Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τσίπρας έθεσε το δίλημμα της επόμενης ημέρας: Πρόοδος ή συντήρηση

Ο Τσίπρας έθεσε το δίλημμα της επόμενης ημέρας: Πρόοδος ή συντήρηση

Σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ηθικού και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δοθεί η μάχη των εθνικών εκλογών με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες, επιδόθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, μετά την μεγάλη ήττα με διαφορά 9,5 μονάδων από τη ΝΔ.

Σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ηθικού και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δοθεί η μάχη των εθνικών εκλογών με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες, επιδόθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, μετά την μεγάλη ήττα με διαφορά 9,5 μονάδων από τη ΝΔ.

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος υπογράμμισε ότι ο αγώνας δεν χάθηκε και πως χαμένη είναι μόνο η μάχη που δεν έχει δοθεί. Σήμανε, δε, γενικό προσκλητήριο μάχης, θέτοντας ως πρώτο στοίχημα τη νίκη της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι «το ματσάκι δεν έχει λήξει».

Απευθύνθηκε στους πολίτες για να πει ότι έλαβε το μήνυμα που έστειλαν στην κυβέρνηση και να υποστηρίξει ότι αναγνωρίζει τα λάθη που έγιναν. Δεν παρέλειψε, όμως, να θέσει και το δίλημμα της επόμενης ημέρας: πρόοδος ή συντήρηση.

Σαν να επέστρεψε ο χρόνος στο 2015, ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε ότι είναι αρχηγός ενός «αριστερού» κόμματος και αποφάσισε να στηρίξει εκεί την προεκλογική εκστρατεία εν όψει των εθνικών εκλογών.

Έτσι, κάλεσε τους πολίτες να διαλέξουν εάν θέλουν κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργούς τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη και ενδεχομένως συνεργασίες με άλλους ακροδεξιούς (υπονοώντας την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου), ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με προοδευτικές δυνάμεις.

Προκειμένου όμως να μπορεί να παρουσιάσει το δίπολο «πρόοδος ή συντήρηση» στον ελληνικό λαό, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ποια μεριά της ζυγαριάς βάζει το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά. Απευθύνθηκε στο ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά με αυστηρό τόνο και με σχετική έπαρση, καλώντας τους να επανατοποθετηθούν βάσει των νέων δεδομένων.

Σύμφωνα με την ανάλυση του πρωθυπουργού, δεν είναι ο ίδιος και η κυβέρνησή του που επιχείρησε να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ το τελευταίο διάστημα, αλλά η ΝΔ! Ως διδαχή και πρόκληση ταυτόχρονα απηύθυνε στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τα επιχειρήματά του: «τώρα ξέρουν καλά πως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νίκη της ΝΔ» που έχει μεταλλαχθεί σε ακροδεξιά, ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν χορηγοί από το κέντρο στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», καθώς επίσης πως «δεν μπορούν να δίνουν συγχωροχάρτι» στη Δεξιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα «εκβιάσει» τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και της Φώφης Γεννηματά για την επομένη της εθνικής κάλπης, όταν θα έρθει η ώρα των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το αν θα τα καταφέρει μένει να φανεί…

Σε ό,τι αφορά τους πολίτες, αν και επιχείρησε να εμφανιστεί μετανιωμένος για λάθη και παραλείψεις ή ακόμη και αποφασισμένος να τα ανατρέψει και να πείσει ξανά τον ελληνικό λαό να τον εμπιστευτεί, στην πραγματικότητα ο απερχόμενος πρωθυπουργός επέλεξε να εκβιάσει και να φοβίσει: χαρακτήρισε το πρόγραμμα της ΝΔ ακραία νεοφιλελεύθερο και υποστήριξε ότι θα επιστρέψει η άγρια λιτότητα, καθώς επίσης ότι «αυτό που έρχεται είναι σκοτεινό για τον τόπο».

Το αν θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες που του έχουν γυρίσει την πλάτη με αυτόν τον τρόπο, καθώς όπως φάνηκε τα ψίχουλα που έδωσε δεν πέτυχαν τον στόχο τους, μένει επίσης να φανεί. Αλλά, παρά τα όσα υποστηρίζει μπροστά στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι 9,5 μονάδες δεν ανατρέπονται. Το πολύ – πολύ να συγκρατήσει τις δυνάμεις του, που συνήθως σε ανάλογες καταστάσεις συντάσσονται με τον νικητή. Και σε αυτήν τη φάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται πάνω στο κύμα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024