Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου: Να κερδίσουμε τη μάχη της καθημερινότητας

Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου: Να κερδίσουμε τη μάχη της καθημερινότητας

Άρθρο της Αθηνάς Γλύκα-Χαρβαλάκου, αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Πειραιά και υποψήφια δημοτική συμβουλος με τον συνδυασμό Πειραιάς Νικητής

Μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο για τους δήμους και την Αυτοδιοίκηση μνημονιακό περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, μειώσεων προσωπικού και απαγορεύσεων προσλήψεων, μεταφοράς αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους και ατελείωτων γραφειοκρατικών ελέγχων, εργαστήκαμε με θέληση και αποφασιστικότητα για την ανθρώπινη πόλη που ονειρευόμαστε.

Στρατηγικά, προέκυψαν δύο στόχοι.

Ο πρώτος ήταν να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας, με γνώμονα τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου. Ο δεύτερος ήταν να εξασφαλίσουμε τους πόρους για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων.

Παραλάβαμε έναν δήμο χρεωμένο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 131 εκατ. ευρώ από δάνεια του παρελθόντος, με εκτός ρύθμισης οφειλές στην Εφορία 9,5 εκατ. πλέον προστίμων και προσαυξήσεων ύψους 4 εκατ. ευρώ, με απλήρωτες οφειλές προηγούμενων ετών.

– Πετύχαμε την αναχρηματοδότηση των παλαιών δανείων του δήμου, με «κούρεμα» επί των τοκοχρεολυσίων και ανάσα ρευστότητας ύψους 7 εκατ. ευρώ.

– Παρά τις δυσκολίες προχωρήσαμε σε συνολική μείωση 10% των δημοτικών τελών για όλους και υπήρξε πλήρης απαλλαγή για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

– Πετύχαμε δικαστικούς συμβιβασμούς υπέρ του δήμου για να ανακτηθεί η αξιοπιστία του δήμου ως αντισυμβαλλομένου.

– Υπαγάγαμε οφειλές στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο δήμος αυτά τα υπέρογκα ποσά.

– Υπαγάγαμε σε ρύθμιση την υπέρογκη οφειλή μας προς το ελληνικό Δημόσιο.

– Για πρώτη φορά ο δήμος πήρε αντισταθμιστικά έσοδα άνω των 2 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του ΟΛΠ, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε έργα για την πόλη και τους δημότες.

– Εξασφαλίσαμε συνολικά 111.683.000 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους μέχρι το 2021. Σχεδιάζουμε στρατηγικά την υλοποίηση έργων υποδομής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με τεράστιο θετικό αντίκτυπο τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ζωή της πόλης μας.

– Απελευθερώθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις για καίρια έργα ανάπλασης, όπως αυτό της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Ως Δημοτική Αρχή θέσαμε ως προτεραιότητα την εξυγίανση των οικονομικών του δήμου έτσι ώστε στο τέλος της θητείας μας να παρουσιάσουμε έναν δήμο χωρίς χρέη και νοικοκυρεμένο.

Επιχειρήθηκε το ξεκαθάρισμα του Μητρώου Οφειλετών, να ξεκαθαρίσουν οι οφειλές που έχουν παραγραφεί και να εκσυγχρονιστεί ο δήμος με την καθιέρωση του συστήματος ηλεκτρονικών εισπράξεων, προς εξυπηρέτηση και τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία των οφειλετών.

Με το αίσθημα της ευθύνης και του σεβασμού συνεχίζουμε δυναμικά να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες μέσα σε ένα σαφέστατα δυσμενές οικονομικά περιβάλλον. Δίνουμε καθημερινό αγώνα ώστε παράλληλα με τα οικονομικά μεγέθη να βελτιώνουμε και το επίπεδο ζωής των δημοτών μας. Πέρα από τα ποσοτικά μεγέθη προσπαθούμε να καλυτερεύουμε και τα ποιοτικά:

– Να βελτιώνουμε και να επεκτείνουμε τις κοινωνικές δομές για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

– Να υλοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρά τις όποιες αστοχίες και καθυστερήσεις.

– Να βελτιώνουμε διαρκώς τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης στα αιτήματα των δημοτών, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία.

– Να κάνουμε τον Πειραιά κέντρο αναφοράς για τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της χώρας μας.

Βέβαια, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και στην κατεύθυνση αυτή θα καταβάλουμε κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για τα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τόσο τα οικονομικά μεγέθη του δήμου μας όσο και τις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών μας, ενώ παράλληλα δίνουμε διαρκή αγώνα για να κερδίσουμε τη μάχη της καθημερινότητας και να κάνουμε σημαντικά έργα υποδομής. Με αυτόν τον τρόπο θα ανελιχθεί το επίπεδο ζωής των Πειραιωτών και θα πάρει ο δήμος μας τη θέση που του αξίζει.

Η Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου είναι αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Πειραιά και υποψήφια δημοτική συμβουλος με τον συνδυασμό Πειραιάς Νικητής

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024