«Εάν η κυβέρνηση έχει συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στη Δικαιοσύνη, θα έπρεπε να διαφυλάξει ένα κλίμα συναίνεσης και σεβασμού, αντί να παίζει με την επιλογή των δικαστών» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να ψηφίσει μέχρι τη διάλυση της Βουλής τους νέους Δικονομικούς Κώδικες για τους οποίους υπάρχει διακομματική συναίνεση.

Έντονη κριτική για την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιλογή νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι θα προκηρύξει εθνικές εκλογές, άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Όταν, λοιπόν, έχουμε μία κυβέρνηση η οποία έχει βγει και έχει πει ότι «εγώ δεν αντιπροσωπεύω το εκλογικό σώμα τώρα», άρα, υπάρχει κρίση αντιπροσώπευσης και νομιμοποίησης και ανάγκη διάλυσης της Βουλής και προσφυγή στις εκλογές, μπορεί να πει μετά ότι «εγώ ως Υπουργικό Συμβούλιο εκφράζω τη λαϊκή κυριαρχία και επιλέγω τους δικαστές που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης»; Δεν μπορεί να το πει. Δηλαδή, έχει αφαιρεθεί η αιτιολογική βάση αυτής της αρμοδιότητας».

Τόνισε, επίσης, πως, εάν η κυβέρνηση έχει συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στη Δικαιοσύνη, θα έπρεπε να διαφυλάξει ένα κλίμα συναίνεσης και σεβασμού, αντί να παίζει με την επιλογή των δικαστών, και υπογράμμισε ότι μπορεί να ψηφίσει μέχρι τη διάλυση της Βουλής τους νέους Δικονομικούς Κώδικες για τους οποίους υπάρχει διακομματική συναίνεση.

«Γύρω από τους Κώδικες υπάρχει συναίνεση, έχουν γίνει μεγάλες επιστημονικές συζητήσεις, έχει γίνει βελτίωση των σχεδίων πάρα πολύ σημαντική, θα μπορούσε να πάρει μία πρωτοβουλία ο υπουργός Δικαιοσύνης να υπάρχει συναίνεση στην ψήφιση των Κωδίκων με μία διαδικασία που είναι, ούτως ή άλλως, πολύ σύντομη στη Βουλή και όχι να δημιουργούν συγκρουσιακό κλίμα θέλοντας να πουν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή εμείς θα εμφανιζόμαστε να κάνουμε αυτό που κάναμε όλα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή, ασφυκτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης, την οποία θέλουμε να χειραγωγούμε ως κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε, νοιώθοντας -όπως είπε- δικαιωμένος, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνιστά στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ήταν στρατηγική ήττα και αυτό νομίζω ότι φάνηκε στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα όταν ανακοίνωσε ότι προσφεύγει σε εκλογές, παρότι η βούλησή του ήταν, προφανέστατα, να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο», είπε και πρόσθεσε: «Στρατηγική ήττα δεν είναι το να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο ποσοστό αμέσως στις ευρωπαϊκές εκλογές που προηγήθηκαν, στρατηγική ήττα είναι να μην μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις τις μετεκλογικές, να μην μπορεί να παρεμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης, να μην μπορεί να παρεμποδίσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να μην μπορεί να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, εάν θέλει να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας και στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανάταξης, ας ανταποκριθεί. Αλλά δεν θα το κάνει γιατί η στρατηγική του είναι στρατηγική σύγκρουσης, είναι διχαστική. Ας το κάνει, αν θέλει να δείξει ότι κάτι αντελήφθη, αλλά δεν θα το κάνει».

Για τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής προς τις εθνικές κάλπες, ο κ. Βενιζέλος το χαρακτήρισε σημαντικό λέγοντας χαρακτηριστικά: «[…] για διάφορους λόγους το ΚΙΝΑΛ κατοχύρωσε την τρίτη θέση και έχουμε μία πτώση της Χρυσής Αυγής, έτσι ώστε αυτή να βρεθεί πίσω και από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το ΚΙΝΑΛ κάνει μία νέα, ας το πούμε έτσι, προσπάθεια η οποία, βεβαίως, θα δοκιμασθεί και θα κριθεί, ελπίζω με επιτυχία, στις βουλευτικές εκλογές, όπου απαιτείται βεβαίως καθαρός λόγος. Ένα μήνυμα το οποίο να είναι μήνυμα εθνικής ανάταξης, γιατί εμείς πρέπει να είμαστε οι φορείς του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που πρέπει να δεχθούν όλοι, επειδή αυτό είναι το μόνο εφικτό, όχι επειδή είμαστε οι εξυπνότεροι ή οι εμπειρότεροι, αλλά επειδή λέμε πράγματα εθνικά αυτονόητα και ευρωπαϊκά αυτονόητα. Και, επίσης, πρέπει εμείς να στέλνουμε το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας, ότι είμαστε εγγυητές μίας πολιτικής σταθερότητας η οποία έχει στοιχεία ευρωπαϊκά, εθνικά, προοδευτικά. Έχει σχέση με τη συνοχή της κοινωνίας και με την προστασία της μεσαίας τάξης. Η προστασία της μεσαίας τάξης πρέπει να είναι το δικό μας έμβλημα αυτή τη στιγμή».

Για τον δικό του ρόλο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι δεν εναπόκειται σε εκείνον να αποφασίσει τίποτα. «Εγώ ξέρετε είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος γιατί η προσπάθεια που έχω κάνει, η οποία είναι μία προσπάθεια που γίνεται στο όνομα της Δημοκρατίας, αποδίδει καρπούς, και χαίρομαι γιατί αυτό, λίγο-πολύ, αναγνωρίζεται ή, εν πάση περιπτώσει, συζητείται. Από εκεί και πέρα, η παράταξη έχει τους μηχανισμούς και τους τρόπους να εντοπίσει τις ανάγκες της και να προστατεύσει τον εαυτό της και την προοπτική της», σημείωσε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr