Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυριάκος Βελόπουλος ή αλλιώς η ακροδεξιά φόρεσε γραβάτα…

Κυριάκος Βελόπουλος ή αλλιώς η ακροδεξιά φόρεσε γραβάτα…

Για πολλούς το κόμμα Ελληνική Λύση, δηλαδή ο Κυριάκος Βελόπουλος ήταν η μεγάλη «έκπληξη» της εκλογικής μάχης της Κυριακής. Κέρδισε έναν ευρωβουλευτή με ποσοστό 4,19%.

Για πολλούς το κόμμα Ελληνική Λύση, δηλαδή ο Κυριάκος Βελόπουλος ήταν η μεγάλη «έκπληξη» της εκλογικής μάχης της Κυριακής. Κέρδισε έναν ευρωβουλευτή με ποσοστό 4,19%.

Για κάποιους πάλι δεν ήταν «έκπληξη», αλλά ακόμα μία απόδειξη ότι η ακροδεξιά στην Ελλάδα αλλάζει σελίδα και γίνεται πιο επικίνδυνη με σταθερά βήματα. Και πλέον πρέπει να αντιμετωπιστεί με την απαιτούμενη σοβαρότητα.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η πλειοψηφία τονίζει ότι το φαινόμενο Βελόπουλος δεν μπορεί να προκαλέσει ανακούφιση και εφησυχασμό, ως μία δύναμη που έκοψε τα πόδια της Χρυσής Αυγής, καθώς βαδίζει στα ίδια ακριβώς πατήματα, με περισσότερη «σοβαρότητα» αξιοποιώντας παράλληλα με την ακραίο εθνικισμό και την θρησκεία…

Ποιος όμως είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος και τι έχει κάνει μέχρι σήμερα;

Ο πρόεδρος του κόμματος, Ελληνική Λύση και από την Κυριακή ευρωβουλευτής, μπήκε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής, ως βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, του Γιώργου Καρατζαφέρη. Υποστήριξε την συγκυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου στην οποία συμμετείχε και το ΛΑΟΣ. Από το ΛΑΟΣ αποχώρησε στις 20 Μαΐου 2012 διαμαρτυρόμενος για την συμπεριφορά οπαδών του κόμματος σε πρώην βουλευτές. Αμέσως μετά προσχώρησε στη ΝΔ χωρίς να κατέβει σε εκλογικές διαδικασίες. Τελικά ο Βελόπουλος αποχώρησε από τη ΝΔ το 2015 και από το 2016 είναι πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση.

Τηλεπωλήσεις

Ο Κυριάκος Βελόπουλος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εκπομπές, που συνήθως εμφανίζουν ένα σταθερό μοτίβο ειδησεογραφίας και τηλεπωλήσεων.

Εκπομπές για τις οποίες έχει δεχτεί κριτική που αφορά διάδοση ψευδών ειδήσεων ενώ έχει κατηγορηθεί και για τη πώληση πλαστών ή μη αυθεντικών συγγραμάτων με σκοπό τη παραπλάνηση των τηλεθεατών.

Διώξεις

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση εκπαιδευτικού τον οποί κατηγόρησε ως «προβοκάτορα που διαλύει τις εργατικές συγκεντρώσεις καθοδηγώντας τους «κουκουλοφόρους» και δίνοντας τους εντολές να επιτίθενται στη Βουλή και στους αστυνομικούς με μολότοφ».

Ακόμα το 2012 βρέθηκε στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ με αιχμή το σκάνδαλο τοκογλυφίας και εκβιασμών και κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με τον επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης Μάρκο Καραμπέρη, ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν ο Μάρκος Καραμπέρης συμμετείχε και στον πολιτικό συνδυασμό του Κυριάκου Βελόπουλου με το ΛΑΟΣ ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας.

Στο ενεργητικό του είναι μεταξύ άλλων και η υπεράσπιση εκείνων που επιτέθηκαν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη το 2018.

