Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για την επιβολή προστίμων σε ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες

Ιταλία: Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για την επιβολή προστίμων σε ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανέβαλε χθες βράδυ τη λήψη απόφασης όσον αφορά την αμφιλεγόμενη πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, να επιβάλλονται πρόστιμα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανέβαλε χθες βράδυ τη λήψη απόφασης όσον αφορά την αμφιλεγόμενη πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, να επιβάλλονται πρόστιμα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα.

Το ζήτημα βρισκόταν στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας, που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, η λήψη απόφασης αναβλήθηκε, αφού η ιταλική προεδρία ήγειρε ενστάσεις.

Το σχέδιο διατάγματος του Σαλβίνι ορίζει ότι στα πλοία ΜΚΟ τα οποία διασώζουν μετανάστες και αψηφούν τις οδηγίες του κέντρου επιχειρήσεων της Ρώμης θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα από 10.000 ως 50.000 ευρώ με τον ελλιμενισμό τους στην Ιταλία.

Το πρόστιμο, που θα επιβαρύνει τον πλοίαρχο και τους ιδιοκτήτες του πλοίου, θα επιβάλλεται όταν οι ΜΚΟ αρνούνται να παραδώσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στις Αρχές της Λιβύης, επικαλούμενες την ανησυχία τους ότι οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή κακομεταχείριση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, προβλέπει το διάταγμα.

Σε περιπτώσεις πλοίων ή ΜΚΟ στις οποίες καταγράφεται ποινική υποτροπή ή διαπιστώνεται πως μετέφεραν στην Ιταλία πάνω από 100 μετανάστες άπαξ θα επιβάλλονται επιπλέον πρόστιμα ή θα κατάσχονται τα σκάφη, με βάση το κείμενο.

Ειδικοί που εργάζονται για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προέτρεψαν με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα νωρίτερα χθες, Δευτέρα, την κυβέρνηση της Ιταλίας να μην εγκρίνει το επίμαχο διάταγμα, που κρίνουν ότι απειλεί θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για να συζητήσει σχετικά με το διάταγμα και άλλα θέματα, εν μέσω εντάσεων χωρίς προηγούμενο μεταξύ των κομμάτων που σχημάτισαν την κυβέρνηση άκρας δεξιάς – λαϊκιστών πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Η σχέση της Λέγκας του Σαλβίνι και του κυβερνητικού της εταίρου, του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), έχει υποστεί πλήγμα, καθώς κορυφώνεται η εκστρατεία τους ενόψει των ευρωεκλογών αυτής της εβδομάδας.

Ο ηγέτης του M5S, Λουίτζι ντι Μάγιο, κατηγόρησε τους υπουργούς της Λέγκας ότι ακούγονται σαν «χαλασμένος δίσκος», καθώς «μιλάνε μόνο για τους μετανάστες, κι όταν δεν ξέρουν τι να πουν λένε ανοησίες».

Ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης, δήλωσε στην εφημερίδα La Stampa ότι «η προεκλογική εκστρατεία έχει παραλύσει την κυβέρνηση».

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση τέθηκε σε κατάσταση αναμονής», διότι προέχει «η προεκλογική εκστρατεία», κι αντί να συζητά «τι πρέπει να κάνουμε στην Ιταλία και στην Ευρώπη» στους κόλπους της επικρατεί «χάος», συνέχισε.

Κατά τον Τζορτζέτι οι επικοινωνίες και οι διαπροσωπικές σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων γίνονται όλο και πιο τεταμένες, κι όταν συμβαίνει αυτό «η διακυβέρνηση γίνεται αδύνατη».

Ο ίδιος αμφισβήτησε επίσης το κύρος του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο του M5S, που αδυνατεί να τηρήσει αμερόληπτη στάση στις διενέξεις με τη Λέγκα.

«Παραμένω πάντα πάνω από τις διαμάχες» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Κόντε σε αυτήν τη βολή, προσθέτοντας πως, εάν τίθεται υπό αμφισβήτηση η αμεροληψία του, «το πράγμα δεν γίνεται απλώς σοβαρό, γίνεται πάρα πολύ σοβαρό».

Ο Σαλβίνι διαβεβαιώνει ότι πιστεύει ακόμα στη συμμαχία, αλλά «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, έχει χρονική διάρκεια, και η πίστη [του] δοκιμάζεται όλο και πιο έντονα», προειδοποίησε ο Τζορτζέτι.

Εξήρε τον αρχηγό του, τον οποίο βλέπει ως τον «μοναδικό αληθινό πολιτικό» στην Ιταλία, και πρόσθεσε: «Μπορεί να είσαι υπέρ ή εναντίον του Σαλβίνι, όμως δυσκολεύομαι να καταλάβω τι έχουν οι άλλοι στο μυαλό τους. Η πολιτική σήμερα πάει εκεί που θέλει ο Σαλβίνι».

Η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις για ζητήματα από τη μετανάστευση έως τους φόρους, τα μαλακά ναρκωτικά, τα προνοιακά επιδόματα κ.λπ. Αναπτύσσεται εδώ και καιρό έντονη σεναριολογία για το ενδεχόμενο η άβολη κυβερνητική συμμαχία να διαλυθεί μετά τις εκλογές της Κυριακής.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024