Αποφασισμένη να προχωρήσει στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης είναι, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιλέξει στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, την αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δήμητρα Κοκοτίνη και στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου την επίσης αντιπρόεδρο, Ειρήνη Καλού.

Η ηγεσία του Αρείου Πάγου επιλέγεται από το υπουργικό συμβούλιο μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Εάν επιλεγούν οι κυρίες Κοκοτίνη και Καλού θα πρόκειται για την πρώτη φορά που και στις δύο κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης θα υπηρετούν γυναίκες.

Η κυρία Κοκοτίνη ήταν τρίτη στη προτίμηση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου καθώς στην πρώτη θέση ισοψήφισαν οι κυριές Ε.Καλού και Δ.Μπιτζούνη.

Η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954 και εάν επιλεγεί από το υπουργικό συμβούλιο έχει μπροστά της διετή θητεία.

Πρόσφατα η κυρία Κοκοτίνη προήδρευσε στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Από την άλλη η κυρία Καλού είναι γνωστή από την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου την οποία χειρίστηκε ως ανακρίτρια.Η κυρία Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.

Σε κάθε περίπτωση η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έχει εκφράσει την αντίθεση της στο να προέρχεται ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από την λεγόμενη «καθήμενη Δικαιοσύνη».

Βέβαια, η Κυβέρνηση έχει αυτή τη δυνατότητα, να διαλέξει δηλαδή δικαστή αντί για εισαγγελικό λειτουργό, για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τελευταία φορά συνέβη αυτό όταν επιλέγει ο Ιωάννης Τέντες για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο