Όλα στη μάχη των εντυπώσεων και ταυτόχρονα της εξαγοράς ψήφων. Κάπως έτσι είναι η στρατηγική που χαράσσεται από το Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν να ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος

Σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια προσέγγισης ψηφοφόρων που είχαν απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και με μια διάθεση να αναδείξει φιλολαϊκό προφίλ, ο πρωθυπουργός άνοιξε το πουγκί και τα δίνει όλα.

Αντιλαμβανόμενος από τις συγκεντρώσεις ότι πλέον έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα και ότι δεν είναι πια ο Αλέξης της διπλανής πόρτας δεν έχει πολλά περιθώρια κινήσεων.

Μετά τη 13η σύνταξη, που δεν ήταν ακριβώς έτσι, αλλά περισσότερο φιλοδώρημα, η κυβέρνηση προχωρά και σε άλλα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα αλλά με άκρως παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι από του χρόνου θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ η κατώτατη εθνική σύνταξη που θα συμπαρασύρει κι άλλες κατηγορίες. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχιστεί το «μαρτύριο της σταγόνας» και ο κ. Τσίπρας θα καλλιεργήσει τις προσδοκίες για την επαναφορά του ΕΚΑΣ.

Ένα μέτρο που πλήγωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και που ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι ήταν ήττα για την κυβέρνηση αυτή η κατάργηση.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο, που αγγίζει χιλιάδες συνταξιούχους και μπορεί να «πείσει» μεγάλο μέρος αυτών για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά ο κ. Τσίπρας δεν σταματά πουθενά, άλλωστε κανείς δεν έχει χάσει με το να τάζει πράγματα που ενδεχομένως να μην κληθεί να τα υλοποιήσει ο ίδιος.

Μέχρι και τις επιστροφές φόρου έσπευσαν άρον – άρον να δώσουν σε χιλιάδες φορολογούμενους.

Ακόμη και η αύξηση κατά 344% στους μισθούς των φαντάρων (από 8,70 σε 30 ευρώ) εντάσσεται στο πρόγραμμα παροχών που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες.

Κανείς, πάντως, δεν ενδιαφέρεται από το Μαξίμου για το κόστος αυτών των προεκλογικών παροχών. Ο Τσίπρας έδωσε σε λίγες ημέρες πάνω από 1 δις για τη λεγόμενη 13η σύνταξη.

Γύρω στα 900 εκατ. ευρώ είναι η επιστροφή του ΕΚΑΣ, εφόσον αυτή ανακοινωθεί ενώ αν δοθούν από 50 ευρώ σε όλες τις συντάξεις το κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι στο 1,5 δις ευρώ. Και δεν ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν θα ισχύσει και η μείωση του αφορολόγητου, κάτι που σημαίνει ότι περί το 1,8 δις ευρώ δεν πρέπει να υπολογίζεται.

Αυτά είναι τα φανερά μέτρα, καθώς υπάρχουν και πολλά άλλα «κρυφά» που περνούν απαρατήρητα. Επιχορηγήσεις, επιδόματα και άλλες παροχές που βγαίνουν από τον κρατικό κορβανά κι όχι από μια ισχυρή ανάπτυξη που θα γέμιζε τα ταμεία του κράτους.

«Δώστα όλα»

Η λογική του «Αλέξη δώστα όλα» έχει επικρατήσει της μετριοπάθειας ή ακόμη και του οράματος για τη χώρα, ενός μεταρρυθμιστικού – αναπτυξιακού σχεδίου που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συζητούν τα κόμματα. Μαζί βεβαίως με το μέλλον της Ευρώπης και τα κρίσιμα θέματα που θα βρεθούν στο προσκήνιο την επόμενη πενταετία.

Και μπορεί η Νέα Δημοκρατία να μην πλειοδοτεί σε υποσχέσεις, όμως, αυτό που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες είναι τι θα τάξει ακόμη η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την ψαλίδα.

Κυριαρχεί όμως και η αίσθηση μιας διαφαινόμενης ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε συνηθίσει να είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού και τώρα με όλες τις έρευνες στο τραπέζι, να θεωρείται δεδομένη η νίκη της ΝΔ, με μικρή ή μεγάλη διαφορά.

Η «απειλή» του Αλέξη Τσίπρα ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο εντάσσεται στη λογική του εκβιασμού των πολιτών. Να ψηφίσουν τις παροχές που τους τάζει γιατί αλλιώς θα έρθει ο Μητσοτάκης και θα γκρεμίσει ό,τι μέχρι σήμερα έχτισε η κυβέρνηση. Να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να πάρουν τα «δώρα» Τσίπρα αλλιώς η ΝΔ θα καταργήσει τις εξαγγελίες και δεν θα δώσει τίποτε.

Είναι σαφές ότι σε μερίδα των ψηφοφόρων αυτή η λογική έχει αποτέλεσμα και η μείωση των αναποφάσιστων θα κλείσει ενδεχομένως την ψαλίδα των δύο κομμάτων. Πάντως, όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι προεκλογικές παροχές δεν αποτελούν για τον κόσμο τον κυρίαρχο λόγο για το πώς θα ψηφίσουν. Μάλιστα στην έρευνα της Marc πάνω από 6 στους 10 δεν θεωρούν τα οικονομικά μέτρα σημαντικά.

Κάποιοι έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν με βάση την απογοήτευση, την οργή για τα τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο