Ο θεσμός της απαγόρευσης εγκαινιάστηκε στην παραλία Βαγιάς στη Σέριφο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου.

Η πρώτη non-smoking παραλία στην Ελλάδα είναι γεγονός και βρίσκεται στη Σέριφο.

Ο θεσμός της απαγόρευσης εγκαινιάστηκε στην παραλία Βαγιάς στη Σέριφο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και του Δήμου Σερίφου που θα ισχύει από φέτος το καλοκαίρι.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα σε δέκα νησιά των Κυκλάδων.

SEA CHANGE GREEK ISLANDS 2018 | ACLCF

#SEACHANGE Greek Islands 2018 – Καθαρισμοί ακτών, προγράμματα περιβαλλοντικής #εκπαίδευσης, υποθαλάσσιοι καθαρισμοί, ενημέρωση επιχειρήσεων, ειδικές δράσεις και πρόγραμμα citizen science σε 10 νησιά των #Κυκλάδων! Ξεκινήσαμε τον Μάιο από τη #Σίκινο, κάνοντάς την τον πρώτο #plastic_straw_free Δήμο της χώρας. Μαζί με κατοίκους και εθελοντές, συνεχίσαμε τη δράση μας με επιτυχία μέχρι τον Οκτώβριο στη #Σέριφο, την #Κίμωλο, την #Ανάφη, την #Αμοργό, τη #Φολέγανδρο, την #Ηρακλειά, τη #Δονούσα, τη #Σχοινούσα και τα #Κουφονήσια. Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τις παραλίες και τις θάλασσές μας καθαρές. Μοιράσου το βίντεο και #bethechange #aclcf #greekislands–Video by Vicky Markolefa, Bastian Fischer / Mind the Bump

Δημοσιεύτηκε από Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη – A C Laskaridis Charitable Foundation στις Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018

Ποιες ελληνικές παραλίες είναι γεμάτες με γόπες

Οι παραλίες που συνήθως είναι γεμάτο αποτσίγαρα βρίσκονται σε Σίκινο, Αμοργό, Κουφουνήσια, Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα, Φολέγανδρο, Κίμωλς, Σέριφος .

Από τις δράσεις στις παραλίες των νησιών προκύπτει, αφενός πως τα αποτσίγαρα αποτελούν τα συνηθέστερα απορρίμματα και αφετέρου ότι η κατάσταση της Σερίφου είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από αυτά.

Με βάση αυτό το δεδομένο και σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το πρόγραμμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ξεκινά την πιλοτική δράση με αφετηρία τη Βαγιά.

Ακολουθώντας αντίστοιχες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία και την Ισπανία, αυτό το «πείραμα συμπεριφοράς» έχει ως στόχο την εξάλειψη του καπνίσματος από την ακτή, πράγμα που συμβάλει στην πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.

Τι είναι η ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος που θα κατασκευαστεί στην Βαγιά

Στην παραλία της Βαγιάς, η οποία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura, θα τοποθετηθούν μια κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση.

Δράση μάλιστα θα αναλάβουν και οι ντόπιοι στο πλαίσιο πάντα  του προγράμματος για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση των κατοίκων.

Η οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών θα πραγματοποιηθεί κατά τη συνάντηση της ομάδας του προγράμματος με τον Δήμαρχο Σερίφου κ. Αντώνη Αντωνάκη και με επαγγελματίες του νησιού, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι, για την υποστήριξη της δράσης και την ενημέρωση των επισκεπτών, θα δημιουργηθεί από το Ίδρυμα μια επιδοτούμενη θέση εργασίας.

Τι ελπίζουμε να συμβεί με την πρώτη smoking-free παραλία

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, δήλωσε σχετικά: «Ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι η δυνατότητα να ανταποκρίνεται στα δεδομένα που προκύπτουν από τη δουλειά μας στο πεδίο και την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Τα αποτσίγαρα είναι ένας από τους συχνότερους ρυπαντές των ακτών στις Κυκλάδες και η Σέριφος έδειξε από νωρίς ότι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη» σημειώνει η κυρία Κοσμοπούλου.

«Στόχοι της προσπάθειας να κάνουμε τη Βαγιά την πρώτη smoking-free παραλία στις Κυκλάδες είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης εν τη γενέσει της. Σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια απορρίμματα, τα αποτσίγαρα δεν μεταφέρονται στις ακτές. Αφήνονται ή «ξεχνιούνται» εκεί. Και αυτή η συνειδητοποίηση ελπίζουμε πως θα συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου και σε άλλα νησιά» συνεχίζει η ίδια.

Ο Δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Η διετής συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο νησί μας, τη Σέριφο, οδήγησε σε κοινές δράσεις. Στηρίζουμε με θέρμη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προωθεί τον στόχο τουριστικής ανάπτυξης της Σερίφου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr