Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Άγκυρας - Λευκωσίας με φόντο τις γεωτρήσεις

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Άγκυρας – Λευκωσίας με φόντο τις γεωτρήσεις

Σε εξέλιξη συνεχίζεται να βρίσκεται ο διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας μετά την επιμονή της τουρκικής πλευράς να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Σε εξέλιξη συνεχίζεται να βρίσκεται ο διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας μετά την επιμονή της τουρκικής πλευράς να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η κυπριακή πλευρά, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών, εξηγεί σε εταίρους στην ΕΕ και άλλα εμπλεκόμενα μέρη πως η δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί πράξη παράνομη ενώ η τουρκική πλευρά επιχειρεί να δικαιολογήσει τις ενέργειές της, σημειώνοντας ότι η η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη». Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος Κύπρου» στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυπριακή πλευρά κινείται κατά τρόπο μεθοδικό χωρίς να υπάρχει βιασύνη ως προς τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν κατά της Τουρκίας.

Την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση αναζητεί στηρίγματα εντός και εκτός Ευρώπης, η Βρετανία για ακόμα μια φορά έρχεται να προσθέσει στα υφιστάμενα προβλήματα θέτοντας ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, με χθεσινή του τοποθέτηση «γκρίζαρε» την κυπριακή ΑΟΖ όταν κλήθηκε να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις. Δήλωσε πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε απαράδεκτο τον Βρετανό υπουργό. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το έχει κάνει και στο παρελθόν αναγγέλλοντας ότι «θα γίνουν τα δέοντα διαβήματα» προς την κατεύθυνση της βρετανικής κυβέρνησης.

Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, η κυβέρνηση Ερντογάν παρουσίασε χάρτες  σε ξένους διπλωμάτες που βρίσκονται στην Άγκυρα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας – Αεροπορικών θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές ισχυρίστηκε πως οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και μέσα στην περιοχή που το ψευδοκράτος αδειοδότησε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του το CNTurk, το οποίο μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κλήθηκαν για πρώτη φορά στο τουρκικό ΥΠΕΞ ξένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα για να τους εξηγήσουν τις τουρκικές θέσεις για ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι Τούρκοι διπλωμάτες έδειξαν χάρτη στον οποίο:

Πρώτον, σημείωσαν με κόκκινο τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης. Δεύτερον, σημείωσαν με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος «αδειοδότησε» την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας.  Τρίτον, σημείωσαν με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024