Θαυμαστής της Χούντας

Δεν κρύβει άλλωστε το θαυμασμό του στη δικτατορία της 21ης Απριλίου, καθώς σε βιβλίο του ο ίδιος συγκαταλέγει τον κύριο κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά την περίοδο της Χούντας και μετέπειτα θεωρητικό της άκρας δεξιάς, Γεώργιο Γεωργαλά στους «πνευματικούς δασκάλους» του…

«Εγώ ήμουν ΠΑΣΟΚ»…

Ο ίδιος σε συνέντευξη του το 2007 στην ακροδεξιά εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος», δήλωνε ότι προέρχεται…«απο το ΠΑΣΟΚ» στο οποίο ανήκε «μέχρι το 1988»…

Θέλω τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής

Ο Βελόπουλος δηλώνει ότι στόχος του είναι να εκλεγεί στο ελληνικό κοινοβούλιο και όχι να μείνει στην Ευρωβουλή, ενώ επιχείρησε να «διαφοροποιηθεί» από τη Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι «τα πολύ ναζιστικά με βρίσκουν πολύ αντίθετο». Ωστόσο δηλώνει ότι «τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής τους θέλω κι εγώ. Να σκεφτούν ελληνικά»…

Στο ίδιο πλαίσιο ο Κ. Βελόπουλος εμφανίζεται ως θαυμαστής των Σαλβίνι και Ορμπάν, ενώ το όραμα του είναι μία Ευρώπη, «χριστιανική» και «χωρίς ισλαμιστές». Τάσσεται δε υπέρ της μεταφοράς των μεταναστών σε… πλοία τα οποία θα φυλάσσονται για να προστατευτούν από τις… ασθένειες.

Τι σημαίνει η ψήφος σε κόμματα τύπου «Ελληνική Λύση»

Αρκετοί πιστεύουν ότι με την ψήφο τους σε τύπους με ακραία ρητορική που κινούνται στα όρια της σοβαρότητας (και μερικές φορές τα ξεπερνάνε κιόλας) είναι ψήφος «διαμαρτυρίας». Σε αυτό το κοινό βρίσκει οπαδούς η λαϊκίστικη άκρα δεξιά που σταδιακά απενοχοποιείται όλο και περισσότερο. Αρχίζοντας από το ΛΑΟΣ, συνεχίζοντας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και καταλήγοντας στην Ελληνική Λύση. Πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να ψηφίσουν και Χρυσή Αυγή, υπό άλλες συνθήκες, ωστόσο ακόμα συγκρατούνται…

Ο Βελόπουλος βρήκε το δικό του χώρο στην πολιτική σκηνή σε αυτές τις εκλογές με μία ρητορική μεταξύ ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής, ενώ πήρε πόντους και από την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Στόχος ένα κοινό εθνικιστικό, που αναζητά εύκολες λύσεις και δηλώνει «απολιτίκ», αλλά κινείται στα όρια του δημοκρατικού τόξου…

Η πραγματικότητα είναι ότι η άκρα δεξιά στην Ελλάδα πάντα υπήρχε και μέχρι ένα σημείο, απορροφούνταν από τη ΝΔ. Η κρίση και ο θυμός που έφερε μαζί της, η απαξίωση των πολιτικών κομμάτων απενοχοποίησαν την άκρα δεξιά, η οποία αποφάσισε να σταματήσει να κρύβεται και βγήκε από το περιθώριο. Ψεκασμένοι, επικίνδυνοι, αστείοι; Υπάρχουν. Και είτε εκφράζονται στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της XA, είτε του Βελόπουλου, είτε οποιουδήποτε άλλου αντίστοιχου κόμμματος είναι ενδεικτικά των τάσεων που διαμορφώνονται. Και όσο η ακροδεξιά «σοβαρεύεται» και όσο πιο πολύ αφήνει στην άκρη τα λοστάρια και επιλέγει τις γραβάτες, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται…

Σημείωση 1: Η ΧΑ πήρε στις Ευρωεκλογές 274.945 ψήφους και ο Βελόπουλος 235.754. Δεν μετράω τα άλλα ακροδεξιά ψηφοδέλτια, φανερά και μη που δεν έσπασαν το φράγμα του 3% και αυξάνουν το νούμερο.

Σημείωση 2: Σύμφωνα με το Politico η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση του πίνακα των πλέον εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών χωρών της Ευρώπης, ανάλογα με το ποσοστό που πήραν τα αντίστοιχα κόμματα στις εκλογές, με ποσοστό 21%.

Πληροφορίες για τα βιογραφικά στοιχεία του Κυριάκου Βελόπουλου από το wikipedia.org

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024