Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Μισή αυτοκριτική και στελέχη που κρύβονται

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Μισή αυτοκριτική και στελέχη που κρύβονται

Ολες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα. Εκείνοι που κρύβονται για να μην πέσουν, όσοι κάνουν μισή κριτική, όσοι δεν καταλαβαίνουν το μήνυμα του λαού και όσοι περιμένουν στη γωνία

H προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να «μαζέψει» τους κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ και να ρίξει τους τόνους μετά τη δεινή ήττα στις ευρωεκλογές ήταν φιλότιμη. Ακόμη και η «αριστερών προδιαγραφών» ομιλία του είχε στόχο να μετριάσει την πίκρα, να παγώσει τις εσωκομματικές γκρίνιες και να σαλπίσει σύνθημα ανασύνταξης δυνάμεων σε ένα κόμμα που, πάντως, περνά τις χειρότερες στιγμές των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, φαίνεται να μην το πέτυχε απόλυτα ο πρωθυπουργός και η ενότητα στο κόμμα να βρίσκεται υπό αίρεση.

Αν μάλιστα δεν υπήρχε το ορόσημο των εθνικών εκλογών τότε στον ΣΥΡΙΖΑ θα βλέπαμε πολύ… άγριες καταστάσεις.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην αμφισβητείται με την πρώτη ήττα, όμως, σε κάθε περίπτωση δεν είναι πλέον στο απυρόβλητο. Μια ήττα με 10 μονάδες διαφορά δεν «χωνεύεται» εύκολα, όσο κι αν η προσφυγή στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού βάζει στη ντουλάπα τους σκελετούς του ίδιου του Τσίπρα και των κορυφαίων στελεχών.

Οι πρώτες, πάντως, αντιδράσεις και κριτικές για το αποτέλεσμα της Κυριακής δείχνουν ότι τα μαχαίρια θα βγουν από τα θηκάρια αν μια δεύτερη συντριβή έρθει την Κυριακή των εθνικών εκλογών.

Και τότε στο στόχαστρο θα βρεθεί σίγουρα και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η μισή αυτοκριτική

Αίσθηση πάντως έκανε η πρώτη προσπάθεια να γίνει αυτοκριτική για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης από τον γραμματέα, Πάνο Σκουρλέτη.

Όχι τόσο γιατί πρόκειται για μια λάιτ αυτοκριτική που έγινε με «γραμμή» από το Μαξίμου προκειμένου να μην ανοίξει το «καπάκι της χύτρας». Οσο γιατί ο κ. Σκουρλέτης συνεχίζει την τακτική του να πετά τη μπάλα στην εξέδρα, να μιλά γενικώς και αορίστως και κυρίως να μην κάνει την προσωπική του… ενδοσκόπηση ως βασικό στέλεχος της κυβέρνησης που έκανε λάθη, γκάφες, εγκλήματα, που πλήγωσε και εξόργισε τον ελληνικό λαό.

Μην ξεχνάμε ότι ο Πάνος Σκουρλέτης ως υπουργός Εσωτερικών βρισκόταν στην ντροπιαστική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων την ώρα που καίγονταν 102 άνθρωποι στο Μάτι. Αλλά και ως υπουργός φέρει ακέραια ευθύνη για τις εγκληματικές αστοχίες εκείνης της ημέρας. Γλίτωσε δια της αποδράσεως στην Κουμουνδούρου, όμως, οι ευθύνες του για την εικόνα που έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση στη μεγάλη τραγωδία είναι σημαντικές και δεν παραγράφονται.

Ο κ. Σκουρλέτης έρχεται τώρα να το «παίξει» η φωνή της συνείδησης λέγοντας ότι: «Έχω μια διάθεση αυτοκριτικής. Ναι, κυβερνητικά στελέχη με τον τρόπο τους δημιούργησαν μια εικόνα, δεν θα το έλεγα αλαζονείας αλλά δεν ήταν μετρημένοι και νουνεχείς όσο έπρεπε και προσωπικά δεν το λέω τώρα την επομένη των εκλογών, σε πολλές περιπτώσεις μου είχε δοθεί η δυνατότητα να το διατυπώσω».

Το αφήγημα της δικαιολογίας της ήττας

Βεβαίως, η «γραμμή» Μαξίμου λέει ότι επίσης ο κόσμος τους καταψήφισε γιατί ακόμη δεν έχουν γίνει εμφανή τα οφέλη από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς ότι είπε και ο Νίκος Παππάς δηλαδή σε μια στάση που δείχνει ότι έτσι θα πάει το κόμμα προς τις εκλογές.

Είναι το «αφήγημα» του Μαξίμου για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη δηλαδή υπάρχουν κάποια στελέχη (όχι αυτός) που δεν είχαν μυαλό (νουνεχείς) κι ότι αυτός τα έλεγε αλλά δεν τον άκουγαν;

Ποιους εννοεί άραγε; Γιατί δε λέει ονόματα; Και τι έκανε αυτός για να τους βάλει χαλινάρια;

Ακόμη και τη λέξη «αλαζονεία» αποφεύγει να την πει γιατί είναι… εκτός γραμμής.

Λίγο πιο σκληρός εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ο οποίος στην κριτική περιέλαβε και τον Τσίπρα.

«Δεν θα αμφισβητηθεί ο Τσίπρας; Εδώ γελάνε… Ενα κομμάτι στο Μαξίμου έχει αλαζονική συμπεριφορά» είπε και απαίτησε «να πάνε στην άκρη ορισμένοι που είναι δίπλα στον Τσίπρα». «Δεν μπορεί να χάνεις με 9,5% και να λες ότι δεν συμβαίνει τίποτα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κοτζιάς ήταν λάβρος για την (επικοινωνιακή) διαχείριση της ήττας από τον κ. Τσίπρα και τους επιτελείς του. «Τι μάς είπαν χθες; Φταίει δηλαδή ο λαός, που δεν κατάλαβε; (…) Δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς απέναντι στον κόσμο! (…) Χρειάζεται αλλαγή ρότας, να πάνε στην άκρη ορισμένοι, που είναι δίπλα στον πρωθυπουργό! Μόνο ο λαός έκανε λάθος; Αυτοί που έκαναν λάθος εκτιμήσεις δεν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Είναι προφανές ότι ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει σε υψηλούς τόνους και θα το «χοντρύνει» αν δεν έρθει η επανάκαμψη στις εθνικές εκλογές.

Όμως, το γεγονός ότι το καζάνι βράζει δεν μπορεί να κρυφτεί. Ούτε πίσω από τη μισή αυτοκριτική, ούτε πίσω από τις… διαστημικές θεωρίες του Νίκου Παππά ότι για την ήττα φταίει η αποχή, ότι δεν πείστηκαν οι πολίτες για το πρόγραμμα κι ότι τελικά ο κόσμος φταίει γιατί δεν ψηφίζει με βάση τα προγράμματα. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν θα περίμενε κανείς να κάνει την ελάχιστη κριτική που του αναλογεί.

Είναι ένας από τους βασικούς υπαίτιους της τραγικής εικόνας που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τους τελευταίους μήνες. Με τον Πετσίτη του, με την ξεφτίλα στο Μάτι όπου κουβάλησε την Υπηρεσία Διαστήματος για να αποδείξει ότι υπήρξε εμπρησμός. Αλλά και με τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα και το ρόλο του νταραβεριτζή που ανέλαβε για να φτιάξει το «ΣΥΡΙΖΑ Channel».

Ο κ. Παππάς είναι πολύ έξυπνος και καταλαβαίνει καλά «τις πταίει». Αλλά είναι ακόμη τυφλωμένος από τα φώτα της εξουσίας και δεν αντιλαμβάνεται ότι η αλαζονεία, το «καβάλημα του καλαμιού» δεν το αντέχει ο λαός, κάποια στιγμή το καταδικάζει.

Οι αποχωρήσεις

Η ανακοίνωση αποχώρησης της κ. Μεγαλοοικονόμου από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο σοβαρή. Δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση, άλλωστε σε λίγες ημέρες πάμε σε εκλογές.

Δείχνει, όμως, τις φυγόκεντρες τάσεις που δημιουργούνται με την προοπτική μιας νέας συντριβής. Κι επειδή τα… ποντίκια φεύγουν πρώτα από το καράβι, δεν θα απέκλειε κανείς να αποχωρήσουν κι άλλοι. Και στο κλίμα αυτό ήρθαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι να διαψεύσουν τον Αλέξη Τσίπρα για τα περί συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τονίζουν πως είναι υποχρεωμένοι να διαψεύσουν την αναφορά για εκλογική συμπόρευσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες πρόωρες εκλογές, «η οποία έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 27/5, στη σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας από τον Πρωθυπουργό».

«Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι αποφασίζουν βάσει καταστατικού με εκλογικό συνέδριο για τη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρέτισε την παρουσία του κ. Τσιρώνη, «που αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές», αναφορά η οποία προκάλεσε την ανακοίνωση διάψευσης από το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων.

Είναι προφανές ότι κάποιοι προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις και να μην πέσουν στον γκρεμό μαζί με τους υπόλοιπους.

Ολες οι φυλές

Όμως, αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα είναι αυτό που συμβαίνει σε κάθε κόμμα που χάνει ή καταλαβαίνει ότι χάνει την εξουσία.

Εχουμε τα στελέχη που δεν έχουν καταλάβει το μήνυμα του κόσμου ή που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Μεταξύ των τελευταίων και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στην ομιλία – απολογισμό έριξε το φταίξιμο στο λαό που δεν κατάλαβε το πρόγραμμα και την προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν τα στελέχη που μυξόκλαινε για τη βαριά ήττα αλλά που δεν έχουν το σθένος να κάνουν αυτοκριτική.

Υπάρχουν τα στελέχη που περιμένουν στη γωνία την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και το Μέγαρο Μαξίμου.

Και υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που «κρύβονται» προκειμένου να μην μπουν στο κάδρο της κατάρρευσης.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024