Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δανία: Φαβορί η κεντροαριστερά με εθνολαϊκιστική ατζέντα

Δανία: Φαβορί η κεντροαριστερά με εθνολαϊκιστική ατζέντα

Στις βουλευτικές εκλογές της Δανίας αναμένεται νίκη των Σοσιαλδημοκρατών υπό την Μέτε Φρέντρικσεν. Με ατζέντα κατά των προσφύγων και υπέρ της ανόρθωσης του κράτους πρόνοιας φαίνεται ότι θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός.

Είναι πολύ πιθανό ότι οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες θα κοιτούν σήμερα με ζήλεια τη γειτονική τους χώρα, τη Δανία, όπου σήμερα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Και αν πιστέψει κανείς τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, θα διαπιστώσει ότι το αδελφό τους κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και με μεγάλη πιθανότητα ενδέχεται να συγκροτήσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας υπό την Μέτε Φρέντρικσεν.

Πρώτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Δέκα ημέρες μετά τις ευρωεκλογές η Δανία βρίσκεται ενώπιον πολιτικής αλλαγής. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες της ΕΕ οι εθνολαϊκιστές διέρχονται μεγάλη κρίση. Το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Λαρς Λέκε Ράσμουσεν αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στη χώρα. Ήταν και το καλύτερο αποτέλεσμα σε μια εκλογική μάχη για την ευρωβουλή, που άφηνε στον Λέκε ανοιχτή την ελπίδα ότι θα μπορούσε να συνεχίσει και μετά τις σημερινές εκλογές να κυβερνά. Αν αυτό θα επιβεβαιωθεί, μένει να το δούμε τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Ινστιτούτο Voxmeter οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να εκτοξευτούν στο 30%, ενώ οι κυβερνώντες Φιλελεύθεροι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 18,2%.

Η τάση αυτή έχει αποκρυσταλλωθεί εδώ και εβδομάδες στο πολιτικό σκηνικό της Δανίας, έτσι ώστε θεωρείται δύσκολο ότι ο Λαρς Λέκε Ράσμουσεν θα μπορέσει να το ανατρέψει. Το ότι συνεχώς επικαλείται και υπενθυμίζει τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του, δεν φαίνεται να πείθει τους ψηφοφόρους. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο λεγόμενο «κόκκινο μπλοκ» υπό την Μέτε Φρέντρικσεν 108 από τις 179 έδρες και στο λεγόμενο «γαλάζιο μπλοκ» μόνο 67 έδρες.

Σε αποδομή το κράτος πρόνοιας

«Εάν επικρατήσει το κόκκινο μπλοκ, θα συμπεριλάβει και μερικά κόμματα από την άκρα αριστερά, που έχουν ορισμένες αρνητικές θέσεις για τη Δανία στα δημοσιονομικά» υποστήριξε ο Λαρς Λέκε Ράσμουσεν στην τηλεόραση. «Δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Δανία. Πρέπει να συσπειρώσουμε τις κεντρώες δυνάμεις. Η Μέτε Φρέντρικσεν το έχει απορρίψει. Άρα είμαι ο μόνος που μπορεί να υλοποιήσει αυτήν την ιδέα. Γι αυτό λέω στους Δανούς ότι οι εάν οι Φιλελεύθεροι πάρουν ισχυρό αποτέλεσμα, θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να συγκροτήσω κεντρώα κυβέρνηση. Είναι η καλύτερη λύση για τη Δανία».

Αλλά τι κάνει τη Φρέντρικσεν τόσο επιτυχημένη; Η ριζική αλλαγή της πολιτικής του κόμματός της εναντίον της κυρίαρχης φιλελεύθερης πολιτικής στο μεταναστευτικό, κάτι που κανένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη δεν έχει τολμήσει. Αλλά όχι μόνο. Οι Δανοί κουράστηκαν από την σταδιακή κατάρρευση του κράτους πρόνοιας, από τη μείωση των δαπανών για σχολεία και νοσοκομεία. Η Φρέντρικσεν υποσχέθηκε ότι θα επενδύσει πολλά χρήματα στην παιδεία, την υγεία και στις συντάξεις. Επίσης, στήριξε την απερχόμενη κυβέρνηση στην ξενοφοβική της πολιτική και την περιστολή των μεταναστευτικών ροών, κάτι που έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η Δανία κινείται στις παρυφές του κράτους δικαίου.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ SZ, dpa / Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024