Δεν έχουν τέλος οι παροχές της κυβέρνησης και πλέον έφτασαν και στο σημείο να διαγράψουν πρόστιμα για τα αυθαίρετα θέλοντας να κλείσουν το μάτι στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών.

Η ίδια η κυβέρνηση που θα κατεδάφιζε τις αυθαίρετες κατασκευές και θα έφερνε πολεοδομική τάξη, χαρίζει προεκλογικά πρόστιμα. Ποιος ξεχνά τον Αλέξη Τσίπρα που θα γκρέμιζε άμεσα 3.200 αυθαίρετα στην Αττική και χιλιάδες άλλα στην Ελλάδα.

Προεκλογικά ξεχάστηκαν όλα αυτά, όπως και η στοχοποίηση των κατοίκων στο Μάτι που έφταιγαν γιατί κάηκαν επειδή έχτιζαν αυθαίρετα.

Με τροπολογία που κατατέθηκε επιταχύνεται η έκδοση οικοδομικών αδειών ανακατασκευής στις πυρόπληκτες περιοχές στην περιφέρεια της Αττικής και της Πελοποννήσου. Αυτό έγινε έπειτα και από την κινητοποίηση την Πέμπτη κατοίκων του Ματιού, της Κινέτας και άλλων πυρόπληκτων περιοχών οι οποίοι 10 μήνες μετά δεν μπορούν να φτιάξουν τα σπίτια τους κι έχουν εγκαταλειφθεί από την πολιτεία.

Προβλέπεται επίσης και διαγραφή προστίμων για αυθαίρετα που έχουν κριθεί ετοιμόρροπα ή μη κατοικήσιμα και χρήζουν επισκευής. Ακόμη αναστολή προστίμων για τα προ του 2011 αυθαίρετα μέχρι την οριοθέτηση ρεμάτων.

Αναλυτικά η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει τα ακόλουθα:
Θεσπίζεται, πέραν των οριζόμενων στο ν.4495/20Ι7, ειδική διαδικασία για την έκδοση των οικοδομικών αδειών ανακατασκευής πυρόπληκτων κτισμάτων και τίθενται ειδικές προθεσμίες Τόσο για τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων (τοπογραφικών διαγραμμάτων, θέσης κτιρίου, καταβολής των απαιτούμενων εισφορών και κρατήσεων υπέρ Δημοσίου, όσο και για τις απαραίτητες διορθώσεις συμπληρώσεις, σε περίπτωση λαθών ή/ και παραλείψεων.
Ορίζεται ότι, για τις χορηγούμενες οικοδομικές άδειες εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία και οι επιπρόσθετα προβλεπόμενοι όροι δόμησης (έκταση και ύψος ανακατασκευαζόμενου κτιρίου, απόσταση από TCl όρια οικοπέδου, επιτρεπόμενες χρήσεις γης κ.λπ.). οι διατάξεις για τα μέτρα ασφάλειας υπεραστικής συγκοινωνίας εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση που η πληγείσα οικοδομή δεν υφίστατο νόμιμα.


Κατ’ εξαίρεση των προβλεπόμενων όρων δόμησης στις περιοχές των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας —Πικερμίου (ν.4579/2Ο18), επιτρέπεται η έκδοση αδειών αναθεώρησης ως προς την αποπεράτωση εργασιών οικοδομής, η έκδοση εργασιών μικρής κλίμακας κ.λπ. στις ειδικά οριζόμενες περιπτώσεις και υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για νομίμως υφιστάμενα κτίσματα.
Όσον οιφορά στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στις πυρόπληκτες περιοχές των Περιφερειών Αττικής και Πελοποννήσου
προβλέπονται τα ακόλουθα:

Δεν οφείλονται πρόστιμα και παύει η καταβολή τυχόν υπόλοιπων δόσεων προστίμων, από την ημερομηνία κήρυξης των εν λόγω περιοχών ως πυρόπληκτων, όσον αφορά σε πληγέντα κτίρια για τα οποία έχει εκδοθεί πρωτόκολλο αυτοψίας επικινδύνως ετοιμόρροπου κτιρίου είτε έχουν κριθεί ως μη κατοικήσιμα και χρήζουν επισκευής και τα οποία έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.4178/2013 ή του ν.4495/2Ο17. Τυχόν καταβληθέντα ποσά προστίμων δεν επιστρέφονται και δεν αναζητούνται.
β. Για τα αυθαίρετα κτίρια των προαναφερόμενων περιοχών που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.4495/2Ο17, μετά την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, η υπαγωγή γίνεται μόνο με την καταβολή του προβλεπόμενου υπέρ του Δημοσίου παραβόλου.
γ. Μέχρι την οριστική οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων στις εν λόγω περιοχές, αναστέλλεται η επιβολή κυρώσεων και η είσπραξη προστίμων σε αυθαίρετα κτίρια ανεγερθέντα προ της 28-7-2011, κατά τις διατάξεις του ν.4495/2Ο17. Ομοίως, τυχόν καταβληθέντα ποσά προστίμων δεν επιστρέφονται
και δεν αναζητούνται.
Καταργούνται οι προσαυξήσεις κατά 10% και 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου που ισχύουν σήμερα (περιπτ. α’ και β’ της παρ.3 του άρθρου 102 του v. 4495/20 Ι 7) ανάλογα με το χρόνο υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων στις διατάξεις του ν.4495/2017.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο