Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Στις 7 Ιουνίου η παραίτηση Μέι

Βρετανία: Στις 7 Ιουνίου η παραίτηση Μέι

Μετά από μία εβδομάδα από την παραίτησή της, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής του διαδόχου της.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Μετά από μία εβδομάδα από την παραίτησή της, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής του διαδόχου της.

Η Μέι θα παραμείνει ωστόσο στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του αντικαταστάτη της.

H Μέι ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα για την παραίτησή της έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ. Είχε προηγηθεί συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, σερ Γκράχαμ Μπρέιντ.

«Έκανα ό,τι μπορούσα για να πείσω τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία…δυστυχώς δεν το κατάφερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη στιγμή που έλεγε πως ήταν τεράστια τιμή της το ότι ήταν «η δεύτερη αλλά όχι η τελευταία γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας», η φωνή της έσπασε. Με δάκρυα στα μάτια, έφυγε γρήγορα προς την πρωθυπουργική κατοικία.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υπέκυψε στην πίεση τόσο των βουλευτών του κόμματός της όσο και των Εργατικών να παραιτηθεί, έχοντας αποτύχει τρεις φορές να επιτύχει μία συμφωνία για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι πιθανότεροι διάδοχοι

Έξι είναι τα επικρατέστερα πρόσωπα για τη διαδοχή της Μέι στην ηγεσία των Τόρις.

Επικρατέστερος, μέχρι στιγμής, είναι ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προηγείται σε δημοσκόπηση των βρετανικών Times με ποσοστό 30%. O πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην υπουργός Εξωτερικών υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της Τερέζα Μέι κατά τους τελευταίους μήνες της πολιτικής αστάθειας λόγω της αποτυχίας των συνομιλιών για το Brexit.

Δεύτερος στην ίδια δημοσκόπηση, με ποσοστό 13%, είναι ο Ντόμινικ Ράαμπ. Ο πρώην υπουργός Brexit προβάλλει την υποψηφιότητά του με αέρα νίκης τις τελευταίες μέρες με συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, καθώς και με μία δυνατή καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τη θέση της Μέι εποφθαλμιούν και δύο κυρίες, υπέρμαχες του Brexit: η Άντρεα Λίντσομ, που ήταν και αντίπαλος της Μέι το 2016, και η Πένι Μορντόντ, που είναι από τα νέα και ανερχόμενα μέλη των Τόρις.

Αρκετά υψηλές πιθανότητες για να αναλάβουν την ηγεσία των Συντηρητικών έχουν και οι Τζέρεμι Χαντ και Σατζίντ Τζαβίντ. Μέλη του κοντινού κύκλου της Μέι, οι δύο άνδρες ήταν από τους τελευταίους που την εγκατέλειψαν, ζητώντας της να μη δώσει συνέχεια στα σχέδιά της για το Brexit.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024