Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν για την προμήθεια της Αγκυρας με  S-400.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο Ερντογάν πρότεινε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ τη δημιουργία ομάδας εργασίας.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν τηλεφωνικά να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά.

Νωρίτερα η παράδοση των S-400 σύμφωνα με τον Πεσκόφ

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικοί S-400 παραδίδονται στην Τουρκία νωρίτερα από τον προγραμματισμό κατόπιν αιτήματος από την πλευρά της Άγκυρας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Σημειώνεται πως η συνεργασία αυτή Ρωσίας- Τουρκίας δεν βρίσκει σύμφωνους το Νάτο και ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα επικαλέστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια και ασυμβατότητα των S-400 και των συστημάτων αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον στο παρελθόν έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα με κυρώσεις για την προγραμματισμένη απόκτηση των S-400.

Η Άγκυρα, με τη σειρά της, δήλωσε ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού εμπίπτει στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ως χώρα και έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης από τη συμφωνία.

Γράψτε το σχόλιό σας