Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ίρις Καραγιάν μιλάει στο in.gr για το Unauthorised

Η Ίρις Καραγιάν μιλάει στο in.gr για το Unauthorised

Από τις 31 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου

Μελετώντας τη λειτουργία της εικόνας και αντλώντας από την κουλτούρα του ψηφιακού κόσμου, το έργο «Unauthorised» της Ίρις Καραγιάν επικεντρώνεται στο σώμα ως μεταβαλλόμενο αρχείο, διερευνά τους κανόνες που διέπουν την αναπαράστασή του, και εξετάζει τη δυναμική των αφηγήσεων που αυτό φέρει.

Στη νέα της παράσταση, η χορογράφος Ίρις Καραγιάν εστιάζει στην κίνηση του σώματος στην ποπ κουλτούρα και στον αθλητισμό, όπως απεικονίζεται στο διαδίκτυο, δημιουργώντας εκ νέου μια αλληλουχία πορτρέτων που ακροβατούν μεταξύ οικείου κι ανοικείου. Μια επιλογή από ποπ βίντεο κλιπ, YouTube βίντεο με πρωταγωνιστές τον Muhammad Ali, τον John McEnroe κ.α. αντιγράφονται, μεταλλάσσονται και αναδιαμορφώνονται σε ένα ζωντανό κολλάζ σωμάτων, εικόνων και αφηγήσεων.

Η αναπλαισίωση και ο μετασχηματισμός αυτού του διαδικτυακού υλικού δημιουργεί νέες σκηνικές αφηγήσεις με επίκεντρο τους ερμηνευτές και προκαλεί συνδέσεις θέτοντας ερωτήματα για το σώμα, τη δυναμική και την αναπαράστασή του. Τι αποτυπώματα αφήνει το σώμα στην εικόνα, και με ποιους τρόπους επανεφεύρει τον εαυτό του επί σκηνής;

Η Ίρις Καραγιάν επιστρέφει με το Unauthorised μετά από πεντάμηνη έρευνα στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright και συνεχίζει με τη δουλειά της να εξετάζει τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ σώματος, αφήγησης, μνήμης και εικόνας.

Τι αντλείτε από την κουλτούρα του ψηφιακού κόσμου και πώς το ενσωματώνετε στις χορογραφίες σας;

Με ενδιαφέρει η εναλλαγή των εικόνων, η δύναμη που έχει η ψηφιακή εικόνα και η πληθώρα της πληροφορίας, η διάθεση των συνδέσμων όταν κάνουμε ένα search, ο τρόπος που καταλανώνουμε τα ερεθίσματα που δεχόμαστε, η σχέση που αναπτύσσουμε ως χρήστες. Η μελέτη και η έρευνα στο Unauthorised επικεντρώνεται στη χειρονομία και την κίνηση του σώματος των βίντεο που έχω επιλέξει από το διαδύκτιο. Η χορογραφική διαδικασία είναι εν συντομία, η αντιγραφή της κίνησης και η μετάλλαξή της με την ιδέα της δημιουργίας ενός ζωντανού κολαζ. Ένα είδος sampling με βασικό ερώτημα τις αναγνώσεις που προκαλεί η μίμηση, η σωματικότητα, και η μετάλλαξη αυτών των υλικών.

Η πεντάμηνη έρευνά σας στη Νέα Υόρκη τι νέα στοιχεία σας έδωσε;

Την εμπειρία μια διαφορετικής καθημερινότητας, σε άλλο τόπο και κουλτούρα, και την δυνατότητα να ξανασκεφτώ θέματα που με απασχολούν σε σχέση με την κοινωνία και τους ανθρώπους, την τέχνη, κ.α.

Τι μηνύματα θέλετε να φτάσουν στον κόσμο μέσα από τη νέα σας δουλειά;

θέλω ο θεατής να αισθανθεί άνετα και ελεύθερος να κάνει τις δικές του συνδέσεις μέσα από την εμπειρία της παράστασης.

Ποια είναι η κατάσταση στο χώρο του χορού σήμερα;

Ο χορός είναι στο περιθώριο για διάφορους λόγους. ταυτόχρονα πιστεύω πως το σώμα και η κίνηση είναι ένα μεγάλο θέμα στο πως κατανοούμε την ύπαρξή μας σε σχέση με το περιβάλλον και τους άλλους.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Θέλω να δουλεύω και να εξελλίσσω την έρευνά μου, να αλλάζω ρουτίνες και να δοκιμάζω νέες πρακτικές.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024