Την ώρα που τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται στην Αθήνα για να συζητήσουν με στελέχη του ελληνικού υπουργείου Αμυνας την επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Αγκυρα προκαλεί και πάλι ανακοινώνοντας ότι δεσμεύει περιοχή του κεντρικού Αιγαίου για άσκηση με πραγματικά πυρά στα τέλη Μαΐου και μέσα και τέλη Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο σταθμός της Σμύρνης της τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Εύβοια, Σκύρο και Χίο θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία «κλειδώνει» περιοχές του Αιγαίου – και μάλιστα με παράνομες ανακοινώσεις καθώς δεν έχει τη δικαιοδοσία να ενημερώσει τους ναυτιλλομένους σ’ αυτό το κομμάτι του Αιγαίου – όμως προκαλούν πολλά ερωτήματα οι ημέρες διεξαγωγής των ασκήσεων. Προγραμματίζονται για τις 27-30 Μαΐου, για τις 17-20 Ιουνίου και για τις 24-27 Ιουνίου. Δηλαδή, εν μέσω της φετινής θερινής τουριστικής σεζόν.

Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι απορίας άξιον τι μπορεί να περιμένει κανείς από τις συζητήσεις που κάνουν αυτές τις μέρες τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Υπενθυμίζεται ότι τα γνωστά ΜΟΕ Παπούλια – Γιλμάζ του 1988 προέβλεπαν πως καλό θα ήταν οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών να αποφεύγουν ασκήσεις κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

-Τι περιμένουμε από τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης;

-Πώς η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί να θωρακιστεί σε διπλωματικό επίπεδο απέναντι στις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας;

-Πότε ξεκινά η διακλαδική στρατιωτική άσκηση με το Ισραήλ;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τετάρτης

«Κλειδώνουν» το Αιγαίο για άσκηση με πυρά

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο