τον σάλο, ο Καλογήρου φέρνει αλλαγές στο άρθρο για τον βιασμό

Μετά τον σάλο, ο Καλογήρου φέρνει αλλαγές στο άρθρο για τον βιασμό

Ο κ. Καλογήρου, προσπαθώντας να καθησυχάσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ότι δεν ισχύει ότι το έγκλημα του βιασμού γίνεται πλημμέλημα με τους νέους Ποινικούς Κώδικες.

Νομοτεχνική βελτιωση στη διάταξη του Ποινικού Κώδικα που αφορά στο αδίκημα του βιασμού προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, λέγοντας ότι σε συνεννόηση με τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών θα διορθωθεί το σχετικό άρθρο ώστε να υπάρχει σωστή εξισορρόπηση της ποινολογικής αντιμετώπισης των βιαστών.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για τον ορισμό του βιασμού και τις ποινές που θεσπίζονται. Ο κ. Καλογήρου, προσπαθώντας να καθησυχάσει τα πνεύματα, ανακοίνωσε ότι δεν ισχύει ότι το έγκλημα του βιασμού γίνεται πλημμέλημα με τους νέους Ποινικούς Κώδικες.

«Υπάρχει θέμα στον ορισμό του βιασμού. Υπήρξε μια σωστή νομοθετική πρωτοβουλία και διόρθωση μετά την διαβούλευση. Σήμερα διαβάζουμε ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Δεν ισχύει. Διατηρείται κακούργημα και τιμωρείται ως κακούργημα» είπε αρχικά ο κ. Καλογήρου για να συνεχίσει: «Η παράγραφος 5 του άρθρου προσπάθησε να κλιμακώσει ποινολογικά το αδίκημα με πλημμέλημα που όμως θα εκτίεται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλλαγή της κλιμακοποίησης. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πολίτες και κινήματα. Και έχουμε το παράδοξο να εμφανίζεται η κυβέρνηση που τόσα έχει ψηφίσει για τα δικαιώματα ως κυβέρνηση που ψηφίζει υπέρ των βιαστών. Είμαστε σε συνεννόηση με τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής  επιτροπής ώστε με νομοτεχνική βελτίωση να διορθωθεί η παράγραφος 5. Θα επανέλθουμε και με άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταματήσει η συζήτηση αυτή».

Σημειώνεται ότι η συζήτηση των Κωδίκων γίνεται μόνο με την παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών και των μελών της ΚΟ του Ποταμιού.

Νωρίτερα αποχώρησαν σε υψηλούς τόνους από την συνεδρίαση της Ολομέλειας ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, ενώ η ΝΔ απέχει εξ’ αρχής από τη συνεδρίαση μη νομιμοποιώντας την δυνατότητα νομοθέτησης της κυβέρνησης.

Οι αντιδράσεις των παρόντων κομμάτων

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αντιθεσμική και αντισυνταγματική συμπεριφορά, τόνισαν ότι δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει στη ψήφιση ενός τόσο σοβαρού νομοθετήματος όταν ήδη έχουν προαναγγελθεί οι εθνικές εκλογές, και αποχώρησαν.

Για απαράδεκτη και αντισυνταγματική διαδικασία την οποία «δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδος. Μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αναφορά του ότι δεν έχουν διαβάσει τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, τους αποκάλεσε πραξικοπηματίες αν και αργότερα ανακάλεσε ύστερα από παρέμβαση του προεδρεύοντος Τάσου Κουράκη.

«Παραβιάζετε άρ 1 του Συντάγματος περί λαϊκής κυριαρχίας. Από την στιγμή που οδεύουμε σε εκλογές είναι λυπηρό να έρχεται εδώ μια σημαντική προσπάθεια με αντισυνταγματικές διαδικασίες. Έρχονται εκατοντάδες διατάξεις μέσα στις οποίες εμπεριέχονται σκορπιοί και φίδια» είπε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ για να συνεχίσει «Είστε πραξικοπηματίες με την προσπάθεια που κάνετε σήμερα. Καταγγέλλουμε και αποχωρούμε».

Η κυβέρνηση ας ψάξει αλλού για τακτικισμούς και αφηγήματα δήλωσε ο Μανώλης Συντιχάκης εκ μέρους του ΚΚΕ, το οποίο επίσης αποχώρησε από τη συζήτηση.

«Ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει αυτό το κρίσιμο νομοσχέδιο δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είχε την ευκαιρία να το φέρει νωρίτερα και δεν το έπραξε. Αποτελεί μεθόδευση από την κυβέρνηση να περάσουν τέτοια σοβαρά νομοθετήματα για να μην πάρει χαμπάρι ο λαός τις αλλαγές. Αποχωρούμε από την συζήτηση και ψήφιση. Δεν θα συμπράξουμε σε τέτοιου είδους σκοπιμότητες ούτε θα νομιμοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες. Η κυβέρνηση ας ψάξει αλλού για τακτικισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ορισμό που δίδεται, ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρσή του.

Επίθεση Καλογήρου σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Εν τω μεταξύ, επίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΚΙΝΑΛ, οι βουλευτές του οποίου αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως το βράδυ.

Ο υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ που δεν μετέχει στις εργασίες της βουλής αυτή την εβδομάδα, αλλά και το ΚΙΝΑΛ ότι έχουν ως στόχευση να εμφανίζουν μια διαλυμένη βουλή και μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση. Χαρακτήρισε τη στάση τους ευθεία προσβολή στα πρόσωπα που απαρτίζουν τις δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που επί δύο χρόνια εργάστηκαν για να αλλάξουν οι κώδικες.

O Μιχάλης Καλογήρου αντέτεινε ότι «είναι μια έντιμη πράξη πολιτικής δεοντολογίας» η προαναγγελία του πρωθυπουργού και η πολιτική του δέσμευση για εθνικές εκλογές αμέσως μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ενώ τόνισε ότι οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και 10ετίες.

Στην αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο κ. Καλογήρου απάντησε: «Έγινε μια μακρά και ευρεία διαβούλευση με κόμματα και επιστημονικούς φορείς. Ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις τους, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση, που όλοι το ομολογούν αλλά τεχνηέντως, για μικροπολιτικούς λόγους, και υποκριτικά εμφανίζονται να παραποιούν τη πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για fast track διαδικασία που κρύβει σκορπιούς και φίδια».

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024