Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών αλλά και της μάχης για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, έχουν εισέλθει τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων τα οποία «διαβάζουν και ερμηνεύουν» τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων μετά και το μπαράζ κυβερνητικών παροχών.

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την παγίωση μίας μεγάλης διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η οποία κυμαίνεται μεταξύ 6 έως 8,5 ποσοστιαίες μονάδες ενώ τα βλέμματα των κομμάτων στρέφονται στη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων προκειμένου να αντλήσουν ψήφους από όσους είναι δυσαρεστημένοι από τα κόμματα αλλά και το πολωμένο προεκλογικό κλίμα στο οποίο κυριάρχησαν υψηλοί τόνοι από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σκεπτικισμός για το αν το μπαράζ προεκλογικών παροχών Τσίπρα, ο οποίος κάθε μέρα τάζει νέα μέτρα ελάφρυνσης και παροχών προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, έχει τον αντίκτυπο που περίμενε το κυβερνών κόμμα στις δημοσκοπήσεις, και το σημαντικότερο, αν θα αποτυπωθεί το βράδυ των εκλογών της 26ης Μαΐου.

Ενδεικτικές είναι οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, Δευτέρα. Στη δημοσκόπηση της Rass που έγινε για λογαριασμό του Action 24 το διάστημα 15-17 Μαΐου η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα η ΝΔ λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 31,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,2% και στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 8,7%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος, που αποτελεί το στοίχημα των κομμάτων «αγγίζει» το 10%.

Στη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Open Tv, στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι 6,3%, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει ποσοστό 29,9% και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 23,6%.

Ακολουθούν με το ίδιο ποσοστό (5,7%) Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 5%.

Παράλληλα, εκτός ευρωβουλής μένουν Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων.

Όσο αφορά στους αναποφάσιστους, φτάνουν το 12,7%.

Η μάχη της πλατείας

Τις τελευταίες ημέρες η αγωνία των κομμάτων έγκειται και στη δυναμική που έχουν οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν οι πολιτικοί αρχηγοί ανά τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πως το κυβερνών κόμμα, καθυστέρησε την έναρξη ομιλιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε κάποιες περιοχές, προκειμένου – όπως λένε οι κακές γλώσσες αλλά και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα – να έρθει περισσότερος κόσμος.

Μπαράζ παροχών για να κλείσει η «ψαλίδα»

Ο κίνδυνος να αποτυπωθεί το βράδυ των εκλογών της 26ης Μαΐου μία μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχει οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε μία άνευ προηγουμένου παροχολογία. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, δεν απέκλεισε νέα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Το φιλοδώρημα που έγινε 13η σύνταξη

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αναφορά Τσίπρα για την «13η σύνταξη«. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες συνταξιούχοι αισθάνονται ότι η κυβέρνηση τους κορόιδεψε με το θέμα της «13ης σύνταξης» αφού τελικά – όπως είδαν στους λογαριασμούς τους – έλαβαν φιλοδώρημα, ο πρωθυπουργός μιλώντας στο News 24/7 επιχείρησε να δικαιολογήσει  τα αδικαιολόγητα και να κάνει ξανά το άσπρο μαύρο.

Ερωτώμενος  γιατί πήραν λιγότερα οι συνταξιούχοι αναρωτήθηκε κυνικά «λιγότερα από τι; Από εκεί που δεν έπαιρναν καθόλου; Έχουν μια επιλογή να ψηφίσουν τον Μητσοτάκη που δεν έπαιρναν καθόλου. Η 13η σύνταξη όπως την καθιερώσαμε πρόκειται για ένα ποσό που ισοδυναμεί με το δώρο Πάσχα το μισό δηλαδή που έπαιρναν πριν τις περικοπές».