Δώρα και υποσχέσεις συνεχίζει να μοιράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρά την έντονη κριτική που έχει ασκηθεί από όλους σχεδόν τους ιδεολογικούς χώρους -για διαφορετικούς βέβαια λόγους από τον καθένα- στην τακτική αυτή. Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και η κυβέρνηση, υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων κάνει ένα ακόμη άνοιγμα στην κοινωνία για να φέρει ψηφοφόρους.

Η νέα… αποκάλυψη του κ. Τσίπρα είναι ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση από του χρόνου κατά 50 ευρώ της εθνικής σύνταξης, η οποία αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Star, δεν επιβεβαίωσε πάντως – τουλάχιστον όχι ακόμη- την πληροφορία που θέλει μέχρι την Κυριακή να τάζει και επαναφορά του ΕΚΑΣ με άλλη μορφή.

Ειδικότερα, στη συνέντευξή του στο Star, που μαγνητοσκοπήθηκε καθώς ο πρωθυπουργός την ώρα της προβολής βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, έκανε γνωστό ότι υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση και η πιθανότητα να δοθεί τον επόμενο χρόνο αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, η οποία θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη.

Έσπευσε δε να τονίσει ότι η αύξηση αυτή θα είναι πολύ πιο σημαντική για το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, λέγοντας ενδεικτικά πως για κάποιον που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ η αύξηση των 50 ευρώ θα είναι της τάξης του 10%.

Και το ΕΚΑΣ;

Ερωτηθείς για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για επαναφορά του, παρά τις πληροφορίες που ήθελαν να ρίχνει και αυτό το όπλο στην προεκλογική μάχη.

Αναγνώρισε ότι η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν μια πολύ σκληρή απόφαση, την οποία η κυβέρνησή του βρήκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είχε κλείσει την 5η αξιολόγηση, αλλά τόνισε πως στα τέσσερα τελευταία χρόνια στηρίχθηκαν πολλαπλώς από την κυβέρνηση του.

«Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, όλα αυτά τα χρόνια παρότι υπέστησαν αυτή την περικοπή, στηρίχθηκαν από την κυβέρνησή μας. Πρωτίστως από το κοινωνικό μέρισμα του 2016, του 2017 και του 2018. Επιπλέον από 1/1/2019 δεν θα υπάρξει η περικοπή των συντάξεων καθώς ακυρώσαμε αυτό το αχρείαστο μέτρο. Μάλιστα όχι μόνο δεν μειώσαμε, αλλά αυξήσαμε και τη σύνταξη για πολλούς χαμηολοσυνταξιούχους.»

» Υπάρχουν δυνατότητες μέσα από ένα ανασχεδιασμό της εθνικής σύνταξης. Υπάρχει η σκέψη για αύξηση της κατώτατης εθνικής σύνταξης. Εάν τον επόμενο χρόνο, μπορέσουμε να αυξήσουμε κατά 50 ευρώ την κατώτατη σύνταξη, θα πρόκειται για αύξηση 10%. Έχουμε ήδη καλύψει με το παραπάνω τις απώλειες των χαμηλοσυνταξιούχων».

«Μπορούμε να σχεδιάσουμε νέα πολιτική πολύ λιγότερης λιτότητας»

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν και νέα θετικά μέτρα το επόμενο διάστημα και αν εξετάζεται και το θέμα του ΕΚΑΣ ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μια νέα οικονομική πολιτική πολύ λιγότερης λιτότητας, ελαφρύνσεων για τους πολλούς και στήριξης των αδυνάμων, ιδίως αυτών που επλήγησαν ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης»

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία, γιατί τα χρήματα που πήρε «ο συνταξιούχος από τη 13η σύνταξη, θα τα ρίξει στην αγορά, δεν θα τα βάλει στο μπαούλο. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε και για το 2019 και για το 2020 είναι φιλοαναπτυξιακά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ. Η αναπτυξιακή τους επίδραση θα είναι τέτοια ότι θα μας δώσουν επιπλέον χώρο στο τέλος του χρόνου για περισσότερα μέτρα στήριξης των αδυνάμων».

«Εκτιμούμε και εγώ και ο κ. Τσακαλώτος, με βάση και τη συσσωρευμένη εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, ότι είναι πολύ πιθανό στο τέλος του χρόνου να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες για ακόμα περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης των αδυνάμων».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι επιχειρούν μια «λαθροχειρία», λέγοντας ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ το εισόδημα των συνταξιούχων «συρρικνώθηκε».

«Αυτό είναι απολύτως ψευδές, διότι οι παροχές σε συντάξεις επί των ημερών μας από το 2015 και μετά έχουν μια αύξηση γύρω στα 245 ευρώ ετησίως για τον κάθε συνταξιούχο με μέση σύνταξη», υπογράμμισε.

