Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οικογένεια Γκίνες: Τα πεπραγμένα μιας δυναστείας

Οικογένεια Γκίνες: Τα πεπραγμένα μιας δυναστείας

Επιχειρηματικά ορόσημα, οικονομικό μεγαλείο, εκκεντρικότητες και προσωπικές τραγωδίες, με φόντο δυόμισι αιώνες ιστορίας

Περιγράφοντας το 1893 ένα λουκούλλειο γεύμα στη Σαμόα όπου είχε εγκατασταθεί τρία χρόνια πριν, ο 43χρονος Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, διάσημος συγγραφέας του «Νησιού των θησαυρών» και της «Παράξενης υπόθεσης του Δόκτορα Τζέκιλ και του κυρίου Χάιντ», επαινούσε την ποιότητα των πουλερικών που το απάρτιζαν και δήλωνε παράλληλα την απεριόριστη εκτίμησή του σε «μια πίντα Guinness».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 η μαύρη ιρλανδική μπύρα είχε ήδη κατακτήσει τη Βρετανία και βάδιζε σταθερά προς την εξάπλωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρήγαγε περισσότερα από 1 εκατ. βαρέλια ετησίως, απασχολούσε περίπου 5.000 εργαζόμενους και τους προσέφερε πρωτοποριακές για την εποχή ασφαλιστικές παροχές.

Ο τότε επικεφαλής της επιχείρησης, Εντουαρντ Γκίνες, δισέγγονος του θεμελιωτή της, Αρθουρ Γκίνες, είχε μόλις αποσυρθεί από την ενεργό δράση στα 40 του, έχοντας αποκομίσει πλούτο αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές και τον τίτλο του κόμη του Αϊβεϊ.

Οπως γράφει o Μάρκος Καρασαρίνης στο BHMAgazino Special Edition που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής», το μέλλον θα μετέτρεπε την εταιρεία σε διεθνή κολοσσό και την οικογένεια σε δυναστεία, που θα έβλεπε όμως και το δημιούργημά της να γλιστρά από τα χέρια της στα τέλη του 20ού αιώνα, θύμα των ραγδαίων μεταβολών στις επιχειρηματικές απαιτήσεις των απαρχών της παγκοσμιοποίησης.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino Special Edition που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024