Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατρούγκαλος: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου η παρουσία του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ

Κατρούγκαλος: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου η παρουσία του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ

«Όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ΗΠΑ έχουν ρητά καταδικάσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις μονομερείς και κατάφωρα παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών

Μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή την παρουσία του γεωτρύπανου «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ΗΠΑ έχουν ρητά καταδικάσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις μονομερείς και κατάφωρα παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα indicator.gr.

«Σας θυμίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018, καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο τις παράνομες αυτές ενέργειες και καλεί την Τουρκία να τις σταματήσει, δήλωση που επανέλαβε με ακόμη κατηγορηματικότερο τρόπο πρόσφατα η Φεντερίκα Μογκερίνι. Αντίστοιχες δηλώσεις είχαμε από το State Department και άλλους μεγάλους διεθνείς παίκτες. Στη διεθνή κοινότητα, δηλαδή, είναι απολύτως σαφές σήμερα ποιος έχει δίκιο. Δεν πρέπει, επίσης, να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι και η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας το τελευταίο διάστημα έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις».

Η χώρα μας, πρόσθεσε,  παραμένει σε διαρκή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό ενεργειών. «Και έχουμε κερδίσει το τελευταίο διάστημα πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο που τώρα αξιοποιούμε. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ως παράγοντας σταθερότητας, ως μια υπεύθυνη δύναμη που λαμβάνει θετικές πρωτοβουλίες για την εδραίωση της συνεργασίας και της ευημερίας όλης της περιοχής. Στον αντίποδα, ο αναθεωρητισμός και η διαρκώς παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει αντί να ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα».

Τέλος, υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η παρουσία του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πολιτικό μήνυμα της Τουρκίας είναι, ουσιαστικά, ότι σημασία δεν έχει το διεθνές δίκαιο, σημασία έχει η ισχύς. Και μέσω της προβολής ισχύος η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024