«Εμείς έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο και λέμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε ελαφρύνσεις, θα έχουμε την υπεραπόδοση της οικονομίας να πηγαίνει στους πιο αδύναμους, θα έχουμε σε μόνιμη βάση τη 13η σύνταξη, θα έχουμε μειώσεις στη φορολογία και από το 2020 ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στη φορολογία», σημείωσε και τόνισε πως για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο δεν αρκεί να έχει 153 βουλευτές στη Βουλή για να το ψηφίζουν, όταν ο λαός είναι αυτός που θα δώσει την τελική του έγκριση.

«Τώρα αρχίζει η ευθύνη των πολιτών»

«Τώρα αρχίζει η ευθύνη των πολιτών», παρατήρησε για τις εκλογές της Κυριακής και είπε πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ψήφος έγκρισης στα μέτρα ελάφρυνσης και η ψήφος στη Ν.Δ και τον κ. Μητσοτάκη είναι εντολή κατάργησης αυτών των θετικών μέτρων.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια σε σχέση με τους στόχους της χώρας και τόνισε πως υπάρχουν ακραίες δυνάμεις στην Ευρώπη που έχουν εμμονή στις πολιτικές της λιτότητας και αντιδρούν.

Σε αυτούς συμπεριέλαβε τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Προσβολή του κ. Βέμπερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ πως όταν μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ο Μάνφρεντ Βέμπερ τον προσέβαλε με τον χειρότερο τρόπο που μπορεί να προσβάλει κάποιος έναν πρωθυπουργό.

Την ώρα που ο κ. Τσίπρας μιλούσε στα ελληνικά ο κ. Βέμπερ δεν φορούσε καν τα ακουστικά του, δηλαδή απαξιούσε και να ακούσει τα επιχειρήματα του Ελληνα πρωθυπουργού.

«Αυτή η στάση του κ. Βέμπερ και μόνο σηματοδοτεί και το πολιτικό του ήθος, αλλά και την εμμονή ως Βαυαρός πολιτικός, διότι η Γερμανία έχει ευθύνη για την απόκλιση Βορρά – Νότου, καθώς τα ελλείμματα του Νότου είναι τα πλεονάσματα της Γερμανίας και των χωρών του Βορρά», σχολίασε ο πρωθυπουργός και δήλωσε πως «θα είναι μεγάλη πληγή για την Ελλάδα ο Βέμπερ αν γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, όπως ζητάει ο Μητσοτάκης», και γι αυτόν το λόγο ζητάει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της Κυριακής, επειδή θα του δώσει την πολιτική νομιμοποίηση να πει «όχι» στην πρόταση να γίνει ον κ. Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. την Τρίτη 28 Μαίου στις Βρυξέλλες.

Θέμα της Δικαιοσύνης και μόνο η άδεια Κουφοντίνα

Σε ερώτηση για την υπόθεση Κουφοντίνα είπε ότι είναι αποκλειστικά θέμα της δικαιοσύνης και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι μη έχοντας να πει κάτι ουσιαστικό στα ζητήματα της οικονομίας θέλει να στρέψει την ατζέντα σε ζητήματα που προφανώς απασχολούν τους πολίτες, όπως τα ζητήματα της ασφάλειας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν κατέχουν την απόλυτη ευαισθησία στα ζητήματα αυτά στη Ν.Δ, λέγοντας πως «η ασφάλεια των πολιτών είναι ένα λαϊκό αίτημα και δεν το υπηρετούν μονάχα αυτοί που είναι συντηρητικοί, γιατί κι εμείς που είμαστε προοδευτικοί θέλουμε την ασφάλεια των πολιτών».

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους φιλελεύθερους πολίτες, ανεξάρτητα σε ποιον χώρο ανήκουν, και είπε πως η κυβέρνηση του απέδειξε γενναιότητα και θάρρος να πάρει τολμηρές αποφάσεις στα ζητήματα των κοινωνικών δικαιωμάτων (νόμος για ιθαγένεια παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα, σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου).

«Οταν μιλάω για τους πολλούς, μιλάω για την Ελλάδα του 99%»

Σε ερώτηση αν είναι διχαστικό το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για την «Ελλάδα των πολλών» ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά και σημείωσε: «Όταν μιλώ για τους πολλούς μιλάω για την Ελλάδα του 99%. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε, δεν θέλουμε να διχάσουμε. Η πολιτική για τους λίγους θέλει να διχάσει. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία σε ένα στόχο: Οι θυσίες να μην πάνε χαμένες. Δεν κάνω διαχωρισμούς».

Ο πρωθυπουργός τόνισε με τις περιοδείες ανά την Ελλάδα τις δύο τελευταίες εβδομάδες «ξανάνιωσε», γιατί, όπως είπε, η επαφή με τον κόσμο είναι η ζωή για τον πολιτικό και η αγάπη του κόσμου του έχει δώσει πολύ μεγάλη δύναμη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο