Και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ανακοίνωσε την προσφυγή του στην Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (CNIL) μετά την αποκάλυψη την περασμένη εβδομάδα, ότι η Monsanto είχε φακελώσει εκατοντάδες πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τέσσερις δημοσιογράφους του.

Το AFP σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «απαράδεκτες τέτοιες πρακτικές».

Το πρακτορείο «προσφέρει ανεπιφύλακτα την υποστήριξή του στους δημοσιογράφους του που καθημερινά ασκούν το επάγγελμά τους με αντικειμενικότητα και ακρίβεια», δήλωσε ο Φιλ Τσέτγουιντ, διευθυντής ενημέρωσης του AFP.

Μέσα ενημέρωσης -μεταξύ των οποίων τα Le Monde, France Televisions, Radio France και Le Parisien- ανακοίνωσαν πως προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και/ή στην CNIL μετά την αποκάλυψη την Πέμπτη από το τηλεοπτικό κανάλι France 2 και την εφημερίδα Le Monde πως εκατοντάδες προσωπικότητες (πολιτικοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι) είχαν φακελωθεί από το γραφείο λόμπινγκ Fleishman Hillard για λογαριασμό της Monsanto, κυρίως βάσει των θέσεών τους για τα ζιζανιοκτόνα και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και του κατά πόσον είναι ευεπηρέαστοι.

Την επομένη των αποκαλύψεων αυτών, η γαλλική δικαιοσύνη άρχισε έρευνα σχετικά με υποψίες για παράνομο φακέλωμα. Η έρευνα αυτή ακολουθεί προσφυγή που κατατέθηκε από την εφημερίδα Le Monde και έναν από τους δημοσιογράφους της. Αφορά κυρίως την κατηγορία της παράνομης συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων.

Ο γερμανικός όμιλος Bayer, ο οποίος εξαγόρασε το 2018 την Monsanto, ζήτησε συγνώμη, ενώ χθες δήλωσε πως αυτού του είδους οι φάκελοι υφίσταντο «πολύ πιθανόν» σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός Γαλλία. Τα έγγραφα αυτά χρονολογούνται από το 2016, πριν από αυτή την εξαγορά από την Bayer.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