Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος της απεργίας πείνας Κούρδων λόγω Οτσαλάν

Τέλος της απεργίας πείνας Κούρδων λόγω Οτσαλάν

Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση Οτσαλάν χιλιάδες κούρδοι κρατούμενοι τερμάτισαν την απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν εδώ και μήνες, ζητώντας τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης του πρώην ηγέτη του PKK.

Μεταξύ των κούρδων κρατουμένων βρίσκονται και πολλοί εκλεγμένοι βουλευτές. Όπως η Λέιλα Γκιουβέν, βουλευτής του φιλοκουρδικού HDP, η οποία κρατείτο επί ένα χρόνο στις φυλακές του Ντιγιάρμπακιρ, κατηγορούμενη, όπως άλλωστε οι περισσότεροι, για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα που φέρεται να κάνει προπαγάνδα για το απαγορευμένο PKK.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν αποφάσισε να ξεκινήσει την απεργία πείνας. Παρότι αφέθη ελεύθερη τον Ιανουάριο, συνέχισε την απεργία πείνας μέχρι και χθες, Κυριακή. Φανερά καταβεβλημένη δήλωσε:

«Ήλπιζα να έχουμε επιτυχία χωρίς να θρηνήσουμε συναδέλφους. Αισθανόμαστε θλίψη στις καρδιές μας, αλλά η αντίσταση νίκησε. Οι κρατούμενοι νίκησαν», δήλωσε η Γκιουβέν, σχηματίζοντας με τα δάχτυλά της και με τις λιγοστές δυνάμεις που της απέμειναν το σήμα της νίκης.

Το μήνυμα του Οτσαλάν

Η 55χρονη Γκιουβέν είχε ξεκινήσει την απεργία πείνας το Νοέμβριο του 2018 για να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του ιστορικού αρχηγού του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ο οποίος εκτίει ποινή ισοβίων στο νησί Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη σύλληψή του το 1999.

Χιλιάδες κούρδοι κρατούμενοι στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες ακολούθησαν το παράδειγμά της. Χθες Κυριακή και ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Οτσαλάν τερμάτισαν την απεργία πείνας. Προηγουμένως η δικηγόρος του είχε μεταφέρει το εξής μήνυμά του:

«Καλώ όλους όσους δεσμεύτηκαν σε απεργία πείνας και σε νηστεία διαρκείας να σταματήσουν τις δράσεις τους. Ο στόχος σας έχει σε κάθε περίπτωση επιτευχθεί. Σας στέλνω την αγάπη και τις ευχαριστίες μου».

Στόχος της απεργίας πείνας ήταν βέβαια η άρση της απομόνωσης του Οτσαλάν στο Ιμραλί, όπου κρατείται εδώ και 20 χρόνια, εκτίοντας ισόβια ποινή κάθειρξης για εσχάτη προδοσία. Τον Ιανουάριο επετράπη να τον επισκεφτεί και πάλι ο αδερφός του για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια, ενώ στις αρχές Μαΐου μπόρεσαν να τον τον επισκεφτούν και πάλι οι δικηγόροι του μετά από οκτώ χρόνια. Ήδη τότε ο Οτσαλάν είχε ζητήσει από τους απεργούς πείνας να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Κάριν Ζεντς (SWR)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024