Μια ελάχιστα γνωστή ομάδα επενδυτών, σύμφωνα με το Bloomberg, σχεδιάζει σημαντική ανατροπή της βιομηχανίας φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει πωλήσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρεμποδίζονται από την πολιτική και βιομηχανική πολυπλοκότητα της περιοχής.

Ο ρόλος της Cynergy Group

Σε δημοσίευμά του την Πέμπτη, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι η Cynergy Group, επενδυτική εταιρεία με έδρα την Κύπρο, σκοπεύει να δαπανήσει μεταξύ 5 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα χρόνια για την αγορά περιουσιακών στοιχείων φυσικού αερίου που υπολειτουργούν στην περιοχή, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή Μάικ Γερμανό.

Σημειώνει ότι η εταιρεία διεξάγει συνομιλίες με «μερικά από τα πιο σεβαστά παγκόσμια οικογενειακά γραφεία, ιδιωτικές εταιρείες και κρατικά ταμεία» για την αύξηση των κεφαλαίων.

Ο κ. Γερμανός αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των συνεργατών του ή τα στοιχεία του ενεργητικού στα οποία στοχεύει, αναφέροντας τον ευαίσθητο χαρακτήρα της περιόδου πριν η Cynergy προβεί στην επίσημη προσφορά της.

Στα τελικά στάδια κατάθεσης προσφορών

Είπε, ωστόσο, ότι η εταιρεία βρίσκεται στα τελικά στάδια για να καταθέσει την προσφορά της, την οποία θα αποκαλύψει στα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου έχουν βρεθεί στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου κατά την τελευταία δεκαετία, οι οποίες έχουν ενώσει τις κυβερνήσεις των τριών με την ελπίδα ανάπτυξης ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, οι εταιρείες προσπαθούν να ξεπεράσουν τα μακροχρόνια πολιτικά και νομικά εμπόδια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και να βρουν βιώσιμες εξαγωγικές αγορές, αφήνοντας πολλούς επενδυτές σε αμφιβολία κατά πόσον αυτές οι εταιρείες μπορούν να συνειδητοποιήσουν το πλήρες δυναμικό της περιοχής.

Ομάδα βετεράνων στελεχών

Για να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, ο κ. Γερμανός συγκέντρωσε ομάδα βετεράνων στελεχών του πετρελαίου, ειδικών στις βιομηχανίες φυσικού αερίου και οικονομικών και πολιτικών λειτουργών.

Για παράδειγμα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει τον Lou Montilla, ο οποίος κατευθύνει τα ενεργειακά έργα της Cynergy μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες εμπειρίας στο υγροποιημένο φυσικό αέριο με τις BP Plc, Glencore Plc και Morgan Stanley.

Αναφέρει επίσης ότι ο Joshua Hantman, πρώην σύμβουλος στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών του Ισραήλ, διαχειρίζεται εταιρικές υποθέσεις για την εταιρεία.

Ενώ οι χώρες πιέζουν για συνεργασία, οι τριβές μεταξύ των διαφόρων εταιρειών που εμπλέκονται στο East Med, οι οποίες μερικές φορές έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα, έχουν κατακλύσει τη βιομηχανία, ανέφερε ο κ. Γερμανός.

Ενοποίηση περιουσιακών στοιχείων

Η ενοποίηση ανόμοιων περιουσιακών στοιχείων, κάτω από έναν μόνο ιδιοκτήτη, θα βοηθούσε, σημείωσε.

Οι μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου «δεν εργάζονται σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε ο κ. Γερμανός, προσθέτοντας ότι αυτές οι εταιρείες επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τις δικές τους επενδύσεις, ενώ η Cynergy, όπως είπε, «είναι η μόνη που έβαλε την ομάδα, τους χρηματοδότες και το σχέδιο που χρειάζεται για να δημιουργήσει το όχημα που θα μπορούσε να ξεκινήσει μια σειρά συναλλαγών… ».

Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή που ενδέχεται να στοχεύει ο κ. Γερμανός, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι:

• Τα εργοστάσια LNG της Idku στην Αίγυπτο, των οποίων οι πλειοψηφικοί μέτοχοι είναι η Royal Dutch Shell Plc και η Petronas Gas Berhad

• Το εργοστάσιο φυσικού αερίου Damietta στην Αίγυπτο, το οποίο κατέχει η Union Fenosa Gas και οι κρατικές επιχειρήσεις αιγυπτιακής ενέργειας

• Το οικόπεδο Λεβιάθαν στο Ισραήλ που ανήκει σε Delek, Noble Energy Inc. και Ratio Oil Exploration 1992 LP

• Τα οικόπεδα Αφροδίτη και Γλαύκος-1 στην Κύπρο, που κατέχονται από ομάδες με επικεφαλής την Shell και Noble και την Exxon Mobil., αντίστοιχα.