Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ferrari SF90 Stradale: Το plug-in υβριδικό ορόσημο των 1.000 ίππων

Ferrari SF90 Stradale: Το plug-in υβριδικό ορόσημο των 1.000 ίππων

H SF90 Stradale είναι η πρώτη plug-in υβριδική πρόταση στην ιστορία της Ferrari, συνδυάζοντας το γνωστό ως ισχυρότερο V8 που έχει κατασκευάσει ποτέ το Maranello με τρία ηλεκτρικά μοτέρ.

H επιτυχία της πρώτης υβριδικής Ferrari, LaFerrari, έδωσε την απαραίτητη ώθηση στο Maranello για να κάνει το επόμενο βήμα, αποκαλύπτοντας την πρώτη του plug-in υβριδική πρόταση υπό την μορφή ενός εκκεντρικού supercar που «ακούει» στο όνομα SF90 Stradale και αποδεικνύει ότι η συνεχής εξέλιξη είναι ο μόνος τρόπος δικαίωσης ακόμα και όταν πρόκειται για την Ferrari που ωστόσο φρόντισε να εξασφάλισε μια σειρά από πρωτιές, προς επίρρωση μιας αυταπόδεικτης υπεροχής.

Όπως και η LaFerrari, η SF90 Stradale είναι επίσης υβριδική με τη διαφορά ότι σε ό,τι στη δεύτερη ο κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι μικρότερος, οι μπαταρίες μπορούν να επαναφορτιστούν και μέσω πρίζας, είναι τετρακίνητη και προσφέρει περισσότερους ίππους οι οποίοι σκαρφαλώνουν στους 1.000 καθιστώντας την ισχυρότερη, νόμιμη για το δρόμο πρόταση, που έχει κατασκευάσει ποτέ το Maranello.

O υπερτροφοδοτούμενος V8 των 4,0 λίτρων που στην προκειμένη περίπτωση αποδίδει 780 ίππους και 800 Nm ροπής, προσφέρει ήδη από μόνος του μια πρωτιά καθώς, ακόμα και αν εξαιρέσει κανείς το ηλεκτρικό setup, καθιστά την SF90 Stradale την ισχυρότερη Ferrari με V8 κινητήρα.

Παρ΄όλα αυτά η Ferrari συμπληρώνει το V8 με τρία ηλεκτρικά μοτέρ τα οποία τοποθετούνται δύο μπροστά και ένα πίσω τα οποία τροφοδοτούνται από μπαταρίες ιόντων λιθίου 7,9 kWh και αποδίδουν συνδυαστικά 220 ίππους επιπλέον, αυξάνοντας την συνολική ισχύ στους 1.000 ίππους και τα 800 Nm ροπής.

Το σύνολο συμπληρώνεται από ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη το οποίο αναλαμβάνει να μεταδίδει την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς, εξασφαλίζοντας στην SF90 Stradale ακόμα μια πρωτιά καθώς με εξαίρεση την GTC4 Lusso η Ferrari δεν έχει επιχειρήσει ποτέ στο παρελθόν να εισάγει την τετρακίνηση στην κορυφή της πυραμίδας.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά μεταφράζονται στη δυνατότητα της SF90 να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 2,5 δευτερόλεπτα ενώ στα “πρακτικά” καταγράφηκε ότι υπήρξε ταχύτερη από την LaFerrari στην πίστα του Fiorano, σημειώνοντας χρόνο 79 δευτερολέπτων έναντι ενός λεπτού και 19,7 δευτερολέπτων. H μέγιστη ταχύτητά της διαμορφώνεται σε 340 χλμ./ώρα.

Στις ιδιαιτερότητες της SF90 θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τη δυνατότητα κίνησης αποκλειστικά με την ενέργεια των μπαταριών ιόντων λιθίου για 25 χλμ. και με ταχύτητες έως και 135 χλμ./ώρα.

Σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της είναι σαφές ότι οι αεροδυναμιστές του Maranello έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά παρεμβάσεων καθοριστικών για τις παραπάνω επιδόσεις. Ενδεικτικό είναι το μπροστινό τμήμα του πλαισίου βρίσκεται κατά 1,5 εκατοστά ψηλότερα από το κέντρο επιτρέποντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την καλύτερη ροή αέρα πάνω από τις επιφάνειες του αμαξώματος αλλά και κάτω από αυτό. Η SF90 Stradale παράγει επίσης 390 κιλά κάθετης δύναμης σε ταχύτητα 250 χλμ./ώρα μέγεθος που κατά την Ferrari αποτελεί νέο ορόσημο για τις επιδόσεις των spotscars που έχουν σχεδιαστεί για κίνηση στο δημόσιο οδικό δίκτυο.

Στο εσωτερικό κυριαρχεί το γνώριμο οδηγοκεντρικό ύφος της Ferrari, με μια οθόνη HD 16 ιντσών στο ταμπλό και ένα cockpit με άρωμα F1 να δίνουν τον τόνο. Την εικόνα συμπληρώνει ένα εξλιγμένο head-up display ενώ, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μέσω των χειριστηρίων στο τιμόνι ένα από τα συνολικά τέσσερα προγράμματα οδήγησης eDrive, Hybrid, Performance και Qualify.

Tα eDrive και Hybrid εστιάζουν στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς το πρώτο απενεργοποιεί πλήρως τον κινητήρα εσωτερικής καύσης κινώντας την SF90 αποκλειστικά με την ενέργεια των μπαταριών της για 25 χλμ. ενώ το δεύτερο εναλλάσσει αυτομάτως μεταξύ ηλεκτροκινητήρων και κινητήρα εσωτερικής καύσης αξιοποιώντας τα δεδομένα που προκύπτουν από τη συμπεριφορά του οδηγού.

Στα προγράμματα Performance και Qualify, o V8 έχει τον πρώτο λόγο καθώς στην πρώτη περίπτωση αναλαμβάνει να φορτίσει τις μπαταρίες προς περαιτέρω και συνδυαστική αξιοποίηση των ηλεκτροκινητήρων και κάπως έτσι, προκύπτει η χρησιμότητα του Qualify το οποίο αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους κινητήρες προς όφελος της ισχύος καθιστώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα ιδανικό για πίστα.

Πλην των παραπάνω και με δεδομένη την τεχνολογική υπεροπλία, αξίζει να σημειωθεί ότι η SF90 είναι και 13 κιλά ελαφρύτερη από την LaFerrari καθώς σταματά στα 1.570 κιλά ενώ υπόσχεται και ένα πιο άκαμπτο πλαίσιο καθώς η στρεπτική ακαμψία έχει ενισχυθεί κατά 40% ενώ παράλληλα, είναι και πιο ανθεκτικό κατά 20%.

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί τιμή πώλησης, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεπεράσει αυτής της LaFerrari καταρρίπτοντας ένα ακόμα ρεκόρ.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024