Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελλάδα - Β. Μακεδονία : Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τα εμπορικά σήματα

Ελλάδα – Β. Μακεδονία : Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τα εμπορικά σήματα

Ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για τα εμπορικά σήματα, οι οποίες θα γίνουν στη βάση του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Την έναρξη του διαλόγου της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για τα εμπορικά σήματα και ονόματα με το «Μακεδονία» σηματοδότησε την Πέμπτη η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Μπράχο και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Victor Dimovski, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μπράχος τόνισε πως αυτή έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και από τις δύο πλευρές και ανέφερε πως με αυτή τη συνάντηση αλλά και τις επόμενες που θα ακολουθήσουν, υλοποιείται η δέσμευση των πρωθυπουργών των δύο χωρών για την έναρξη του διαλόγου για τα εμπορικά σήματα.

Υπογράμμισε, επίσης ότι ο ίδιος κατανοεί πως το ζήτημα αυτό είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και εκτίμησε πως οι συζητήσεις αυτές σύντομα θα έχουν αποτελέσματα, προκειμένου, όπως σημείωσε, να ξεπεραστούν οι πολιτικές συζητήσεις που κατά τον ίδιο θολώνουν την πραγματικότητα.

Ο Γιάννης Μπράχος (δεξιά) και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας 

«Εξηγήσαμε στους βόρειους φίλους μας ότι η κατεύθυνση των συζητήσεων εδράζεται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στην αναγκαία προσαρμογή σε αυτό», ανέφερε σχετικά με το περιεχόμενο της πρώτης αυτής συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε πως αυτό αφορά και τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις σημάνσεις.

Η σύνθεση της ομάδας των ειδικών

Σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της ομάδας των ειδικών, ο Γιάννης Μπράχος δήλωσε ότι αποτελείται από πέντε μέλη της ελληνικής πλευράς και από πέντε της γείτονος χώρας. Οπως είπε, ζητήθηκε επίσης από τις IPO (Intellectual Property Office) της ΕΕ και τον WIPO (World Intellectual Property Organization) να ορίσουν και δικά τους μέλη τα οποία θα καλούνται ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων για να συμβάλουν στη θετική πορεία των συζητήσεων και την επίλυση τυχόν ζητημάτων.

«Δεν είναι διάλογος μεταξύ κρατών αλλά μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων», διευκρίνισε με έμφαση ο κ. Μπράχος και είπε πως ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών θα ξεκινήσει εντός των προσεχών εβδομάδων.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συζητήσεων, ο ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ως μέγιστο χρόνο τα τρία χρόνια και συμπλήρωσε πως θα ενταθούν οι δράσεις προκειμένου οι επιχειρηματίες να ενημερωθούν σχετικά με τη Συμφωνία.

«Ο όρος Μακεδονία»

«Ο όρος Μακεδονία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εταιρείες στη γείτονα χώρα», τόνισε ο Γιάννης Μπράχος, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο επιθετικός προσδιορισμός μπορεί με βάση ορισμένα κριτήρια τα οποία θα συζητηθούν και στην ομάδα των ειδικών αλλά και στην ομάδα των επιχειρηματιών.

Υπογράμμισε δε πως πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών τα πράγματα ήταν χειρότερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις αφού εκείνες της γειτονικής χώρας έκαναν ό,τι ήθελαν με τα εμπορικά σήματα ενώ πλέον τα ζητήματα λύνονται μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαίου και πως δεν γίνεται να υπάρξει επίλυση σε διμερές επίπεδο.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος στην ομάδα ειδικών για τα εμπορικά σήματα, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, ο οποίος αναφερόμενος στην πρώτη αυτή συνάντηση είπε πως τέθηκαν οι βασικοί άξονες της συζήτησης και τόνισε πως βασικός γνώμονας αναφορικά με τα εμπορικά σήματα είναι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα

Εκτίμησε, επίσης, ότι επειδή οι περισσότερες επιχειρήσεις των Σκοπίων έχουν κατοχυρώσει εμπορικό σήμα που εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» μόνο στο πλαίσιο της δικής του χώρας και άρα δεν έχουν ισχύ έξω από αυτή, πιθανότατα δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις ελληνικές που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων.

Αν, ωστόσο υπάρξουν, θα επιλυθούν μέσω της ομάδας των ειδικών για τα εμπορικά σήματα.

Πηγή: thestival.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024