Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλη δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές: Πολιτική ανατροπή και σενάρια αυτοδυναμίας

Μεγάλη δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές: Πολιτική ανατροπή και σενάρια αυτοδυναμίας

Ισχυρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνει η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Τα ποσοστά και τα δύο σενάρια για την αυτοδυναμία της ΝΔ.

Προβάδισμα 9 μονάδων σημειώνει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές σύμφωνα με την νεότερη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Πιο αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η εκτίμηση είναι ότι:

ΝΔ: 31,5% – 36,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 22,5% – 27,5%

ΚΙΝΑΛ: 6,5% – 9,5

ΚΚΕ: 4,5% – 6,5%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 4 % – 6%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3% – 5%

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που έρχεται ως συνέχεια του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών και πλέον φουντώνει τα σενάρια για τη δυνατότητα να μπορεί να κατακτήσει η Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία, κάτι που εξαρτάται από το ποσοστό της ΝΔ, αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής και το ποσοστό τους.

Η Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη λαμβάνει από 2% έως 4%, η Πλεύση Ελευθερίας από 1% έως 2%, το Ποτάμι από 1% έως 2%, η Ένωση Κεντρώων από 1% έως 2%. Η εκτίμηση για το Άλλο Κόμμα κυμαίνεται από 3% έως 6%. Μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δεν απάντησαν που έφτασε στο 6,5%

Από την πρώτη ανάγνωση της δημοσκόπησης τα συμπεράσματα των ειδικών είναι ότι η ΝΔ διατηρεί το ισχυρό προβάδισμα και δυναμική νικητή, αλλά η διαφορά δεν αυξάνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαλύεται, διατηρώντας αξιόλογα ποσοστά. Σχετικά ασφαλές συμπέρασμα είναι επίσης ότι δεν αυξάνει τη συσπείρωσή του, αντίθετα με τη ΝΔ που τη διατηρεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, του 85%.

Ενισχυμένο εμφανίζεται και το ΚΙΝΑΛ, με την εν λόγω δημοσκόπηση ωστόσο να μην λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις με την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης συνεχίζονται οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ αλλά και προς το ΚΙΝΑΛ. Ποσοστό περίπου 6% δείχνει να μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ, τάση, όμως, που κανείς δεν μπορεί να πει αν θα συνεχιστεί μετά τις διασπαστικές κινήσεις στο ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος που βρισκόταν στο πάνελ, προεξόφλησε ότι οι διαρροές θα συνεχιστούν.

Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα, που όπως παρατηρείται εμφανίζονται με τα ποσοστά που σημείωσαν και στις ευρωεκλογές, οι ειδικοί σημειώνουν ότι για το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη δεν αποκλείεται να λάβει χώρα το ίδιο θρίλερ που συνέβη και στις ευρωεκλογές.

Παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση ανεξάρτητα από τι θα ψηφίσουν οι πολίτες ποιο κόμμα πιστεύουν ότι θα βγει πρώτο, η ΝΔ βρίσκεται μπροστά με μεγάλη διαφορά και εκτίμηση στο 69%, αυξημένα κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (18-20 Απριλίου), ενώ αυτά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν περαιτέρω υποχώρηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και μειώνονται στο 20%.

Η διαφορά των 49 μονάδων στην παράσταση νίκης είναι η μεγαλύτερη τιμή που εμφανίζεται μεταξύ των δύο κομμάτων από το 2016 έως και σήμερα, με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα της Pulse.

Άλλο Κόμμα απαντά το 3%, ενώ το 8% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Σημειώνεται ότι όπως εξηγούν οι ειδικοί η «Παράσταση Νίκης» είναι το πιο ασφαλές στοιχείο των δημοσκοπήσεων, «δεν πέφτει έξω» λένε χαρακτηριστικά.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Ενισχυμένα έναντι της προηγούμενης δημοσκόπησης της εταιρείας για τις εθνικές εκλογές είναι τα ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε ότι αφορά το ερώτημα για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται πλέον μπροστά από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά 10 μονάδες.

Αναλυτικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 37%, ο Αλέξης Τσίπρας 27%.

Το 31% απάντησε «Κανένας από τους δύο».

Τα δύο σενάρια για την κατανομή των εδρών – Περι αυτοδυναμίας

Βάσει των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, οι ερευνητές αναφέρθηκαν στα δύο πιθανά σενάρια όσο αφορά στην κατανομή των εδρών των κομμάτων και τη σύνθεση της Βουλής.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έχοντας ως σημείο αναφοράς τη μέση τιμή της δημοσκόπησης για κάθε κόμμα, τονίζουν ότι στην πρώτη περίπτωση όπου η Βουλή θα είναι επτακομματική  (με την είσοδο και του ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη) η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει οριακώς την αυτοδυναμία με 151 έδρες.

Ειδικότερα η κατανομή των εδρών έχει ως εξής:

ΝΔ 151

ΣΥΡΙΖΑ 74

ΚΙΝΑΛ 22

ΚΚΕ 16

Χρυσή Αυγή 15

Ελληνική Λύση 12

ΜέΡΑ25 9

Στο δεύτερο σενάριο, όπου δηλαδή η Βουλή θα είναι εξακομματική, η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας διευρύνεται στις 154 έδρες, με το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη να μένει εκτός.

Στην περίπτωση της εξακομματικής Βουλής η κατανομή των εδρών έχει ως εξής:

ΝΔ 154 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 77

ΚΙΝΑΛ 25

ΚΚΕ 17

Χρυσή Αυγή 15

Ελληνική Λύση 12

Να σημειωθεί επίσης ότι οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 31% ότι καλύτερο για τη χώρα από τις εθνικές εκλογές θα είναι να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, έναντι 15% που απαντούν ότι το καλύτερο για τη χώρα θα ήταν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

*Η έρευνα της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, διενεργήθηκε το διάστημα 30ης Μαϊου – 1ης Ιουνίου επί δείγματος 1358 ενηλίκων, με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024